33 tipa restorana: Kojem tipu pripada vaš restoran?

33 tipa restorana: Kojem tipu pripada vaš restoran?

Postoji veoma jednostavna definicija, restorani se mogu kategorisati na osnovu mnogih faktora od usluge, lokacije, specifične kuhinje, do cijena, atmosfere, formalnosti.

Svi znaju da je restoran mjesto gdje se priprema hrana i servira mušterijama u zamjenu za novac. Ali iza ovoga postoji veoma jednostavna definicija, restorani se mogu kategorisati na osnovu mnogih faktora od usluge, lokacije, specifične kuhinje, do cijena, atmosfere, formalnosti, itd.

Određene vrste stajališta, poput čajdžinica su usko povezane s lokalnom kulturom i imaju različita značenja na različitim mjestima u svijetu, dok drugi poput španskih tapas barova su mnogo više od mjesta da se jede. Kafići se izuzetno razlikuju po stilu i meniju; Italijanski osteri su brži nego ikad; i britanski pabovi doživljavaju neku vrstu renesanse.

Ako ste se ikada pitali šta je „ramen-ya“ ili „churrascaria“, ili želite znati razliku između bistroa i taverna, ova lista vrsta restorana iz cijelog svijeta trebala bi vam dati neku ideju.

  • Bistro – Originalno iz Pariza, bistroi su mali restorani u susjedstvu koji inače (ali nisu ograničeni na to) specijaliziraju u domaćem francuskom kuhanju. Najčešće serviraju jednostavna jela po razumnoj cijeli u udobnoj i ležernoj atmosferi.
  • Etno restorani – Ovaj stil specijalizira u kuhinji vezanoj za specifičnu naciju, koristeći sastojke koji su specifični za jednu kulturu. Najčešće su kulture Kine, Grčke, Italije i Meksika. Većina etno restorana se vodi nezavisno i smješteni su u velikim gradovima ili područjima s mnogo imigrantskih zajednica.
  • Profinjeni restorani – Najviše ocijenjen tip restorana, često karakterisan razrađenim menijima, pažljivom uslugom i sofisticiranim dekorom sa čistim bijelim stolnjacima. Ovu „full-service“ restorani teže bogatoj klijenteli, ponekad zahtijevajući formalni kod oblačenja u prijevremenu rezervaciju.
  • Trattoria -Manje formalan od restorana, trattoria je italijansko tradicionalno mjesto koje se najčešće vodi porodično, posvećen rustičnoj lokalnoj kuhinji.
  • Teppanyaki-ya – Japanski restoran, gdje šef priprema i kuha vaše jelo (najčešće se sastoji od odreska, morske hrane i povrća) na vrućoj gvozdenoj rešetki (teppan) ispred vas. Mnogi teppanyaki restorani kombiniraju senzacionalno kuhanje uživo s premium sastojcima (npr Kobe govedina) s ekskluzivnim, jedinstvenim iskustvom jela.
  • Osteria – Originalno jednostavan vinski bar gdje bi patroni donijeli svoju hranu, osterie su značajno evoluirale prethodnih godina. Danas se pojam koristi da se opiše ležerno italijansko mjesto gdje se jede (jeftinije i manje formalno od trattorie) koje služi jednostavnu kućnu hranu, iako nije nuobičajeno da se tako nazivaju i elegantni restorani koji žele izazvati osjećaj topline, čudnosti i bliskosti.
  • Drive-in restorani – Iako nisu toliko popularni danas, drive-in restorani smatraju se klasičnim američkim mjestima gdje mušterije naruče hranu i jedu dok sjede u autu.
  • Drive-thru restorani – Pomalo drugačiji od drive-in, drive-through ili drive-thru restorani omogućavaju mušterijama da naruče putem mikrofona, i onda se voze do prozora gdje plate u preuzmu hranu. Veliki lanci brze hrane poput McDonald’s ili Burger Kinga često praktikuju drive-through uslugu.
  • Picerija –  Baš kao što ste i mislili, picerija je mjesto gdje se pravi i služi pica. U Italiji, odakle i potiču, možete naći 2 vrste picerije – jedna je tradicionalna gdje imate svoj stol, mogu služiti vino, salatu i jela s tjesteninom; a druga je iz Rima i vrsta je pekare ili mjesta gdje naručite za ponijeti, a služe picu „al taglio“ (na komad). Osnovana u 1830. godini, Antica Pizzeria Port’ Alba u Napulju, na svijetu se smatra prvom picerijom.
  • Taverne – Ne misli se na „tavern“ kao pivnicu, taverna je mali tradicionalni grčki restoran, karakterističan po rustičnom dekouru, autentičnoj atmosferi i ograničenom priuštivom meniju – koji se inače sastoji od jednostavnih lokalnih jela poput grilovanog mesa, ribe i morske hrane, i naravno, njihovih sveprisutnih namaza i umaka. Ne samo da je najpopularnije mjesto za jesti u Grčkoj, nego je taverna i vrlo važan dio lokalne kulture.

