Ulaganje u osoblje je ulaganje u budućnost

Konstantno se grade hoteli i ugostiteljski objekti gdje se prati trend rasta turizma, a nažalost investitori ne pridaju značaj osoblju. Kod nas je trend ulagati u enterijere, a ne u osoblje. Investitori smatraju investiciju ulaganja u osoblje kao trošak. Ipak smatram da je osoblje presudan faktor u samom lancu naše branše.

Udruženje kuhara u BiH postoji od 2007. godine, a osnivači su Nihad Mameledžija, Armin Jašari i Nermin Hodžić. Godinama se zalažu da sa svojim kuharskim umijećem unapređuju kuharstvo i održavaju tradiciju u Bosni i Hercegovini. Trenutno su u planu radionice o temama kao što su halal standard, tradicionalna kuhinja u ugostiteljstvu i savremeni trendovi u ugostiteljstvu. O planovima i ciljevima za HUBiH govori predsjednik ovog udruženja i kuharski ponos Bosne i Hercegovine, Nermin Hodžić.

Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara u BiH

1.Zašto postoji udruženje kuhara u BiH?

Pored mene osnivači Udruženje kuhara u BiH su Nihad Mameledžija i Armin Jašari. Udruženje je osnovano sa jasnim ciljevima. Cilj je bio da se razvija i njeguje briga o zaštiti kuharstva, a zalažemo se i da svojim kuharskim umijećem unaprijedimo kuharstvo i održimo tradiciju u Bosni i Hercegovini. Pored toga, cilj udruženja i njegovih članova je da:

– vode brigu o zaštiti kuharstva, kao i drugih kuharskih tvorevina,

– da stalno rade na okupljanju novih članova koji se bave tradicionalnom kuhinjom, a čiji radovi imaju originalnu  vrijednost kuharskog umijeća,

– prati stanje i probleme stručnog kadra, daje sugestije vrhunskih kvaliteta u kuharstvu,

– omogućava povezivanje članova radi unapređenja i razmjene kulinarstva i tradicije kuhara u Bosni i Hercegovini,

– da u skladu sa svojim mogućnostima obezbjedi mladim stručnjacima stipendije,  omogućava učešće na  kursevima, seminarima, takmičenjima i slično radi boljeg znanja,

– održavanje seminara, okruglih stolova, debata i predavanja u cilju edukacije stručnih kadrova, promocija tradicije kuharstva. te kuharskog umijeća usmjerenog ka budućnosti u Bosni i Hercegovini,

– edukacija omladine kroz izučavanje kulinarskih specijaliteta, znanosti i drugih tradicionalnih vrijednosti u kuharstvu,

– organizuje kurseve, seminare kroz pomoć školovanja kuharstva za djecu različitih uzrasta, te saradanja sa mas-medijima,

– loordiniranje sa dobrotvornim asocijacijama i ostalim udruženjima, te razmjena iskustva u svemu što služi ciljevima udruženja,

– zalaže se za zaštitu originalnih, autentičnih vrijednosti tradicionalnog  kuharstva, zanatstva, zaštite domaćih djela, kao što su kuhanje, spremanje raznovrsnih specijaliteta i sve druge kulinarske tvorevine,

– izdavanje brošura, knjiga i drugih publikacija radi ostvarivanja ciljeva udruženja,

– Razmjena iskustva i informacija sa srodnim udruženjima u zemlji i inostranstvu.

2.Ko su Vaši trenutni članovi i ko može postati član?

Kroz naš statut imamo mogućnosti raznih članstva i isključivo se odnosi na profesionalce, a to su kolege kuhari i poslastičari zaljubljenici u svoju profesiju koji žele da se usavršavaju i napreduju u karijeri.

Pridruženi članovi mogu postati svi oni koji vole gastronomiju, a ne bave se direktno istom i kroz razne aktivnosti žele podržati rad i razvoj udruženja. Korporativni članovi su naše partnerske firme koje se bave horecom i proizvodnjom ili prodajom prozvoda vezano za horecu i koji svojim članstvom podržavaju rad udruženja i njegov razvoj, a zauvrat dobivaju promociju. Počasni članovi dobivaju status počasnih na osnovu svojih aktivnosti vezano za profesiju i koji su dali doprinos razvoju ili promociji tradicionalnih vrijednosti kao i značajnu podršku razvoju udruženja kuhara u BiH.

3.Često organizujete edukacije za sadašnje i buduće kuhare i na taj način obogaćujete rad bh. restorana odnosno kuhinja. Šta biste izdvojili za naše čitaoce, na što ste posebno ponosni?

Naše edukacije su vezane za usavršavanje kolega kuhara i poslastičara u datim oblastima gdje kroz razne ankete dolazimo do zahtjeva kolega tj. u kojim oblastima je potrebno raditi edukaciju. Možemo se pohvaliti da smo bili učesnici projekta ”Jedi zdravo rasti zdravo” gdje smo radili edukaciju osoblja u obdaništima koja rade na pripremi hrane. U projektu su bila uključena obdaništa iz cijele BiH. Ponosni smo na zadnji projekat sa Unicefom gdje smo radili pilot projekat prvi takve vrste u svijetu gdje smo radili na edukaciji i pripremi zdravog obroka za prvacice. U samom projektu su učestvovali roditelji, predavači kao i djeca.

×
×

Cart