Kako planirati vlastiti odmor kada radite u hotelijerstvu i ugostiteljstvu?

Kako planirati vlastiti odmor kada radite u hotelijerstvu i ugostiteljstvu?

Donosimo nekoliko načina kako pristupiti planiranju putovanja kada ste već preplavljeni poslom u vašoj važnoj ugostiteljskoj ulozi.

Kada radite u hotelu ili restoranu, navikli ste se baviti udobnošću i srećom vaših gostiju. Bez obzira jeste li na recepciji, menadžer hotela ili imate neku drugu važnu ulogu, posao zahtjeva neobično radno vrijeme da je teško da sami planirate i putovati. U periodu kada svi planiraju svoje godišnje odmore vama, kao radnicima u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, jeste najbitnije doba godine. Na našim područjima sezona više nije samo 3 ljetna mjeseca te je zbog toga sve teže isplanirati vlastiti odmor.

Odmor je nužan jer prekovremeni rad može uzeti svoj danak. Odlazak na zasluženi odmor pruža olakšanje od konstatnog stresa i opuštanje koji su vam potrebni da biste ostali aktivni u svojoj radnoj ulozi.

Donosimo nekoliko načina kako pristupiti planiranju putovanja kada ste već preplavljeni poslom u vašoj važnoj ugostiteljskoj ulozi.

Delegirati obaveze

Ako radite na visokoj ulozi u ugostiteljstvu, kao što je hotel menadžment, tada imate problem sa porivanjem posla kad odete. Svaki hotelski lanac ima svoje programe obuke, ali obično nemaju ljude koji bi lako smještali na položaje kad je neko bolestan ili je otišao na odmor.

Ako nema nekoga ko je već na mjestu koji bi mogao preuzeti vašu ulogu dok ste vi odsutni (i neka druga osoba koja ulazi u njihovu ulogu dok oni to rade), onda je to potrebno unaprijed dogovoriti.

Bez obzira na to trebate li proći službeni program obuke ili ćete ih samo naučiti nekim osnovama kako biste ih prebacili kroz sedmicu, počnite rano s tim kako bi mogli ubrzati prije nego što krenete.

Također, razmislite o tome da započnete delegirati neke svoje odgovornosti drugim zaposlenicima da smanjite pritisak koji vaša uloga ima i na vas i na osobu koja će to preuzeti na neko vrijeme.

Potražite popuste u industriji

Ako radite za veliki hotelski lanac, a oni nude popust za osoblje tokom boravka u njihovom lancu hotela, iskoristite to – nemojte biti previše ponosni na ponudu.

Potražite odredišta koja se temelje na mjestu gdje je vaš poslodavac sagradio hotele kako biste mogli tamo odsjesti. Odaberite mjesto koje vas najviše privlači – a ne nužno ono koje je najmanje skupo. Ostavite prostor za svoje osobne sklonosti, štedeći novac za odmor.

Ne stvarajte financijski stres za sebe

Puno je toga u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, kao i neprijatno radno vrijeme koje vas ponekad može istrošeno. Vjerojatno vam je potrebna pauza!

Kad to planirate, razmislite koja je sezona najbolja i koliko će vam trebati ta pauza od posla. Zaslužujete odmor.

×
×

Cart