U aprilu u Mostaru radionica o temi ”Kako postati barmen”

Obuke koje radimo u Mostaru imaju za cilj razmnožavanje naše prvobitne ideje i instalaciju savremenog modela ugostiteljstva’.

Bar Akademija  je škola za specijalizovana zanimanja u Bar industriji. Bave se savremenim tokovima u industriji vina, piva i kvalitetnih destilata, zatim mikslologiji koktela i bar menadžmenta. Škole miksologije, flair-a, kursevi poslovanja barova, seminari i prezentacije, te razne radionice su aktivnosti na mjesečnom i godišnjem nivou. Radionica koja nosi naziv ”Kako postati barmen” održat će se 27. aprila u Mostaru.

Bar Akademija je organizacija koju vode entuzijasti Barske industrije. Percepiraju ugostiteljstvo kroz hedonizam. Suštinu, historiju, značenje, historijski slijed događaja, razvoj, tipove nekog plemenitog destilata istražuju po nekoliko paralela u dubinu i isto toliko horizontala u širinu. Isto rade i sa vinom, nekom kulturnom nišom koktela, kao što su recimo kubanski klasici (Mojito, Daiquiri itd). Ukratko, žele poručiti da ugostiteljstvo koje je do prije 20-ak godina kod nas bilo, uglavnom, posluživanje hrane i pića u ugodnom ambijentu je sada nešto sasvim drugo. To drugo bi definisali kao “iskustvo”.

”Experience elemenat je jako važan princip ugostiteljstva i turizma današnjice. Ljudi će rado platiti večeru 500 eura ako je ono što je na stolu originalno i dobro potkrijepljeno pričom. A tu priču neko mora ispričati, sommelier ili konobar, šef, neko! Eto, time se bavimo. Spašavanjem ugostiteljstva u BiH, samo što to, za sada, rijetko ko od naših kolega ili velike H to industrije vidi”, kaže Nebojša Lazarević, osnivač Akademije.


Nebojša Lazarević, osnivač Akademije.

”Nudimo nekoliko osnovnih platformi koje su u suštini šegrtske obuke sa obiljem inteligentne teorije i hedonizma stola i čaše. Osnovne obuke za Barmene i Bariste od po 4 i više modula koje traju po 2 do 7 sedmica. Radimo i specijalizovane obuke po tailor made principu, gdje često odrađujemo razne Cocktail Crash kurseve za hotelsko ili barsko osoblje neke kompanije, te razne Vinske radionice, radionice Latte Arta. Bavimo se konzaltingom u ugostiteljstvu generalno00, dodao je.

Radionica koja nosi naziv ”Kako postati barmen” održat će se 27. aprila u Mostaru.

”Mostar posmatramo posebno i spremamo se za proširenje posla u Hercegovini. Turistički potencijali Mostara su izvanredni, s tim što mislimo da naši restorateri ne nude experience elemenat i ne eksploatišu ni 20% potencijala stranih gostiju u koji prebivaju u Mostaru, bilo dan-dva ili duže. Prebrzo nam se vrate u Dubrovnik i Kotor. Tamo im se poslužuje hedonizam na tanjiru. Seminare i Radionice, ali i obuke koje radimo u Mostaru imaju za cilj razmnožavanje naše prvobitne ideje i instalaciju savremenog modela ugostiteljstva”, kaže Nebojša.

Inače, Bar Akademija broji 200 članova. Barmeni, Baristi i Konobari, koji su prošli kroz Akademiju su uglavnom igrači u kruzerskoj industriji, hotelskoj industriji na lokacijama poput Dubaia, Moskve, Beograda, po cijeloj Americi, Evropi i nekim azijskim lokacijama, ali i kod nas na jadranskom primorju.

”Mnogi od njih su sada na menadžerskim pozicijama i vode vrhunske 5* hotele, restorane i tour operacije. Na to sam posebno ponosan”, zaključuje Nebojša.

×
×

Cart