Bosna i Hercegovina na Forbesovoj listi najisplativijih turističkih destinacija

Na listi najisplativijih turističkih destinacija na svijetu američkog magazina Forbes našle su se tri balkanske zemlje – Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora.

Zbog svih pozitivnih stvari Bosna i Hercegovina je ipak proglašena za najgostoljubiviju i najisplativiju zemlju na svijetu, što je jedan veliki plus koji može pomoći razvoju turizma i boljoj slici u svijetu.

”Svi misle da je putovanje po Evropi skupo, no ja ne dijelim to mišljenje. Ukoliko želite iskusiti Evropu, a ne potrošiti mnogo novca preporučujem da istražite zemlje Balkana. Hrvatska je najpopularnija balkanska destinacija, ali je i skupa pa preporučujem da je preskočite. Umjesto toga idite u Herceg Novi, gradić u Crnoj Gori iz kojeg ćete lako preći granicu i doći u Bosnu i Hercegovinu”,napisala je Kach Howe, jedna od autorica teksta.

Kach Howe je ispričala kako je u Crnoj Gori provela pet dana koji su bili ispunjeni zabavnim aktivnostima koje uključuju paragliding i ronjenje.

U Bosni i Hercegovini posjetila je vodopad Kravica poznat kao oaza u kamenu i  najatraktivniji lokalitet na Trebižatu.

“Ljudi u Bosni i Hercegovini su susretljivi, ljubazni, znatiželjni i gostoljubivi. Najbolji dio od svega je to što su ove aktivnosti ovdje mnogo jeftinije nego u drugim evropskim gradovima”, pojasnila je.

Blogerka Asdghik Melkonian, koju na Instagramu prati 114 hiljada ljudi, preporučila je Srbiju ističući da njeni gradovi imaju nevjerovatnu energiju zbog koje ćete poželjeti ostati koji dan duže.

“U Beogradu se svakog sata nešto događa. Ulice su prepune nevjerovatnih restorana, preslatko uređenih kafića, kafana i klubova. Prijateljski raspoloženi lokalci uvijek su u pokretu, a na teresama kafića u svako doba dana naći ćete ljude svih generacija. Noćni život Beograda je jedinstven, a zabava traje do ranih jutarnjih sati”, napisala je Asdghik Melkonian.

Zbog svih pozitivnih stvari Bosna i Hercegovina je ipak proglašena za najgostoljubiviju i najisplativiju zemlju na svijetu, što je jedan veliki plus koji može pomoći razvoju turizma i boljoj slici u svijetu.

Na Forbesovoj listi najisplativijih zemalja nalaze se Južna Afrika, Filipini, Rumunija, Meksiko, Indija, Mađarska, Argentina, Mongolija, Zanzibar, Armenija, Malezija, Rusija, Tajvan te američke države Havaji i Teksas.

Kravice

Najatraktivniji lokalitet na Trebižatu, koji već godinama svijetli turistički obraz Bosne i hercegovine je slap Kravica tri kilometra nizvodno od Vitaljine u Studencima blizu Ljubuškog. Stvoren je radom sedronosne rijeke Trebižat, pa je kao prirodan fenomen pod zaštitom države kao prirodna rijetkost.

Visina slapa krece se od 26 – 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod slapa promjera 120 metara. Preko sedronosna sloja od dna do vrha slapa izrasla je trava, mahovina i lišajevi. Uz slap su nikle konopljika, smokve i topole. Nekada su uz slap bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna.

Nikica Vučić, voditelj Odjela JP Komunalno koje se brine o ovom, u svijetu poznatom, lokalitetu za HUBiH kaže da su za ovu sezonu spremni.

”Ponuda, za sada, ostaje ista. Posjetitelji mogu čekivati proširenje parkinga te popločavanje kamenim pločama istog, kako bi olakšali pristup samom lokalitetu”, ističe Vučić.

”Kada su u pitanju planovi na duže staze onda moram kazati da u narednih nekoliko godina možemo očekivati kompletnu obnovu cijelog lokaliteta Kravica. Putem portala Javnih nabavki smo uputili javni natječaj za izbor idejnog rješenja ovog lokaliteta”, kaže Vučić.


Kach Howe

Nikica Vučić
×
×

Cart