Ljeto u parku prirode: Visit Blidinje

Ljeto u parku prirode: Visit Blidinje

Niže temperature nego na moru, jahanje konja, vožnja bicikla ili vožnja quad-om samo su neki od razloga što turisti posjećuju Blidinje tokom ljetnih mjeseci

Piše: Vedran Piljić – Udruga “Visit Blidinje“

Tokom ljetnih mjeseci mnogo žele da odmore u prirodi. Prije nego se odluče za odmor u nekom od primorskih mjesta, biraju da uživaju na planini ili jezeru. Razloga tome ima mnogo, a udruženje Visit Blidinje u svojoj ponudi nudi razne sadržaje da ljeto bude zanimljivo i ugodno. Ovo izletište u srcu Hercegovini se može pohvaliti očuvanim okolišem i neponovljivim planinskim prizorima Vrana i Čvrsnice. Boravkom na Blidinji će te ukloniti stresa te nakupljene utjecaje savremenog načina života.

Ugođaj ekološke oaze privlači turiste i izletnike tijekom sva četiri godišnja doba, jer skijanje, sanjkanje ili grudvanje na padinama Čvrsnice jednako je atraktivno kao i proljetno ili ljetno uživanje u čarima Blidinjskog jezera i drugih blidinjskih znamenitosti.

Blidinje je zov  ljepote i zdravlja,  i zbilja se ne zna je li taj zov jači u proljeće i ljeto, kada je ovaj prostor jedan veliki buket krajobraza i kada sve miriše i  odmara oči i dušu;  ili pak u zimu kada je cijela Planina obučena u neopisivo ugodnu bjelinu – kada je teško doći, a još teže otrgnuti se od ugođaja zimske idile i povratiti se u prozaičnost svakodnevnice…

Park prirode Blidinje sa svojom površinom od 358 km2 obuhvaća područje planinske visoravni Blidinje ( 1200 m n/v ) s planinama: Čvrsnica ( 2228 m n/v), Vran ( 2074 m n/v ) i Čabulja ( 1776 m n/v).

Između planine Čvrsnica i Vran planine nalazi se Blidinjsko jezero; najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini po kome je Park i dobio ime. Jezero je prosječne dubine oko 1,5 m sa bogatim biljnim i životinjskim svijetom u kome su zastupljene i endemske vrste riba: podbila i oštrulja.

Ovdje se susreću mediteransko i kontinentalno klimatsko područje te zajedno stvaraju veoma raznolik prirodni krajolik s različitim biljnim vrstama koje se teško mogu drugdje susresti. Zbog čistog zraka i dobrih uvjeta, područje Parka je pogodno za boravak osoba koje imaju problema s respiratornim putevima kao i za sve one koji žele udahnuti čisti planinski zrak ; a mnogi ga nazivaju i „zračnom banjom“. Poseban i jedan od najljepših dijelova Parka je Masna Luka koja je poznata kao najveći rezervat endemskog bora Munike u cijeloj Europi.

Zbog većeg broja turista koji godinama obilaze ovo zaštićeno područje, 2014. godine počela je s radom i udruga „Visit Blidinje“ , a nastala je kao rezultat međusobne suradnje i zajedničke ideje o udruživanju svih aktera turističke ponude i lokalnih proizvođača u jednu platformu koja se bavi u prvom redu promocijom i marketingom našeg prekrasnog Parka prirode Blidinje, a zatim i nudi sve sadržaje i aktivnosti koje možete iskusiti i doživjeti na ovom jedinstvenom području.

U ljetnom periodu za vrijeme godišnjih odmora zbog same blizine Makarske rivijere imamo veći broj posjeta našem Parku. Ugodna temperatura u tom vremenskom periodu ( 10 stupnjeva hladnije nego na moru ); stvara idealne uvjete i odmor za goste. Mnogi se tada odlučuju istražiti sve ljepote našeg Parka jahanjem konja, vožnjom bicikla ili vožnjom quad-om.

