Top 10 najboljih restorana svijeta

Postoje mnogi restorani, poput mjesta na koje idete radi fenomenalne hrane, ali i mjesta na koje idete radi (romantične?) atmosfere sa nekom voljenom osobom.

Ovo je lista top 10 najzanimljivih restorana na svijetu, imajući u vidu cjelokupno iskustvo. Od “veličine” imena glavnog kuhara u svijetu kulinarstva, do atraktivnog načina pripreme hrane, čudnih ili nesvakidašnjih sastojaka, enterijera koji će vas ostaviti bez daha, i još mnogo toga…

10. The Ledbury, London, Engleska, cijena obroka za dvoje bez vina: $270

Ovaj restoran nalazi se na među top 10 restorana na svetu. Međutim, u poređenju sa ostalim restoranima Ledbury je verovatno najviše “klasični” restoran, što znači da je njegov glavni kuhar, Bret Grejam više zainteresovan da pruži užitak nego bilo kakvo egzebicionističko kulinarstvo. Jela koja se služe u ovom londonskom restoranu možda nisu toliko vizuelno posebna kao na drugim mestima, ali su njihovi ukusi duboki i slojeviti. Sve to kao i glavni kuvar koji lično lovi divljač koju servira, čini da je ovo mesto svakako jedno od najzanimljivijih na svetu.

9. Alinea, Čicago, SAD, cijena obroka za dvoje bez vina: $420

Glavni kuhar Grant Ačac predstavlja sam vrh avangarde u svetskom kulinarstvu. Meni od nekih 18 jela (manje-više) dopunjuje širok izbor escajga najrazličitijeg izgleda, koji ponekad deluje kao da je otet od španske inkvizicije. Večera u ovom čikaškom restoranu je sačinjena od pažljivo skrojenog iskustva koje predstavlja više od samog jela – stvarajući jedinstveno i pomalo čudno iskustvo – jedno jelo zahteva da savijete sopstveni ravioli od lista paradajz paste, koja je par trenutaka pre izgledala kao dekorativna zastava, dok finalni dezert, miks tamne čokolade i oko stotinu drugih stvari, glavni kuvar priprema na stolu upravo ispred vas.

8. Arzak, San Sebastijan, Španija, cijena obroka za dvoje bez vina: $530

Huan Mari Arzak je jedan od velikana genija španskog kulinarstva i jedan od prvih kuhara koji je primenio moderne tehnike i ukuse na lokalnu kuhinju – u ovom slučaju njegovu rodnu Baskiju. Kuhinja u ovom restoranu, koja se nalazi u čudnoj zgradi je začuđujuće uglađena iznutra, a njome u poslednje vreme sve više upravlja Huanova kćerka Elena. Ona vijerno nastavlja niz inovacija primenjenih na baskijsku tradicionalnu kuhinju. Ukoliko ste ljubitelj tradicionalnih domaćih jela sa regionalnim ukusom, onda je ovo pravo mjesto za vas.

7. D.O.M. Sao Paulo, Brazil, cijena obroka za dvoje bez vina: $400

S obzirom na ljubav medija prema glavnom kuharu Aleksu Atali, koji golih grudi stoji do kolena duboko u mulju njegovog voljenog Amazona, prekriven svežim džinovskim ribama poput modernog Tarzana, možda je pomalo začuđujuće da je njegov restoran toliko prefinjen. Međutim poslije samo nekoliko zalogaja, potpuno će vas ubediti u istinitost ove tvrdnje. Čak i amazonski mravi, koje služi premazane limunom sa nježno postavljenom kriškom ananasa, na ovom mestu djeluju elegantno.

6. Mugaritz, Erenterija, Španija, cijena obroka za dvoje bez vina: $470

Andoni Luis Aduric je Aristotel savremenog kulinarstva, kralj-filozof ušuškan među brda Baskije, oko 20 minuta vožnje od San Sebastijana. Sa svojim čudnim i jedinstvenim jelima, Andoni uvijek uspijeva da vas iznenadi i oduševi, u kombinaciji sa svojom, gotovo kvazi-religijskom opčinjenošću ljepotom netaknute prirode svuda oko vas.

