Dekoracija hrane na tanjiru

U svijetu kulinarske umjetnosti dobro je poznato da je izgled hrane jedan od najvažnijih faktora koji će privući ili odbiti vaše goste da odaberu određeni obrok. Specifičan na koji se hrana servira na tanjir je često prvi dojam gostiju. Znate li kako spojiti boje ili koristiti zanimljive tanjire? To će ostaviti prvi dojam na vaše goste, koji će odlučiti da li će to biti ljubav na prvi pogled ili ne. Uz ove savjete i malo truda ćete to i uspjeti.

Postoji toliko mnogo načina na koji se jedan obrok može poslužiti i predstaviti. Naučite osnovna pravila o posluživanju i prezentaciji hrane, poput kako koristiti neobične tehnike za prezentaciju hrane jednostavnim tanjirima i uz upotrebu neobičnog kuhinjskog posuđa. Dobit ćete više informacija o modernom načinu prezentacije hrane, metodama i alatima koji će vam trebati.

Osnovna pravila za predstavljanje hrane

  • Postoje određena pravila kojih se morate pridržavati, kako biste mogli savladati neke napredne tehnike prezentacije hrane u svom restoranu:
  • Tanjir nikada ne smije biti preopterećen hranom, ali ne smije biti ni naizgled prazan
  • Uvijek je potrebno ostaviti prazan vanjski dio tanjira uz rub.
  • Na tanjiru morate stvoriti kontrast boja.
  • Zaboravite na simetriju, asimetrični oblici su dobrodošli.
  • Pomiješajte veliko i malo, mekano i hrskavo, svijetle i tamne boje.
  • Pazite na ujednačenost što se tiče veličine porcije.
  • Ne pretjerujte s umacima, već ih poslužite odvojeno.
  • Ako trebate poslužiti pileće ražnjiće, ćuftete ili škampe, radije upotrijebite neparan broj, jer će na tanjiru izgledati zanimljivije

Dekoracija jela je vrlo važna, daje lični pečat određenom obroku i predstavlja posljednji detalj vaše ukusne priče. To se može učiniti na više načina, ali u svakom slučaju preporučuje se upotreba jestive hrane i začina koji će poboljšati okus i djelovati kao dodatak glavnom jelu. Naprimjer, riba se poslužuje s limunom, naranča sa rižotom ili razni sirupi uz deserte. Prezentacija hrane u vašem restoranu ovisit će o vrsti restorana i hrani u vašem restoranu, ali u svakom je slučaju odraz kreativnosti i brige za vaše goste. Gosti će to sigurno prepoznati.

×
×

Cart