Spa centar, banja, wellness: Sve zajedničke karakteristike i razlike u ponudi

Spa centar, banja, wellness: Sve zajedničke karakteristike i razlike u ponudi

Spa centar znači mjesto za masažu, tretmani za lice, pilinga tijela i drugih usluga, bilo u dnevnom spavanju, bilo u noćnom okruženju.

Različite vrsta spa centara

Riječ spa dočarava slike dugih dana ispunjenih kupkama od blata i meditacijama, izvrsno pripremljenom kuhinjom i mirisnim šumarcima. Čini se da su spa centara sada ima svuda.

Niko ne reguliše upotrebu riječi “spa”, pa ga svatko može koristiti u bilo koju svrhu. Pored toga, ono što je spa značilo u 19. i početkom 20. stoljeća, u modernom dobu razvilo se u wellness odmaralište usred mineralnih izvora, gdje bi posjetioci mogli da se liječe.

Danas, spa centar znači mjesto za masažu, tretmani za lice, pilinga tijela i drugih usluga, bilo u dnevnom spavanju, bilo u noćnom okruženju.

Tradicionalni destinacijski spa centri, koji nudie neponovljivo wellness iskustvo, sada sebe nazivaju lječilištima.S druge strane, tradicionalna lječilišta dodala su dodatne wellness opcije poput vježbanja, osobnih trenera, čak i konsultacija s integrativnim medicinskim stručnjacima.

Spa definicija

Međunarodno spa udruženje definira spa centre kao “mjesta posvećena poboljšanju općeg blagostanja kroz različite profesionalne usluge koje potiču obnovu uma, tijela i duha.”

Ovo je izuzetno široka definicija koja podrazumijeva uključivanje svih različitih vrsta lječilišta koji su otvoreni.

Dnevni spa centar

To je mjesto na koje obično možete dobiti masažu i njegu lica, u svakodnevnom posjetu. Oko 80%  spa centara su dnevni centri, ali nisu svi isti. Tradicionalni dnevni spa centri nude više usluga, uključujući tretmane tijela i noktiju.

Imaju pogodnosti poput svlačionica, odora i papuča, parne sobe, saune i “sobe za mir” s poslasticama poput čaja, limunske vode i sušenog voća i orašastih plodova. Jednodnevni spa centri su  često povezani i s frizerskim salonom, ali trebaju biti u zasebnom krilu ili na drugom spratu da biste održali mirnu spa atmosferu.

Što se tiče lječilišta odnosno banja, mnoga su otvorena za lokalnu upotrebu svakodnevno, ali su skuplja i imaju više raskošnih objekata.

Destinacijski spa

Ova mala, ali odabrana i vrlo utjecajna skupina banja posvećena je pružanju potpunog wellness iskustva.

Cijelo je okruženje usmjereno na promociju zdravog načina života, s puno vježbi, predavanja usmjerena na tjelesno i mentalno zdravlje i posebne programe zanimanja, poput planinarenja. Odredišne banje obično zahtijevaju minimalni boravak od dvije do tri noći i potiču duži boravak.

Najpoznatiji primjeri lječilišta s tradicionalnim odredištem uključuju ranč Canyon i Zlatna vrata.

Škakljiva stvar kod destinacijskih banja je da, iako svi u industriji znaju šta taj pojam znači, većina potrošača to ne zna. Budući da su internetske pretrage usmjerene prema potrošačima toliko važne, većina lječilišta promijenila je imena u “Spa Resort” ili “Resort & Spa” kako bi odražavala kako se pretražuje na internetu.

Cijene obično uključuju sve smještaj, obroke, časove i predavanja. Često lokacije uključuju spa kredit koji možete koristiti za usluge.

Resorti i Spa hoteli

U devedesetim godinama, mnoga odmarališta i hoteli počeli su se baviti lječilištima kako bi gost mogao uživati ​​u masaži uz druge užitke poput golfa, tenisa i plivanja (klasično odmaralište) ili odsjedajući u hotelu zbog posla ili zadovoljstva.

Kako su banje postale važnije, tako se primjenjuju i banje u odmaralištima i hotelima. Mnoga lječilišta dodala su zdravu listu vježbi, obično uz naknadu, ali ponekad uključena u osnovnu cijenu. Pri ruci imaju teretane i ponekad lične trenere. Neki su čak dodali wellness centre koji su posebno usmjereni na poboljšanje zdravlja.

Tako su linije postale mutnije, ali nekoliko stvari se nije promijenilo. Destinacije će se odnositi na wellness, uključujući hranu. Klasična lječilišta imaju više mogućnosti za wellness, ali možete pojesti biftek, gomilu pomfrita i po želji ga „zaliti“ bocom vina.

Zbog toga je tako važno istražiti što konkretna nekretnina nudi umjesto da vjerujete ljetovalištu lječilišta. Ovisno o imovini, banje i hotelske banje odličan su izbor za porodicu, parove i poslovne putnike. Ako želite biti u mogućnosti samostalno putovati i lako upoznati

Beautiful young woman at a spa salon resting on a straw mat. Concept of body care and relaxation

Spa sa mineralnim izvorima

Ove banje nude izvor prirodne mineralne, termalne ili morske vode na licu mjesta koja se koristi u hidroterapijskim tretmanima.

To je historijski korijen lječilišta kada su ljudi putovali do mineralnih voda radi zdravstvenih koristi. Ova banjska kultura dosegla je svoj vrhunac u 19. stoljeću, kada su se bogati okupljali na razrađenim palačama uživanja da bi ih vidjeli i mogli vidjeti. Mnogi od njih još su uvijek otvoreni i nude iskustvo davnih godina uz moderniju ponudu.

Medicinske banje

Medicinska banja je hibrid između medicinske klinike i dnevnog lječilišta koji djeluje pod nadzorom ljekara. Najčešće usluge koje se pružaju u medicinskim lječilištima su laserski tretmani, lasersko uklanjanje dlačica, IPL (intenzivno pulsirajuće svjetlo) tretmani, mikrodermabrazija, tretmani za lice kao što su Botox i fileri, hemijski pilingi, učvršćivanje kože ili podmlađivanje kože te tretman celulita.

Club Spa

Ovo su spa centri koji se nalaze u fitnes klubu. Njegova osnovna svrha je fitness, ali nudi profesionalne spa usluge na dnevnoj bazi. Oni koji nisu učlanjeni mogu koristiti spa usluge jer se nalaze u odvojenom dijelu od glavnog dijela teretane.

×
×

Cart