Srce vašeg restorana: Kuhinja

Srce vašeg restorana: Kuhinja

Dizajn i izgled kuhinje u restoranu trebali bi omogućiti da hrana glatko putuje od dijela gdje se priprema do mjesta odakle se iznosi. Kako je organizovati?

Jedno od najvećih ulaganja u otvaranje restorana je kuhinja. Komercijalna kuhinja treba industrijsku oprema koja će izdržati velike gužve. Dizajn i izgled kuhinje u restoranu trebali bi omogućiti da hrana glatko putuje od dijela gdje se priprema do mjesta odakle se iznosi. Ponekad novi restoran ima odličnu lokaciju, ali mali prostor za kuhinju, i morate je dobro isplanirati.

Razumjeti ulogu kuhinje u restoranu

Kuhinja je srce vašeg restorana, gdje se rađa vaš meni. Tu se hrana priprema, kuha i postavlja. Tu se također skuplja i prljavo posuđe, sprema hrana te drže sve potrebne alatke poput escajga, tanjira i opreme za kuhanje. Za razliku od doma, gdje ste samo vaša porodica i vi, restoranska kuhinja upotrebljava se za mnoštvo ljudi tokom dana, pa je vrlo bitno biti organizovan. Treba da postoji mjesto za sve. Ne samo da će uštedjeti vaše vrijeme tokom gužvi, već će omogućiti lakše održavanje kuhinje.

Znati razliku između komercijalnih peći i kuhinjskih profesionalnih pećnica za restorane. Komercijalne pećnice te profesionalne pećnice specifično su dizajnirane za kuhanje velikih razmjera. Iako su najskuplji dio opreme koji ćete kupiti, dobra pećnica može trajati decenijama. Vrsta hrane vašeg restoranskog menija odredit će kakva vam pećnica treba. Naprimjer, ako ćete imati roštilj na meniju, trebat će vam veći gril. Ako su vam na meniju sauté jela, trebat će vam komercijalna pećnica sa 6 kola.

Druga stvara koju ćete morati uzeti u obzir pored pećnica, grilova i slično je HVAC sistem (Heating Ventilation Air Conditioning – Ventilacijski sistem s grijanjem i hlađenjem), što uključuje aparate za požare itd.

Uzmite u obzir iznajmljivanje opreme ili korištenje već korištene kuhinjske opreme

Određeni uređaji restoranske opreme su idealni za iznajmljivanje jer su kratkog vijeka, ili kupovanje polovnih jer dugo traju. Mašine s ledom su idealne za iznajmljivanje jer često ne traju duže od par godina, a jednom kada se pokvare veoma su skupe za popraviti. Komercijalna pećnica, kao što smo naveli, je idealna da se kupi polovna jer može dugo trajati.

Smanjite troškove kuhinje

Ako imate dobro isplaniranu restoransku kuhinju, ne samo da će hrana teći kroz nju do mjesta gdje se jede, već će vam uštediti vrijeme i novac. Ako vaše osobje zna gdje se šta nalazi, razumiju pravila FIFO (First In First Out – prva narudžba je prioritet), ovo će pomoći da smanjite bacanje hrane. Također će omogućiti lakše i efikasnije pripremanje hrane.

Neka kuhinja vašeg restorana bude čista

Ništa ne može uništiti reputaciju restorana tako brzo kao trovanje hranom. Čista kuhinja je prioritet svakog restorana. Regularno čišćenje osigurat će da svo osoblja zna šta treba uraditi svaku smjenu. Ako zakažete generalno čišćenje svakog mjeseca, omogućit ćete siguran prostor za rad za vaše osoblje i sigurnost za vaše mušterije. Ako je vaš restoran otvoren sedam dana u sedmici, kroz čitavu godinu, trebali biste isplanirati 2 do 3 dana, u sezoni kada nemate mnogo posla, da zatvorite i generalno očistite čitav prostor.

Mnogi poslovi čišćenja mogu se prenijeti u druge kompanije, uključujući čišćenje napa, kuhinjskih prostirki i uniformi. Također je bitno i da se osoblje brine za čišćenje, bilo to dnevno, mjesečno ili godišnje.

Bez funkcionalne komercijalne kuhinje, vlasnici restorana teško bi mogli zadovoljiti kupce. Odabir prave opreme prije nego što otvorite restoran je bitan, jer će utjecati na vaš početni budžet; vlasnici restorana trebali bi pažljivo izvagati prednosti i nedostatke korištene, iznajmljene ili nove opreme. Neophodno je imati svakodnevno čistu i organiziranu kuhinju da bi se svakodnevni poslovi mogli uspješno obavljati. Jasna komunikacija između menadžmenta i osoblja može pomoći kod obavljanja poslova uspješno i glatko, u kuhinji ili van nje.

×
×

Cart