Stolovi i stolice za ugostiteljstvo: Oblici stolova

Namještaj ugostiteljskih objekata čine razne vrste i oblici stolova, stolica, ormara, polica i sl. Ovaj namještaj nije fiksiran pa se po potrebi razmješta. Izrađuje se od različitih materijala, u ovisnosti o potrebi i nivou komfora. Drvo je poželjan prirodni materijal koji stvara dobar dojam kod gosta, ali u kantinama, ekspres restoranima i kafeterijama bolji će biti aluminij zbog lakoće razmještaja, održavanja i dosta niže cijene. Na tržištu se mogu naći kombinacije drvene ploče s aluminijskim nosačima. Koristi se i tvrda plastika različitih boja i dizajna.

Stolovi se prema namjeni dijele na:

•          restoranske,

•          banketne,

•          bife-stolove,

•          stolove s kotačima,

•          barske,

•          kavanske,

•          vrtne

•          i konobarske radne stolove.

Pri razmještaju stolova treba voditi računa o prostoru između njih kako bi se omogućila nesmetana cirkulacija gostiju i konobara.

U praksi se koriste stolovi različitih dimenzija, oblika i materijala. Stolna ploča je najčešće u obliku kvadrata, pravouganika ili kruga.

Okrugli stolovi nisu praktični za slaganje stolova jedan pored drugoga, međutim s njima se prostor može bolje iskoristiti nego s pravougaonim. Iskoristivost prostora s pravougaonim stolovima je bolja kada se oni postave dijagonalno u odnosu na zid prostorije, nego kada se postave paralelno s tim zidom.

Banketni stolovi se upotrebljavaju za vrijeme banketa i drugih svečanih prijema koji se organiziraju u ugostiteljskom objektu.

Kafanski stol je desetak centimetara niži od restoranskog. Ukoliko je u oblika četverougla ploča stola ima dimenziju 60×60 cm, a ako je okrenut onda je promjera 50 cm. Ploča ovih stolova se izrađuje od drveta, mramora ili plastične mase. Nemaju četiri nožice, već jednu ugrađenu na metalno ili neko drugo postolje.

Standardni barski stolovi su slični kafanskim. Međutim, u posljednje vrijeme se sve više sreću visoki barski stolovi izrađeni od drveta, metala ili kombinacije materijala. Gosti stoje pored ovakvih stolova koji im služe za odlaganje pića. Pojedini ugostiteljski objekti ove stolove prekrivaju finom tkaninom u boji koja se po sredini nožica veže satenskom trakom u mašnicu.

Vrtni stol se najčešće izrađuje od kombinacije metala i plastike ili pletenih šiba radi otpornosti na vanjske utjecaje (kiša, vlaga, sunce itd.). Mogu se prekriti stolnjakom, ali i ne moraju, ovisno o vrsti usluge i kategoriji objekta.

Bife stol se koristi kod svečanih prijema. Predviđen je da se na njega stavljaju jela za hladno-topli bife. Radi estetike na bife-stolove se stavljaju viseći stolnjaci do poda, tzv. suknjice da se ne vide nožice. Bife stol može imati konstrukciju u obliku stupa na koji se stavljaju ovali, odnosno posude s jelima, a može biti različitih oblika.

Stolice u sali za objedovanje trebaju biti udobne, čvrste, lagane za rukovanje, stabilne i da ne zauzimati mnogo mjesta pokraj stola radi ekonomičnosti prostora. Izrađuju se u različitim bojama i od različitih materijala. Ne postoje utvrđeni standardi zbog različitog dizajna, ali kao vodič mogu poslužiti sljedeće dimenzije:

1.         visina stolice, sjedećeg dijela je 46 cm,

2.         visina od poda do kraja naslona 1 m,

3.         a dubina sjedećeg dela od ivice stolice do stražnjeg leđnog dijela 46 cm.

Pri odabiru stolica treba voditi računa o namjeni, veličini, obliku, stabilnosti, trajnosti, dizajnu, materijalu izrade itd.

Pri izračunavanju potrebne površine za jednu stolicu potrebno je obratiti pažnju na:

•          prostor između stolova, odnosno razmak između stolica dva susjedna stola koji treba biti takav da omogući nesmetano ustajanje i sjedenje gostiju i kada su oba stola zauzeta i

•          prostor između redova stolova koji mora biti takav da konobar može nesmetano prolaziti kolicima za posluživanje. (possector.hr)

Ideje kao i pomoć pri opremanju svog ugostiteljskog objekta možete potražiti u kompaniji SinCroEr

SinCroEr se bavi uvozom i izvozom metražne robe za opremanje ugostiteljskih objekata (mini pogon za proizvodnju sjedalica, stolnjaka, posteljine i sl.) te usluge presvlačenja i proizvodnju namještaja po narudžbi. Prodajni salon se nalazi u centru Čapljine.

Njihov moto “KVALITETA, CIJENA I FUNKCIONALNOST” stvorili su preduslov da kupci prepoznaju proizvode u cijeloj Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj te iz godine u godinu ostaju vjerni.

×
×

Cart