Brza hrana na meniu

  • Brzi ležerni restorani – Nova vrsta mjesta za jesti, gdje su hrana i usluga malo bolji od brze hrane, ali manje od uobičajenih restorana. Lanci poput Chipotle, Panera Bread ili NYC Shake Shack spadaju u ovu kategoriju.
  • Pop-up restorani – Rastući trend u ugostiteljstvu, pop-up restorani su trenutni restorani koji se pojave na neočekivanim mjestima na ograničeno vrijeme. Oni su odlična prilika za mlade, talentirane kuhare da pokažu svoje umijeće ili testiraju novi kulinarski koncept prije nego što ulože u pravi restoran. I naravno, oni nude jedinstveno iskustvo večeranja, često uključujući tematsku i inovativnu originalnu hranu.
  • Café- Od ležernog susjednog mjesta za opuštanje do trendi restorana, cafe je vjerovatno najčešći oblik restorana koji postoji. Poznat kao „coffeehouse“ ili „coffee shop“, prvo se pojavio u Konstantinopolu (današnjem Istanbulu) u 17. stoljeću, i od tada služio je kao mjesto za druženje i društvena okupljanja. Dok se fokusira na kafu i druge tople napitke, često služe i kolače, torte i druge laganije užine. Meniji se mijenjaju uveliko od države do države.
  • Diner – Ležerni američki restoran u kojem se služi doručak, ručak i večera. Uzevši inspiraciju iz starih željezničkih blagovaonica, njihov tipični retro dizajn često uključuje neonska svjetla, kožna sjedišta i duge pultove koji se prostiru dužinom interijera. Diners su često otvoreni 24 sata (pogotovo one koje su pored glavnog puta) i služe klasičnu američku hranu kao što su hamburgeri, sendviči, pomfrit i pite.
  • Ramen-ya – Poznat kao ramen shop, ovo je popularna vrsta restorana u Japanu, koji specijalizira u supama sa tjesteninom od pšeničnog brašna. Svaka regija širom države ima svoju varijaciju čorbe, pa možete očekivati bilo šta od misoa do tonkotsua (čorbe od svinjskih kostiju). Nisu svi restorani ramen-ya tipovi gdje možete sjesti da jedete.
  • Čajdžinice – Dok su čajdžinice primarno mjesto gdje možete popiti čaj, neki od njih služe i lagana jela tipična za lokalnu kulturu. Možete naći čajne sendviče i kolačiće u britanskoj čajdžinici, razne kolače u francuskim salon de thé; i tjesteninu u cha chaang teng (čajni restoran u Hong Kongu).
  • Fast food – Sinonim McDonaldsa, Burger Kinga, Taco Bella i Pizza Hut, restorani brze hrane se razlikuju po brzini usluge, praktičnosti i pristupačnosti. Najčešće su dio internacionalnih lanaca ili franšiza, imaju ograničen meni ne tako zdrave hrane, koji se najčešće sastoji od hamburgera, pomfrita, pice i bezalkoholnih pića. Zadnjih su se godina ipak neki fast food restorani počeli fokusirati više na milenijalce, smanjujući  masnoću i vještačke sastojake, i pružanje kvalitetnijih opcija poput gurmanskog tacosa i pica po želji. Mnogo zdrave hrane poput quinoa zdjele, svježe salate i hrskavi “vrap“ danas stoji kao izazov standardnim visokokaloričnim jelima.
  • Samoposlužni restoran- Samoposlužni restoran gdje se razna vrsta hrane služi na stolovima. Većina ovakvih restorana imaju uslugu „svega što možete pojesti“ gdje se klijentima naplaćuje paušalni iznos, ali koncept zavisi od države u kojoj se nalazite. U Italiji tavola calda servira većinu već pripremljenih jela, dok se u kineskim dim sum kućama guraju kolica na točkovima s različitim jelima kroz restoran.  Ovakav tip dolazi iz Švedske smörgåsbord tradicije.
  • Kafeterija – može biti u obliku restorana ili kantine u nekoj ustanovi (školi, bolnici, na poslu). U kafeterijama nema skoro nikako zaposlenika, zato se ljudi moraju sami posluživati već napravljenom hranom u ponudi.

