Stručni savjet za dizajniranje kuhinje u ugostiteljstvu

Dizajniranje kuhinje

Prva stvar o kojoj ćete razmišljati jest raspored kuhinje radi nesmetanog kretanja po prostoru tokom pripreme hrane, kuhanja ili čišćenja. Profesionalno dizajnirana kuhinja pruža:

-laku dostupnost,

-optimalne pokrete i

-višenamjensko korištenje kuhinje.

Da biste to postigli, postoji nekoliko ključnih točaka koje treba uzeti u obzir

Stvorite logičan raspored sadržaja

Kada planirate kuhinju u ugostiteljstvu važno je imati na umu sljedeće glavne procese u kuhinji: pohrana i priprema hrane, posluživanje i čišćenje nakon obroka.

Radni prostori trebaju pratiti tok glavnih procesa u kuhinji, odnosno pripreme hrane i biti grupirani tačno tim redoslijedom.

Provjerite udaljenosti – niti previše blizu niti previše daleko

Pazite da ne blokirate područje ispred vaših glavnih uređaja, kao što su zidne peći i frižideri.

Radna površina za pripremu jela, mora zadovoljiti vizualne i tehničke zahtjeve i omogućiti nesmetano obavljanje uobičajenog dijela procesa pripreme.

Radni trokut u kuhinji

Ako trebate kružiti oko lošeg rasporeda radnih površina, kuhanje i čišćenje kuhinje mogu brzo postati neopisivo naporna i iscrpljujuća zadaća.

Naša je preporuka svakako savjetovati se s profesionalnim dizajnerima, koji će sve vaše želje oblikovati u kuhinju dizajniranu tačno prema potrebama objekta. Cijena koju za to platite je neusporedivo manja od izvedbe loše kuhinje koju ćete koristiti desetljećima.

Bilo kakve odmake od ponuđenih rješenja, jedinstvene i posebne akcente ili neke posebnosti čak i u najsitnijem detalju, poput istog dekora u zidnoj oblozi, stropnom nadvoju i radnoj površini, moguće je postići samo izradom jedinstvene kuhinje po mjeri.

Eurogast-International d.o.o. nudi izradu kompletnih riješenja opremanja ugostiteljskih objekata sa profesionalnom opremom od inoxa. Njihova projektna riješenja su posebno kod većih objekata, obavezno izvedena prema HACCP normama i zakonskim regulativama.

×
×

Cart