Njegovo veličanstvo konjak (cognac), luksuzni užitak za hedoniste

Njegovo veličanstvo konjak (cognac), luksuzni užitak za hedoniste

Mnogi pred sobom imaju prizor kako se grije čaša s tim smeđkastim pićem, pa se potom lagano drži u dlanu, malo se protrese i tek potom popije. Pije li se konjak tako?

Kada pomislite na konjak, vjerovatno odmah pred sobom vidite luksuzni restoran ili hotelski lobi, u bojama mahagonija sa zlatnim detaljima, hladnog starog frajera u lovačkoj jakni koji sjedi pored kamina. I pije konjak.

To govori o tradiciji ispijanja ovog pića, ali i ambijentu za koji se veže. Jedna bosanskohrcegovačka kompanija bavi se uvozom brenda ovog prestižnog pića. Za naše čitaoce Sejdalija Heljić, koji za sebe kaže da je hednosta, piše upravo o konjaku, historiji ali i načinu ispijanja ovog pića.

Piše: Sejdalija Heljić, menadžer u kompaniji MASA koja je zastupnik za brend Meukow cognac

Kao i obično sve se vrti oko trgovine i novca. Priča o konjaku (cognacu) je počela trgovanjem vinom. Naime, kada su francuski trgovci u Norvešku, Englesku te u Nizozemsku  početkom 17. stoljeća izvozili vino, ispostavilo se da je vino kvarljiva roba, te  zbog velikih buradi nije praktična za transport. U pokušaju da smanje količinu došli su na ideju da vino destiliraju.

Novo piće, koje su spremali u burad napravljenu od hrasta, još je bilo bolje ako je neko vrijeme u tim buradima odležalo. Nizozemci i Danci to su piće nazvali brendwijn (dimljeno vino), a potom je nastao izraz brandy koji je i danas zastupljen.

Svaki je konjak brandy, ali nije svaki brandy konjak.

Brandy iz pokrajine La Charente ime konjak (cognac)  dobio je 1850. godine, kada su ga počeli flaširati. Dekretom vlade 1909. godine konjak (cognac)  je postao ono što je i dan današnji: ime konjak (cognac)  može nositi samo ta vrsta pića, proizvedena u pokrajini La Charente, središte je mjestašce Cognac: tamo mora izrasti grožđe, tamo iz grožđa mora nastati mlado vino i biti potom destilirano.

Vino iz kojeg na kraju nastaje konjak (cognac)  je  dosta kiselo, te nije za piće.  Naime, 99 procenata ukupne površine omedjene dekretom iz 1909. godine je zasađeno sortom ugni blanc, preostale površine su zasadjene sortama folle blanche i colombard.

Svaki cognac je brandy, a samo brandy iz Cognaca se moze zvati konjak (cognac).

Podjela konjaka (cognaca)

Za razliku od ostalih pića, konjak nakon flaširanja ne stari. Konjak mora imati isti okus i stotinu godina nakon flaširanja, pod uvjetom da se drži na kontinuiranoj temperaturi i na tamnom mjestu.

Postoji nekoliko oznaka za konjak (cognac) koje označavaju starost istog, pa medju osnovne oznake spadaju:

  • oznaka VS (Very special) govori nam da je konjak u buretu odležao od dvije do četiri godine.
  • oznaka VSOP (Very special old Pale) znači da je konjak minimalno proveo u hrastovom buretu četiri godine.
  • oznaka XO (Extra old) govori nam o najmanje šest, a najčešće preko deset odležanih godina u hrastovu buretu.

Ostale oznake se mogu naći pojedinačno i različite su od proizvodjača do proizvodjača.

I tu negdje počinje priča o Meukow cognac House.

Meukow House je osnovana u 19 stoljeću. Godine 1850. Auguste-Christophe i Gustav Meukow, dva brata iz Silesie, su poslani od strane ruskog Cara Aleksandra II u Francusku sa nalogom da obezbjede snabdijevanje dvora konjakom (cognacom). Nakon nekoliko putovanja odlučili su da uspostave ured u gradu Cognac i osnuju  A.C. MEUKOW & Co. House  1. Augusta 1862. godine.