Nacionalna tradicija

  • Luncheonette – Mali restoran gdje se lagana jela prave i služe za vrijeme ručka. Tipične karakteristike uključuju sjedenje za pultom i jednostavne, ograničene menije.
  • Tapas bar/ Tasca – dolaze iz španske kulture, tapas barovi su živahna mjesta gdje se uz piće služe jela koja se zovu tapas, na malim tanjirićima. Od jednostavnih tascasa (tradicionalnih španskih kafana) do gurmanskih mjesta, manje su formalni od restorana, ali mnogo više od običnih barova, pružajući ne samo piće i mezu, već i mjesto gdje će se prijatelji odmoriti, družiti ili gledati fudbalsku utakmicu. Jedna od najvećih radosti u posjeti Španiji je Ir de tapas, ili tapear – idete od bar do bara da popijete piće i probate ukusne tapase.
  • „Ćevabdžinica“ -Restoran koji specijalizira u grilovanju dijelova govedine (odresci, file, itd). Većinu vremena, meni uključuje teletinu, svinjetinu / jagnjeće kotlete i pečenu piletinu, plus dobro vino i razna dodatna jela.
  • „Sve što možete pojesti“ restorani – Mjesto gdje mušterije plate fiksnu cijenu i jedu koliko god žele. Najčešće imaju mnogo štandova s jelima, uključujući sva jela od salate do vrućih obroka i dezerta.
  • Kosher restorani – bilo picerija, fast food ili pekara, kosher restoran uvijek služi hranu u skladu s regulacijama jevrejske pravilne ishrane.
  • Večera na nebu – Inovativni belgijski restoran s konceptom koji omogućava fiksnom broju gostiju da uživaju u svom gurmanskom jelu za stolom koji visi u zraku. Večera na nebu nalazi se u 45 država širom svijeta.
  • Mračni restorani – Ovo je relativno nova i neobična vrsta restorana, gdje ljudi mogu jesti u apsolutnom mraku, a često ih služe slijepi konobari. Koncept jedenja u mračnom restoranu napravljen je da bi se druga čula izoštrila kada „izgubite“ čulo vida. Prvi stalni mračni restoran je Blindekuh, otvoren 1999. godine u Cirihu, Švicarskoj, dok je najpopularniji Dans Le Noir – jedini lanac restorana ove vrste, s mnoštvom lokacija na svijetu.
  • A la carte – Bilo koji tip restorana gdje ljudi mogu naručiti individualna jela s menija.
  • Gastropub – Napravljen 1991., termin gastropub potiče iz Britanije i opisuje tip posluživanja hrane u šarmantnom karakteru paba, gdje se služi dobra hrana i još bolje pivo. Prvi ikad napravljen gastropub je The Eagle, u Londonu.
  • Brasserie – Klasični francuski restoran koji služi tradicionalnu hranu, kafu i pića čitav dan. Iako je stil kuhanja sličan, brasserie imaju veći meni od bistroa i liveliera.
  • Chiringuito – Tipični španski bar u hladu, koji služi osvježavajuća pića i tapase na plaži. Iako rangiraju od štandova do restorana, chiringuitos su najčešće senzonski otvorena mjesta dekorisana jednostavnim drvetom. Naravno, atmosfera je opuštena a meni se fokusira na grilovanu ribu i morsku hranu.
  • Kamioni s hranom – Licencirano vozilo opremljeno kuhinjom da se kuha i servira hrana na privremenim lokacijama. Za razliku od običnih hot dog i taco vagona, ovi restorani na točkovima putuju na svoju struju i imaju bolju opremu za kuhanje, što omogućava superiornije iskustvo ulične hrane. Fokusirani na ograničena, ali inovativna jela po povoljnoj cijeni, kamioni s gurmanskom hranom su rastući trend širom svijeta.
  • Churrascaria – Restoran odrezaka u Brazilu. Ime potiče od riječi churrasco, brazilskog načina grilovanja mesa. U „rodizio“ stilu churrascarias, asortiman grilovanog mesa na štapićima donose se za stol i konobar siječe tanke komade na vaš tanjir.
  • Lanac hrane – Kolekcija malih restorana ili štandova brze hrane koji dijele zajednički prostor gdje se jede. Poznati i kao hodnici hrane, najčešće se nalaze u šoping centrima ili na aerodromima.
×
×

Cart