Sa Draganom Šljivićem, vrhunskim i nagrađivanim chefom iz Banja Luke u nastavku čitajte o ljubavi prema kulinarstvu, porodici i životnim razmišljanjima, te budućim aktivnostima i priznanjima.

HUBIH: Poštovani Dragane, osim što ste zaljubljenik u kulinarstvo, šta za sebe možete još reći, šta Vas ispunjava i definiše Vašu osobnost?
Dragan: Osim velike ljubavi prema kulinarstvu nešto po čemu sam osobno prepoznatljiv je da imam neke malo čudne stavove u životu, vječito u nekoj borbi sa vjetrenjačama. Konstatno sam u nekoj priči oko poboljšanja uslova rada u kuhinji, kao i finansijskog zadovoljstva. U slobodno vijeme volim dosta vremena da provedem sa porodicom jer sam posao kojim se bavim oduzima dosta vremena,tako da slobodno vrijeme gledam da posvetim supruzi koja me dosta podržava u poslu kojim se bavim a kao otac četiri sina uvijek moram odvojiti i vrijeme za djecu naročito za najmlađeg sina Đorđa.U biti porodica mi je glavni pokretač svega što radim.
HUBIH: Odkud ljubav prema kulinarstvu?
Dragan: Ljubav je od malena a nekako i porodična tradicija, majka mi jako dobro kuha, sestra mi je isto završilia za kuhara, a ujak jedan od najboljih mesara u Banjaluci. Mnogo članova porodice se bave kulinarstvom, a i supruga je u involvirana i radi za jednu vinariju.
HUBIH: Na koje nagrade i priznanja ste posebno ponosni?
Dragan: Od nagrada mogu se pohvaliti da su mnogobrojne a biću slobodan pa izdvojiti neke:
Biser mora (1.mjesto)
IKKER (1.mjesto)
Bosanski Dukat (1.mjesto)
Kranjska Gora (1.mjesto)
Istanbul (zlato jagnjetina i desert)
Istanbul (grand prix 1.mjesto kapiten Bih Reprezentacije)
Balkanski kup-Beograd (2.mjesto)
Crna Gora-Budva (2.mjesto)
HUBIH:Slatko ili slano?
Dragan: Pa kao kuhar definitivno slano…mada u zadnjih par godina isto tako kuhar koji radi kvalitetne restoranske deserte…nekao su prepoznatljivi u mom radu
HUBIH: Da li vaši ukućani uživaju u Vašim obrocima, ili je to samo profesionalan odnos prema kuhinji?
Dragan: A što se tiče kuhanja za porodicu u svakom slučaju kad se ima slobodnog vremena, a svakodnevno Ne. Sad za vrijeme pandemije korona virusa su baš imali priliku da uživaju u nekim novitetima porodičnih obroka. Mada supruga dobro kuha tako da se i ne mješam u taj dio posla.
HUBIH: Koje sastojke najviše preferirate u Vašim kreacijam?
Dragan: Od sastojaka slobodno mogu reći da su to sva jela od morske ribe i plodova mora…Iako, dosta dobre rezultate radim sa domaćom tjesteninom i rižotima. A već sam spomenuo da su i slatki zalogaji koje pripremam nekao zaštitni znak
HUBIH: Koliko je, i da li je brendiranje restorana i usluge zaista bitno?
Dragan: U svakom slučaju je bitno. Treba uvijek raditi na brendiranju kako restorana tako i proizvoda po kojem je taj objekat prepoznatljiv.
HUBIH: Da li ste ikada razmišljali da pokrenete vlastiti brend ili restoran?
Dragan: Pa nekako živim za taj trenutak da krenem u svoju priću restorana, gdje bi se koncept sveo na ne velik objekat već na restoran sa malim brojem stolova koji bi pružao nesvakidašnji doživljaj i uživanje u hrani na jednom višem nivou a ujedno i da cijela priča bude bazirana na zadovoljstvo gosta. Isto tako to bi bio objekat bez jelovnika samo sa dnevnom ponudom svježih namirnica.
HUBIH: Gdje se u nastavku karijere vidite, domaća ili inozemna scena kulinarstva?
Dragan: Karijeru svakako planiram graditi i razvijati u BiH. .Smatram da sam u neku ruku i mator za odlazak u inostranstvo a i porodica je ta koja me zadržava tu.Tako da smatram da samo kvalitetnim radom i ulaganjem u sebe se može dobro živjeti i ovdje
HUBIH: Za kraj da li imate neku poruku za naše čitaoce, s obzirom na ciljanu skupinu časopisa?
Dragan: Pretppstavljam da su ciljana skupina ljudi čiji je rad je usko vezan za ugostiteljstvo, hotelijerstvo i meni najdražu granu gastronomiju.Trenutno smo svi još pod nekim pritiskom rada usljed novonastale situacije sa korona virusom. Možda je ovo jedinstvena prilika da se vratimo domaćim namirnicama,tradiciji i našim korijenima. Naša jela su kvalitetna i imaju dosta prostora da se kroz modernu prezentaciju sačuvaju od zaborava a ujedno da se kroz sam pristup našim jelima napravi jedan vid brendiranja tradicionalne kuhinje. Isto tako na našem podneblju imamo kvalitetna mesa…ribe..povrće i voće…SAMO PUSTITE MAšTI NA VOLJU I IDEJE ĆE SAME DOĆI…..