Projekat: Kafe bar „Kancelarija“

Osnovna ideja prilikom uredjenja ovog prostora bila je stvoriti ugodan ambijent u kojem će se zaposleni, ali i ostali gosti osjećati ugodno i rasterećeno od svakodnevnih obaveza i kancelarijske rutine

Kafe bar „Kancelarija“ se nalazi u sastavu poslovne zgrade u centru grada Banja Luka. Osnovna ideja prilikom njegovog uredjenja bila je stvoriti ugodan ambijent u kojem će se zaposleni, ali i ostali gosti osjećati ugodno i rasterećeno od svakodnevnih obaveza i kancelarijske rutine.

Prvobitna namjena ovog prostora su bile kancelarije što je arhitektonskom timu Dvougao Arhitektura poslužilo kao inspiracija za sam naziv coffee shopa „Kancelarija“.

FUNKCIONALNA ORGANIZACIJA I GRUBI RADOVI

Najveći izazov prilikom uredjenja prostora „Kancelarije“ bila je njegova prenamjena. Unutrašnji prostor koji smo zatekli bio je namjenjen kancelarijskim jedinicama, sa spuštenim stropom u vidu perforiranih gips kartonskih ploča na podkonstrukciji, skrivenim instalacijama, keramikom i kamenom na stepenicama kao podnom oblogom, inoks ogradom i pregradnim zidovima. S obzirom da se zatečeno stanje nije uklapalo u ideju coffe shop-a, pristupljeno je „ogoljavanju“ prostora sve do konstrukcije. Svi pregradni zidovi su uklonjeni, preko postjeće keramike i kamena je postavljen laminat, izvršena je adaptacija svih instalacija novoj namjeni prostora, a prostor je funkcionalno podijeljen na prizemlje i sprat. Prizemlje ima 37 m2 i ponudu brzog ručavanja kao i kupovine kafe za ponijeti, dok sprat ima 76.42 m2 i sjedeća mjesta namijenjena komforu i dužem zadržavanju gostiju. 

DIZAJN ENTERIJERA

Dizajn enterijera „Kancelarije“ bismo opisali kao „pripitomljeni“ industrijski stil koji namještajem, dekorima i detaljima u moderan prostor unose retro duh industrijske revolucije.

 Stil ogoljenih gradjevinskih materijala i isticanje njegovih nesavršenosti se činilo kao veoma primamljiv izbor prilikom osmišljavanja unutrašnjeg uredjenja ovog coffee shop-a. Uklanjanjem postojećeg spuštenog stropa, došli smo do betonske ploče koja je brušenjem otvorila pore i zablistala u punom sjaju. Ventilacione cijevi su ostale vidljive, ali su zajedno sa aluminijumskim kanalicama u koje su smješteni kablovi, ofarbane u crnu boju. U kombinaciji sa industrijskim dizajnom rasvjetnih tijela u crnoj boji, strop je dobio interesantan izgled, visinu i dao je jedinstven karakter ovom prostoru.

Maštovitu i originalnu dimenziju enterijeru dali su i oslikani zidovi čija je tematika pažljivo osmišljena. Odabirom tehnike oslikavanja zidova enterijer „Kancelarije“ je dobio izgled uskladjene cjeline sa odredjenim motivom. Stvaranju jedinstvenog ambijenta doprinijela je i upotreba zidne obloge u vidu opeke koja enterijeru daje šarm i autentičnost. Upotreba opeke u kombinaciji sa modernim materijalima i detljima uvijek djeluje avangardno. 

Kako bi prostor dobio toplinu, preko postojeće keramike i kamena stavili smo laminat na filcu, koji se pokazao kao vrlo zahvalno rješenje u javnim prostorima. Postojeća inoks ograda je uklonjena i zamijenjena novom bravarskom pozicijom koja je dobila ulogu skulpture u prostoru i dala mu poseban pečat. Toplini prostora pored laminata i opeke dao je i namještaj po mjeri izradjen od punog masivnog drveta- šank, stolovi i police.

U završnici su detalji, kao veoma bitan element u kreiranju svakog prostora ,udahnuli život ovom enterijeru i doprinijeli stvaranju jedne skladne cjeline. 

×
×

Cart