BARISTA: NAJPROGRESIVNIJE UGOSTITELJSKO ZANIMANJE U SLJEDEĆIH 5 GODINA

Bez kvalitetne percepcije zrna, te njegovog razvojnog puta, istorijskog razvoja kafe kao prehrambenog proizvoda i najvažnije kafe kao kulta sa svim dimenzijama, ne može biti ni realne pretpostavke za bavljenje ovim zanimanjem profesionalno

Piše: Nebojša Lazarević, barista, osnivač i voditelj Bar Akademije!

Nebojša Lazarević

Da ne dođe do zabune, ovo progresivno i popularno zanimanje nema samo Latte Art u fokusu svoga interesovanja. Bez kvalitetne percepcije zrna, te njegovog razvojnog puta, istorijskog razvoja kafe kao prehrambenog proizvoda i najvažnije kafe kao kulta sa svim dimenzijama, ne može biti ni realne pretpostavke za bavljenje ovim zanimanjem profesionalno. Razumijevanje kafemata sa kvalitetnim održavanjem opreme i štimanjem mlinova na pravi način su takođe bitne dimenzije kod pravilnog razumijevanja materije za jednog baristu. Na kraju, naravno, espresso kultura kao najpopularnija niša kafe kulture sa sve klasičnim nadogradnjama, trikovima i tajnama naših Barista.

BARISTA. NAJPROGRESIVNIJE UGOSTITELJSKO ZANIMANJE U SLJEDEĆIH 5 GODINA

Kafa je kultura življenja, kafa je razgovor, chitchat, društvo, esencija momenta bez kojeg nema mnogo priče, udobnost i sloboda koliko i čaša dobrog piva, kada nismo za previše razgovora. Svijet je opsjednut kafom, uz niz dobrih razloga. Čak i krajevi svijeta koji su tradicionalno Čajno orjentisani, danas imaju fantastične kafeterije i razvijaju sopstvenu coffee kulturu.

Da stvar ne bi bila previše dosadna, a da opet ima istorijski i tradicionalni karakter,  zanimanje koje je poniklo u Italiji će se pobrinuti za diverzitet i kvalitet napitaka od zrna kafe. Barista predstavlja Coffee connoisseura, ali i poznavalaca svih drugih srodnih napitaka, ugođaja kafeterije i mastera pripreme alternativnih napitaka od kafe i čaja.

Upoznavanje sa polaznicima, njihovim stavovima i percepcijom materije! Uopštena razmjena stavova i pogleda na posao bariste, kvalitet kafe i bar kulturu. Početak obuke sa akcentom na istoriju kafe, vrstama, osnovnim podjelama. Spremanje espressa za polaznike uz propratna objašnjenja. Probavanje različitih vrsta kafa, single origin kafe i njihovo razlikovanje od blendova;

ZRNO. MLIN. PRIPREMA

Nastavak teoretskog dijela predavanja – osnovi fakti kod uzgajanja kafe, obrada i skladištenje kafe. Sa strane praktičnog i tehničkog dijela radi se podešavanje mlina, granulacija i gramaža, te osnove pripremanja espressa. Polaznici škole će imati priliku pronaći pravu gramažu i granulaciju, te naučiti pripremati kvalitetan espresso. Alternativne metode pripremanja kafe: Turska, French Press, Mocha i Chemex!

PRŽENJE I PAKOVANJE KAFE, PRIPREMA MLIJEKA

Posvećeje se pažnja praktičnim osnovama prženja i hlađenja kafe, te načinima pakovanja pržene kafe. Zaokružićemo i priču o mljevenju i doziranju kafe, gdje će polaznici ponovo spremati savršen espresso. Počinjemo i sa temom korištenja mlijeka, te pravilne pripreme i steaminga mlijeka za klasične nadogradnje kao što su Cappuccino ili Cafe Latte!

CAPPUCCINO, PREZENTACIJA I POSLUŽIVANJE KAFE NAPITAKA

Prezentacija tradicionalnih i netradicionalnih napitaka od kafe! Vježbe i zaključak kod principa vezanih za korištenje i pripremanje mlijeka za espresso nadogradnje. Osnove Latte Arta. Cappuccino – kralj napitaka od kafe: percepcija, istorija, kreacija, posluživanje!

PRAKSA, KREACIJA NADOGRADNJI

Predah od teorijskog dijela predavanja. Intenzivne vježbe polaznika, ukazivanja na propuste, te ponavljanje tema sa prošlih časova kroz praktičan rad!

ODRŽAVANJE OPREME, PROTOKOLI KAFETERIJE. LATTE ART

Na sedmom času praktično i završavamo sa teorijom. Praktično odrađivanje: jedan radni dan bariste. Akcenat na ovom času je savladavanje svih segmenata jednog radnog dana, održavanja opreme, mlina i kafemata. Drugi dio časa: Latte Art!

ZAKLJUČAK, KARIJERNO SAVJETOVANJE

Posljednji čas sumiramo sve dimenzije obuke, provjeravamo usvojena znanja, te radimo na razvoju logičkog zaključivanja. Uputstva kod daljeg usvajanja znanja, te savjetovanje kod karijernog ustrojenja razvoja kafoljupca u sebi! Finalna definicija Bariste i uputstva za pripremanje ispita.

Bar Akademija i partnerske organizacije u Beogradu, Podgorici, Sarajevu, Novom Sadu, Mostaru i Banjaluci organizuju seriju obuka u profesionalnom ustrojenju na profil zanimanja Bariste!

×
×

Cart