Na našim mirnim i ujahanim konjima uživajući u sedlu možete vidjeti sve prirodne ljepote  Parka prirode Blidinje. Čak i ako niste nikada jahali, naši jahački vodiči za kratko vrijeme mogu vas naučiti osnovnim tehnikama jahanja i krenuti sa vama u istraživanje.

Quad ture u  Parku izvode se isključivo uz vodiča, a vi birate želite li cjelodnevne ili poludnevne ture. Obilazeći Park imate priliku i vidjeti veliki broj nadgrobnih spomenika  iz razdoblja 12. – 14. stoljeća, koji svojom ljepotom i poviješću prkose zubu vremena i svjedoče nam o nekim drugim minulim stoljećima.

Ako se pak odlučite za biciklističke ture Blidinje je idealno mjesto za vas. Postoji veliki broj uređenih biciklističkih staza za rekreativne i za profesionalne biciklističke vozače. Obilaze se sva povijesna, prirodna i kulturna mjesta našeg Parka.

Ukoliko gosti nisu avanturističkog duha mi im predlažemo turističkog vodiča za obilazak Parka.

Naši vodiči će vam ispričati priče o zanimljivim povijesnim osobama Parka kao što su Mijat Tomić i Diva Grabovčeva. Ispričat će vam legendarne priče nastanka našeg  jezera Blidinje, a pokazat će vam i sve ostale ljepote ovog jedinstvenog područja.

Obilazak seoskih domaćinstava je također jako zanimljiv aranžman gdje gosti imaju priliku  upoznati život ljudi u ovom zaštićenom području, naučiti o spravljanju proizvoda koji su karakteristični za ovaj lokalitet  i te kupiti od domaćina proizvode koji im se svide.

Jedni od najzanimljivijih naših gostiju svakako su i planinari, a poznati su kao „čuvari prirode“. Pored velikog broja domaćih planinara, te onih iz našeg bliskog okruženja; redovno nas posjećuju i strani planinari ( SAD, Njemačka, Belgija, Švedska, Litvanija…) i zbog bijele linije Via Dinarica koja prolazi kroz naš Park mnogi se odlučuju posjetiti naše planine: Čvrsnicu i Vran. Najčešća planinarska tura svakako je posjeta „Hajdučkim vratima“,  prirodnom fenomenu koji  je nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. U neposrednoj blizini se nalazi i ledeničko jezero na najvećoj visini u Bosni i Hercegovini ( 1970 m n/v ). Jezero se zove Crljenak i u njemu živi endemična vrsta vodozemca – Triton.

Druga zanimljiva planinarska tura je Masna Luka – Pločno gdje planinari osvajuju i najveći vrh Čvrsnice, a ujedno i Hercegovine – Pločno ( 2228 m n/v ). Na samom vrhu nalazi se i vojni objekat , a sa vrha , ukoliko je lijepo vrijeme vrijeme vide se i najudaljeniji otoci na Jadranskom moru.

Zanimljiv je i pohod na Veliki Vran gdje sa vrha 2074 m n/v , pogled seže na tri jezera: Blidinjsko jezero, Buško jezero i Ramsko jezero.

Od ostalih aktivnosti tu su i streličarsvo, vožnja četverosjedom, vožnja terenskim automobilom na vrh Čvrsnice „Pločno“, i slično.

Ove godine očekujemo dosta veći broj gostiju iz razloga što je krajem prošle ljetne sezone završena i asfaltirana dionica puta Tomislavgrad – Blidinje te su zbog toga  stvoreni povoljni uvjeti za goste koji dolaze iz smjera Splita, sjeverne Dalmacije i srednje Bosne. Ostala je još nezavršena dionica magistralnog puta Jablanica – Blidinje i nakon završetka ovih radova gosti koji dolaze iz smjera Sarajeva i Mostara će brže i ugodnije doći do Blidinja, a ujedno to je i kraći put za goste koji putuju u smjeru Makarske rivijere.

