Resorna ministarstva bi se trebala puno više uključiti u educiranje mladih kuhara, konobara, slastičara i hotelijera

Bez kvalitetnog i školovanog kadra u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, nećemo moći pravilno odgovoriti na pozitivan rast turizma kao privredne grane u ovoj državi.

Šef kuhinje hotela „Central“ u Vitezu, profesor kuharstva i praktične nastave u Srednjoj školi u Vitezu,  lice s malih ekrana, učesnik kulinarskog show programa u našoj zemlji “BH Gastro kutak”, Igor Božić za čitaoce časopisa HUBIH govori o svome posle, koordinaciji u kuhinji prilikom rada, educiranju mlade radne snage, ali i savjetuje radnike u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva.

Igor Božić, profesor kuharstva i praktične nastave, poznati bh. kuhar

 

Šta je za Vas kuharstvo i kada se rodila ljubav prema ovome poslu?

Za mene je kuharstvo strast, kreativnost i način života. Ljubav prema ovome poslu rodila se još davno dok sam bio dječak. Na maskenbalu, kada sam imao 4 godine, obukao sam odijelo kuhara i tako sam se lijepo u njemu osjećao da ga nosim i dan danas. Još od ranih dana imao sam jako veliki interes i zanimanje za ovu struku, što je u konačnici i rezultiralo završavanjem škole za kuhara.

Vaš prvi posao je bio…? Kako je sve počelo?

Nakon završene Srednje Turističko ugostiteljske škole u Splitu za zanimanje kuhara, počeo sam odmah raditi na putničkom brodu. To je za mene kao mladog kuhara bilo veliko iskustvo. Tu sam stekao poprilično znanje i iskustvo koje sam kasnije nadograđivao u restoranima u Njemačkoj i Italiji.

Danas ste šef kuhinje hotela „Central“ u Vitezu? Recite nam koliko je to zahtjevan i odgovoran posao?

Tačno, jedan od mojih poslova je i taj da sam šef kuhinje Hotela Central u Vitezu koji se nalazi u Franšiznom centru. Odgovornost šefa kuhinje je jako velika, ali meni odgovara raditi u dinamičnom okruženju gdje mogu ispunjavati sve svoje kreacije po pitanju jela. Hotel je inače najkompleksniji turističko – ugostiteljski objekt gdje se u kuhinji svakodnevno koriste oba načina poslovanja ( metr’ di hotel i a la cart ), tako da je samim tim po mom mišljenju hotel vrh ugostiteljstva.

Koliko je važno uspješno koordinirati u kuhinji da bi jelo koje izađe pred gosta bilo savršeno?

Koordiniranje kompletnom kuhinjom u datom trenutku jedan je od ključnih segmenata izlaska savršenog jela, ali treba napomenuti još parametara koji se moraju poklopiti da bi to savršenstvo bilo na najvećem nivou:

-Dnevno svježe namirnice,

-Kreativnost kuhara,

-Komunikacija,

-Poštovanje vremenskih termina,

-Poznavanje prehrambenih navika konzumenta.

Također ste i profesor kuharstva i praktične nastave u Srednjoj školi u Vitezu. Koliko je bitno educiranje mlade radne snage i ulaganje u njihovo znanje za dobrobit uspješnog poslovanja u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva?

Prema mom mišljenju, jako je bitno educirati mladi kadar u ovoj struci, jer je kuharstvo u svim okolnim državama, a i kod nas deficitarno zanimanje. Bez kvalitetnog i školovanog  kadra u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, nećemo moći pravilno odgovoriti na pozitivan rast turizma kao privredne grane u ovoj državi. Ujedno što radim kao profesor kuharstva, također nastojim da što više mladih zainteresiram i pomognem im u savladavanju prvih koraka u struci. Moj stav je da bi se resorna ministarstva trebala puno više uključiti u educiranje mladih kuhara, konobara, slastičara i hotelijera.

Iza Vas je niz uspjeha i nagrada? Recite nam nešto više o tome?

Niz nagrada i uspjeha došao je sasvim spontano, ali jednom velikom upornošću i predanošću radu. Najveća nagrada za mene su prijatelji koje sam kroz razna takmičenja stekao. Krenulo je sasvim slučajno, kada sam želeći vidjeti na kojem sam nivou kuhanja, otišao na prvo državno takmičenje kuhara i pobijedio.

Pobornik ste mediteranskih delicija? Zašto?

Veliki sam pobornik mediteranske kuhinje iz razloga što je mediteranska kuhinja jako zdrava, te zato što na mediteranskom podneblju obitava jako veliki broj namirnica od voća, povrća, mesa, riba, rakova, školjki i mekušaca. Od svih ovih namirnica meni kao kuharu, uz korištenje kreativnosti i poštovanje pravila struke, krajnji rezultat je jako široka lepeza jela koja se mogu prigotoviti. Namirnice mediteranskog podrijetla mogu se ukomponirati u najjednostavnija i najkompleksnija jela. Mediteranska kuhinja je neiscrpan izvor ideja i kreacija.

U dugogodišnjem stažu kuhali ste za mnoge poznate ličnosti iz svijeta politike, muzike, sporta… ?

Istina, u svojoj dugogodišnjoj karijeri imao sam prigodu kuhati za mnoge poznate ličnosti iz svijeta sporta, glazbe i politike. Da ih ne nabrajam sve pojedinačno, drago mi je i zbog takvih gostiju, jer tako moj profesionalizam još više dolazi do izražaja.

Podijelite neki savjet ili poruku za radnike u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva?

Jako dobro pitanje, a evo i moj savjet za sve radnike u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva:

  1. Bez ljubavi u ovaj posao ne ulaziti,
  2. Uložiti što više u svoju edukaciju bilo internog ili eksternog tipa,
  3. Kuhari trebaju odraditit što više profesional chefs treninga,
  4. Pratiti najmodernije svjetske trendove i pokušati ih primijeniti kod sebe,
  5. Pokušati biti kreativan.

HUBIH

×
×

Cart