5. Dinner, London, Engleska, cijena obroka za dvoje bez vina: $230

Glavni kuhar, Heston Blumental je pretvorio svoju fascinaciju engleskom kulinarnom historijom u nešto nesvakidašnje i interesantno za nas, ostale. U fensi Dinner-u koji se nalazi u Mandarin Oriental hotelu u Londonu, i kojim upravlja kuhar Ešli Palmer-Vats, tradicionalna (pomalo čudnovato nazvana) jela poput “Salamugundy”-ja ili raznih kombinacija mesa sa voćem su transformisana u gotovo umjetnička djela savremenog kulinarstva. Da li je ovo najbolji restoran u Engleskoj? Verovatno ne, međutim što se tiče lekcija iz istorije, ovu ćete svakako brzo sažvakati.

4. Eleven Madison Park, Njujork, SAD, cijena obroka za dvoje bez vina: $450

U ovom tihom, no ipak teatralnom restoranu, glavni kuhar švajcarskog porekla, Denijel Hum, uzima osnovni koncept “od-farme-do-stola”, začarava ga sa malo francuske kulinarske magije, i poput kakvog alhemičara stvara nešto što se može nazvati klasičnim savremenim njujorškim restoranom. Zaista, osećaj za mesto koji ćete ovde iskusiti, ne dolazi samo od sastojaka i namirnica koji se gaje na licu mesta, već i od Humovog poznavanja kulinarske kultura Njujorka. Odlična graciozna i puna pažnje usluga, moderna atmosfera, sve to doprinosi ukupnom utisku ovog restorana.

3. Osteria Francescana, Modena, Italija, cijena obroka za dvoje bez vina: $360-525

Iza uglađene fasade, klavni kuhar svetske klase Masimo Botura kuha jela koja će vas već poslije prvog zalogaja oduvati u kakvu fantaziju ili podsetiti na neka davna sjećanja. Prvi znak da ovo nije običan italijanski restoran dolazi od abstraktnih savremenih slika koje ukrašavaju zidove, međutim njegov osjećaj za umjetnost se nastavlja i na tanjirima. Sa jedinstvenom sposobnošću da neka jednostavna jela poput mortadela sendviča, simbola djetinjstva prosečnog Italijana, pretvori u razne delikatese, Masimova jela evociraće vaše uspomene još više zahvaljujući njegovim pričama.

2. Celler de Can Roca, Girona, Španija, cijena obroka za dvoje bez vina: $390-480

Cellar de Can Roca vode tri brata, glavni kuhar Žoan, somelijer Žozep i glavni pekar Žordi, koji su pošteno ispekli svoje zanate naučivši sve od svojih roditelja. Međutim teško je zamisliti bilo šta različitije od “mamime i tatine kuhinje”, nego šta ovi momci prave. U enterijeru, koji je sasvim moguće najlepši enterijer nekog restorana u Evropi, Roca obroci zapanjiće vas svojom magijom, dok ostaju potpuno vijerni svojim dubokim korijenima ukusa Mediterana. Ukoliko imate sreće, Žozep će vas povesti u razgledanje njegovih vinskih podruma, gde su najbolja vina izdvojena zarad multi-senzornih užitaka sretnih gostiju.

1. Noma, Kopenhagen, Danska, cijena obroka za dvoje bez vina: $600

Nakon što je izgubio mesto najbolje rangiranog restorana 2013. (prvo mesto je držao prethodne 3 godine), Noma je prokipeo kroz sve šavove od nove vreve i aktivnosti. Smešten u starom skladištu kitolovaca, ovaj restoran je mjesto rođenja „nove nordijske“ kuhinje, koja se oslanja isključivo na sastojke iz regiona. Danas, restoran doseže mnogo dalje, nego u poređenju na svoje skromne početke. I dalje pružajući duboki užitak u primercima pojedinačnih nordijskih kuhinjama – ali i čudnim kombinacijama, Noma nastavlja sa svojom najpredanijom i najpredusretljivijom uslugom na svijetu.

www.luxlife.rs

×
×

Cart