Tijekom ovog ljeta naša udruga „Visit Blidinje“ će sudjelovati u organizaciji  3 događaja:

“ XCM Hercegovina 2019“, „Čvrsnica Ultra Trail“ i Blidinje Gastro Festival.

XCM Hercegovina 2019 održava se u periodu od 12.07.2019 – 14.07.2019 godine. To je biciklistička utrka koja se po prvi put održava u našem Parku.

Čvrsnica Ultra Trail 2019 održava se 24.08.2019 godine. To je brdska utrka koja se održava treći put u našem Parku i namijenjena planinskim trkačima.

Utrka je podijeljena na 3 nivoa: green trail ( 10 km ), blue trail ( 32 km ) i red trail ( 50 km ).

Blidinje Gastro Festival se održava u Masnoj Luci  početkom listopada, datum još nije određen.

U Parku prirode Blidinje smještajnih objekata za obitelji i manje grupe  ima dovoljno.

U našu ponudu su uključeni moteli, apartmani , vikend kuće i planinarski domovi.

Tijekom ove godine biti će završena i Upravna zgrada Parka prirode Blidinje  kao i planinarski dom HPD „Pločno“ tako da će ovi objekti biti; među ostalog, i namijenjeni za smještaj velikih grupa gostiju ( do 100 osoba za jedan dan ).

U fazi smo realizacije i puštanja u prodaju naših lokalnih proizvoda jedinstvenih za ovo područje. 

Svi sastojci proizvoda ubrani su isključivo u našem Parku i spravljeni su po tradicionalnoj recepturi koja je prenešena „sa koljeno na koljeno“.  Poznatiji proizvodi sa našeg Blidinja su: sir iz mlijeha, pripravak od borovih iglica, borovača rakija, razni melemi od blidinjskih trava, stolisnik rakija…

Sir iz mijeha je jedinstven po tome što je nemoguće ovaj proizvod proizvesti tehnološkim putem. On sazrijeva u ovčijim kožama i kao takav je jedinstven, daju mu posebnu važnost i ističemo ga kao gastronomsku autentičnost ovog kraja.

Kraj svibnja i početak lipnja su idealni dani za branje borovih iglica od koji se pravi pripravak od i rakija nezaboravnog okusa „Borovača“ , a blidinjske trave se beru od proljeća pa do kasne jeseni i posebnim postupcima se suše, sitne ili koriste svježe. Od blidinjskih trava spravljaju se čajevi ili uz dodatak biljnih i životinjskih masnoća prave se balzami ili melemi.

U našem uredu u Upravnoj zgradi Parka prirode Blidinje možete kupiti i suvenire s  Blidinja te imati i takvu uspomenu na naš prekrasni Park. Magneti , razglednice, olovke, rokovnici, šalice… dio su ponude naših suvenira.

Dosta reklamnog i info materijala o Parku možete dobiti besplatno kod nas, ukoliko nas posjetite.

Ako ste zaljubljenik u prirodu i brinete o očuvanju okoliša u našem uredu tokom ove ljetne sezone možete preuzeti  besplatno višekratnu vrećicu za otpad jako zanimljivog dizajna i namjene.

Za kraj, još želimo istaknuti veliki značaj visokokvalitetne gastronomske ponude za sve goste koji nas posjećuju. U restoranima i ostalim ugostiteljskim objektima u Parku prirode Blidinje možete kušati najbolje tradicionalne hercegovačke specijalitete; puru s lučinicom, lešo janjetinu, teletinu ispod peke, uštipke, domaće sireve, i tako dalje; sve spravljeno na tradicionalan način, od domaćih namirnica i u posebnom planinskom ambijentu.

Kao što ste mogli pročitati; razloga za posjetiti Park prirode Blidinje je puno i sigurno smo da svatko može pronaći nešto za sebe. Dobro nam došli !

×
×

Cart