Inovacije u hotelskoj industriji

Vrhunske pogodnosti budućih hotelskih soba koje možemo očekivati

U industriji hotela, inovacija je inače zapostavljena za razliku od drugih sektora. Jednostavno je lakše i ekonomičnije pristupiti aplikaciji ili novoj opremi u fabrici, nego opremidi stotine i hiljade soba s najnovijim tehnološkim dostignućima. Da bi se fundamentalno modernizovala industrija važno je uložiti. Ipak postoje pametni načini da to uradite, i ne samo da ćete poboljšati iskustvo gosta nego i povećati margine u procesu.

Zabava u sobi

Gosti više neće biti isfrustrirani zbog par nasumičnih kanala koji nudi hotelski sistem. Kada uključe TV, bit će im ponuđen „streaming“ servise i lista filmova i serija po njihovom ukusu, i imat će direktni pristup recenizijama i isječcima da bi lakše odabrali. Ipak, mnogo je ljepše zaspati uz epizodu Downton Abbeya koja se automatski zaustavlja nakon određenog vremena neaktivnosti, nego uz 24/7 šoping kanal koji treperi u pozadini čitavu noć.

Kontrola pametnih soba

Prema zahtjevima klijenta, algoritam može dodijeliti sobe u mirnom dijelu na gornjem spratu. Lagano prigušena svjetla stvaraju ugodnu i toplu atmosferu. Temperatura je odgovarajuća i čak je i nivo vlažnosti kakav bi trebao biti. Dodatni senzori u sobi mogu dalje povećati udobnost. Naprimjer, senzor može uočiti kada se gost ustane iz kreveta i automatski upali mala vodeća svjetla, zbog čega se ne mora slijepo tražiti prekidač u mraku. Tehnologija na raspolaganju nam već pruža mnogo mogućnosti da se napravi savršena atmosfera, takva da prevaziđe klijentova očekivanja.

Pojednostavljeno korisničko iskustvo

Klima, ključaonice, zavjese, svjetlo – Tražiti sva odgovarajuća dugmad i prekidače može biti pomalo zahtjevno za goste. Svodeći kontrolu svega na jedno dugme smanjit će zbunjenost i neugodnost kod gostiju. Uz samo par jednostavnih listanja na hotelskoj aplikaciji, svijetlo se ugasi, klima se postavlja na noćni/mirni način a zavjese se zatvaraju. Sada bi jedini razlog ustajanja iz kreveta bio poziv – prirode.

Održive sobe

Svjesnost putnika o održivosti u hotelima postaje sve važnija. Pametne sobe sprječavaju prekomjerno korištenje energije u hotelskim sobama kroz senzore koji detektuju da li je soba zauzeta ili slobodna, da li gosti spavaju ili su budni. Može postaviti nivo svjetlosti, temperature i drugih električnih aparata po potrebi. Neki provajderi danas već nude opciju da se soba postavi u određeni ekološki način, da se kontroliše potrošnja struje i vode, samo pritiskom dugmeta. Ne samo da štiti planetu, nego smanjuje i troškove.

Automatski asistent

Prije nego što izađu, putnici mogu nazvati recepciju da upitaju koja su najbolja mjesta da se jede ili samo da naruče taksi. Međutim, zaposlenik na telefonu se može naći u sred hrpe posla, mnoštvom check-inova ili jednostavno ne zna gdje se u blizini na kilometar može naći bezglutenska hrana. S instaliranim softverom za prepoznavanje glasa, gosti imaju svoj osobnog asistenta koji im može pružiti informacije u svako doba. S obzirom na veliku bazu podataka i već postavljenih pitanja, te pristupom milionima stranica, u mogućnosti je odmah rezervisati stol i informisati o satima otvaranja odabranog mjesta.

Ovi primjeri daju vam ideju mogućnosti koje pametne sobe mogu pružiti. U industriji gdje je raznolikost i različitost ključ svega, oni koji se kreću brzo bit će nagrađeni zadovoljstvom gostiju i povećanom odanošću, s ozbirom da informacije u prethodnom ostanku poboljšavaju kvalitet usluge.

Međutim, gdje se skupljaju te informacije je pitanje sigurnosti.  Operatori moraju maksimalno da se potrude da informacije gostiju ostanu u potpunoj sigurnosti, u skladu sa striktnim pravilima. Kako sve veći broj hotelskih kompanija počinje razvijati svoje strategije pametnih soba, bit će uzbudljivo vidjeti koja rješenja smišljaju da privuku klijente i pobijede u utrci.

×
×

Cart