Vinogradarsko-vinarska kultura

Vinarstvo kao gospodarska grana postaje značajan izvor prihoda u Hercegovini krajem 19. stoljeća, kada se bilježe i prvi izvozi vina prema zapadnoj Europi, a ovakav trend se nastavlja osvajanjem tržišta širom svijeta

Hercegovina baštini vinogradarsko – vinarsku kulturu još od ilirskog doba. Prve sadnice vinove loze su na Balkan donijeli Tračani, a sve arheološke iskopine Hercegovine u znaku su grozda i pehara. Ljetopisi navode da su razni osvajači bili pohlepni za ovom zemljom upravo zbog njenih vinograda: ti se vinogradi spominju i u spisima bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta, poveljama humskog kneza Miroslava i bosanskog kralja Tvrtka. Vinarstvo kao gospodarska grana postaje značajan izvor prihoda u Hercegovini krajem 19. stoljeća, kada se bilježe i prvi izvozi vina prema zapadnoj Europi, a ovakav trend se nastavlja osvajanjem tržišta širom svijeta.

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća Žilavka i Blatina su pobrala mnoga priznanja na vinskim sajmovima u Beču, Barceloni, Londonu i Parizu. Hercegovačka Žilavka i Blatina, zahvaljujući vrelini sunca pod kojim dozrijeva vinova loza, mediteranskoj klimi i reljefu, spadaju među najkvalitetnija vina svijeta. Hercegovina je područje pod izravnim utjecajem Jadranskog mora te uživa u iznimno velikom broju sunčanih dana. Hercegovačko središte Mostar godišnje živi sa 2290 sunčanih sati, dok je Južna Hercegovina još sunčanija, među najtoplijim krajevima Europe. Hercegovina danas želi i hoće biti prepoznata po Žilavci i Blatini kao jedinstvenim sortama u vinarskom svijetu, i prezentirati sebe svijetu kroz ovo vino koje u sebi nosi miris zemlje i žestinu hercegovačkog sunca. 

Kao što se Neretva svojom brzinom, bojom i čistoćom razlikuje od svih drugih voda, tako se hercegovačka vina sličnim osobinama razlikuju od svih drugih vina. Vinarstvo u Hercegovini imalo je svojih uspona i padova ali nikada nije prestalo biti dio identiteta, a može se reći i način života ovdašnjih ljudi.

Vinarija Hercegovina Produkt nastala je kao prirodan slijed obiteljske tradicije obitelji Barbarić u proizvodnji vina i rakija. U početku se proizvodnja odvijala sa skromnim kapacitetima u obiteljskom podrumu Barbarić. Upornost i predan rad rezultirao je kvalitetnim proizvodima koji su vrlo brzo prepoznati na tržištu i malo po malo proizvodnja se iz obiteljskog podruma 2002. godine preselila na novu lokaciju.

Danas moderna vinarija, koja je druga po veličini u Bosni i Hercegovini ima proizvodnju od oko dva milijuna litara i kapacitet koji omogućuje još milijun litara proizvodnje vina i prirodnih voćnih rakija. Vinarija Hercegovina Produkt posjeduje preko 200 hektara vinograda od čega najveći dio čine vinogradi autohtonih sorti Žilavke i Blatine. Zahvaljujući izuzetno povoljnom zemljopisnom položaju vinograda, Hercegovina Produkt vinarija je u stanju ponuditi široku lepezu vrhunskih i kvalitetnih vina u kojima njegujemo izričaj i karakter autohtonih hercegovačkih sorti, a stalnim unapređivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost. 

Posebno smo ponosni što su naša vina nagrađivana na svjetskim natjecanjima, među kojima svakako treba istaknuti najprestižnije i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje DecanterWorld  WineAwards. Ovo natjecanje se svake godine, održava u Londonu, u organizaciji čuvenog magazina Decanter, a na kojem je Hercegovina Produkt u protekle dvije  godine osvojila čak 9 medalja, od kojih svakako moramo izdvojiti osvajanje zlatne medalje za Charismu Blatina 2015. na Decanter World  WineAwards-u 2017 sa čak 95 bodova.

Ova značajna priznanja predstavljaju izniman uspjeh vinarije Hercegovina Produkt koja je uspjela u nakani da Blatinu i Žilavku, hercegovačke autohtone sorte mostarskog vinogorja, smjesti u sami vrh najcjenjenih sorti za proizvodnju vrhunskih vina. 

Vinogradi  s oskudne hercegovačke zemlje na padinama i brežuljcima uz Neretvu daju najbolje grožđe što zemlja može dati i daje prepoznatljiva vina kojima će se svatko rado vratiti. Naša je misija napraviti vino koje odražava ovo jedinstveno područje, okupano kamenom i zemljom, suncem i morem. Taj teritorij želimo zapakirati u bocu kako biste ga mogli osjetiti, upoznati i uživati.

×
×

Cart