Upravljanje kompanijom bilo je pod utjecajem suvlasnika od kojih je jedan bio i Henri Bouraud, gradonačelnik Cognaca u periodu od 1849. do 1869. godine. Kompanija ubrzano raste od samog početka osnivanja te prisustvuje sa svojim proizvodima na prestižnim eventima širom svijeta i do dan danas.

1979. godine Meukow postaje dio Compagnie de Guyenne, nezavisne grupe u porodičnom vlasništvu, osnovane 1969. godine od strane Michel Coste. Zahvaljujući komercijalnoj strukturi grupe, Meukow nastavlja rast, te se distribuira u 80 zemalja svijeta.

Unikatan identitet

Sa namjerom ponovnog predstavljanja unikatnog identiteta Meukow, Michel Coste  je tražio simbol koji će evocirati izvanredni kvalitet cognaca i diferencirati ga od ostalih brandova.

Boca Feline, ukrašena panterom koji je postao ikona Meukow cognac,  je kreirana 1993. godine. Ova spektakularna kreatura perfektno simbolizira snagu, eleganciju i dinamiku koje su jedinstvene kvalitete Meukow Cognacs.

Koji je konjak najbolji?

Najbolji konjak je onaj koji se vama najviše dopada.

Posluživanje?

U zadnjih nekoliko godina, kada je konjak kao piće doživio veliki uspon, pogotovu u Aziji (Kina, Tajland) i u Americi, pao je jedan veliki tabu o načinu konzumiranja tog prestižnog pića.

Mnogi pred sobom imaju prizor kako se grije čaša s tim smeđkastim pićem, pa se potom lagano drži u dlanu, malo se protrese i tek potom popije. Stručnjaci s tog područja misle kako je to možda više marketinški potez u smislu da se napravi neki ugođaj, postigne vizualni učinak.  Naime, kada grijemo čašu, alkohol ispari, mijenja se i okus pića, a to nije baš pravi smisao. Tako da u sadašnje vrijeme, preporuka je da se odreknemo grijanja čaše pri uživanju u konjaku.

Meukow cognac je prateći trendove na tržištu proizveo posebnu liniju cognaca, koji se poslužuje iz zamrzivača sa -20*C, te likere Vanilla i Xpresso koji su na bazi cognac i poslužuju se sa ledom.

Pri posluživanju konjaka novo je i to, da se piće, pogotovo konjaci ranga XO i više, u čašu sipaju pred gostom, dok je do nedavno bilo pravilo da se piće gostu donosi u čaši. Naime, proizvođači konjaka dizajniranje boca prepuštaju poznatim dizajnerima, neke su boce Meukow cognac ukrašene i zlatom, a pošto je u njima i piće vrijedno zlata, gost zaslužuje i da vidi iz kakve boce mu sipaju piće. Na takav način posluživanja gostu se pruža mogućnost uživanja svim čulima.

Konjak i kokteli

Prilikom miješanja konjaka, moraju se slijediti neka pravila koja pomažu postići savršenu konzistenciju, snagu, iskusan i bogat okus. Ove suptilnosti podupire duga povijest postojanja pića, puno eksperimenata barmena iz cijelog svijeta. S obzirom da je riječ o luksuznom sastojku vrlo je važno znati i da se takvi kokteli poslužuju sa delicijama poput visokokvalitetnih sireva, orašastih plodovima, škampi, kanapea, laganih salatama s umakom. Pekarski ili drugi kolači s ovakvim pićima nisu kombinirani.

Konjak i kulinarstvo

Posljednjih nekoliko godina vrsni kuhari sve češće primjenuju u receptima svojih delicija upotrebu konjaka. Dok je konjak već odavna jedan od osnovnih sastojaka za koktele, i njegova upotreba u kulinarstvu poštuje neka stara pravila: konjak je luksuzno piće, da zaslužuje samo najbolje: guščja jetra, kavijar, tartufi, tamna čokolada, divljač ..

Konjak u BiH

Obzirom da je premium brand Meukow cognac odnedavno dostupan i u Bosni i Hercegovini putem eksluzivnog uvoznika MASA doo Sarajevo, isti možete potražiti u svim bolje opremljenim restoranima, hotelskim barovima i pubovima.

×
×

Cart