Gorko, slatko, kiselo mora biti izbalansirano do te mjere da sam gost ne može prepoznati sve sastojke u koktelu

Ukus mora biti dobro izbalansiran, jer je to nešto što je najvažnije kod koktela.

Edis Duvnjak, predsjednik Udruženja barmena ICE Sarajevo

Udruženje barmena ICE Sarajevo Udruženje Barmena Ice Sarajevo je nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje. Radi ostvarivanja svojih ciljeva Udruženje Barmena Ice Sarajevo povezuje svoje članove međusobno, kao i sa drugim preduzećima i preduzetnicima (poduzetnicima) koji obavljaju istu ili sličnu djelatnost u domenu ugostiteljstva, turizma i promocije. Organizuje, samostalno i zajedno sa drugim organizacijama, stručne skupove, savjetovanja, seminare, edukacije i druge oblike stručnog obrazovanja u cilju unapređenja ugostiteljstva, turizma, promocije. Razgovarali smo sa predsjednikom Udruženja, Edisom Duvnjakom koji nam je govorio detaljnije o Udruženju, svjetskom takmičenju na kojem učestvuju članovi, ali i o pokretnom autobusu. Uživajte u narednim redovima.

1.Možete li nam reći nešto o vašem uduruženju, kada je nastalo, razlozi nastanka?

Udruženje barmena ICE Sarajevo je osnovano 2011. godine na inicijativu nekoliko profesionalnih barmena iz Sarajeva sa dugogodišnjim iskustvom u ugostiteljstvu, turizmu i promociji. Pored poslova u ugostiteljstvu, turizmu i promociji, Udruženje ima i edukativnu ulogu u poboljšanju standarda ugostiteljstva i turizma u Bosni i Hercegovini.

Samostalno i u saradnji sa drugim organizacijama, Udruženje barmena ICE Sarajevo organizuje stručne skupove, savjetovanja, seminare, edukacije i druge oblike stručnog obrazovanja u cilju unapređenja ugostiteljstva, turizma i promocije.

Sarađuje sa ugostiteljskim objektima, institucijama koje djeluju u domenu turizma i promocije, stručnim udruženjima i drugim organizacijama u zemlji i inostranstvu koje se bave istom ili sličnom djelatnošću.

S ponosom možemo reći da smo, u proteklih 9 godina našeg postojanja i djelovanja u ugostiteljstvu, postali sastavni dio promocije najvažnijih brendova.

U proteklih 9 godina našeg postojanja obučili smo 60 profesionalnih barmena, a imali smo preko 1500 kratkih edukacija. Neki od barmena su na visokim pozicijama u ugostiteljskim objektima, kao i brend ambasadori raznih alkoholnih i bezalkoholnih brendova.

2. Koji je cilj/ciljevi udruženja?

Ciljevi udruženja su prije svega da prenesemo znanje i novine mladim barmenima i mladim ljudima. Da ih edukujemo u pravom smislu za nadolazeća iskustva i iznenađenja. Da se mogu snaći u bilo kojoj situaciji kad je gost u pitanju. Pored toga veliku pažnju pridajemo zaštiti od povreda, kao i uzrocima raznih povreda na radu.

3. Ko su članovi udruženja?

Udruženje trenutno broji preko 20 aktivnih članova koji se bave svim poslovima vezanih za ugostiteljstvo, a naročito poslovima barmena. To su mladi ljudi koji rade po profesionalnim standardima u barovima u BiH i inostranstvu.

Učlaniti se mogu svi sadašnji ili budući barmeni, bez obzira na iskustvo. Učlanjenjem preuzimate obavezu da završite Školu barmena, koja obuhvata osnove rada u baru prema profesionalnim standardima. Kandidati koji uspješno polože završni teoretski i praktični test, dobijaju međunarodno priznat certifikat kao dokaz stručne osposobljenosti. Pozivamo sve zainteresovane da nas kontaktiraju preko naše stranice na Facebooku. Članovi preko Udruženja takođe imaju mogućnost za rad na projektima i povremeni angažman na događajima koje organizujemo.

4. Koje su vam sve aktivnosti u Udruženju, i kako ste podijelili obaveze?

Tokom cijele godine imamo razne aktivnosti i projekte na kojima radimo. U planu za ovu godinu su bili Škola barmena, Sarajevo film festival kao i mnoge druge promocije i prezentacije koje smo trebali odraditi. S obzirom na situaciju zbog Pandemije Covid-19, dosta tih aktivnosti je moralo biti otkazano. Uspješno smo odradili profesionalnu školu barmena gdje smo dobili 6  novih članova koji su dobili diplome o završenom tečaju bartendinga po standardima IBA-e.

Pored navedenih aktivnosti, pokrenuli smo i novi projekat, a to je jedini pokretni cocktail bar u Bosni i Hercegovini – Ice Truck Kombi bar. Trenutno radimo na njegovoj reklami i predstavljanju našim klijentima, a već smo imali određeni uspjeh u organiziranju druženja na otvorenom. Ice Truck je bio pun pogodak u kontekstu pandemije koronavirusa, jer se piće i hrana služe na distanci, a gosti uživaju u prirodi i na svježem zraku.

Obaveze udruženja su podijeljene na 4 grupe. Svaka grupa ima svog voditelja i bavi se problematikom koja je zadana. Sve odobrava skupština Udruženja, te se pristupa realizaciji projekata.

5. Objasnite nam, šta je barmen i kakav je njegov posao?

Svaka osoba koja se ozbiljno bavi ugostiteljstvom, a prije svega radom iza bara može se nazvati barmenom. Da bi barmen bio dobar, mora poznavati materiju sa kojom raspolaže. Tako jedan barmen bi trebao da zna napraviti dobar espresso, ili capuccino, te isto tako poznavati i znati preporučiti dobro vino. O koktelima ne treba puno da govorimo, što veći dijapazon znanja – to je bolje, s tim da konstantno moramo učiti nove recepte i novitete koji dolaze na tržište.

Zaista sam uvjeren da je najvažnije voljeti i poštovati bilo koju profesiju koju izaberemo, pa tako i bartending. Ako volimo svoj posao, trudićemo se da ga radimo najbolje što možemo. Uslovi u BiH su još daleko od idealnih, ali svjedok sam tome da se stvari počinju mijenjati. Poslodavci sve više žele zadovoljne i profesionalne radnike i ulažu u njihovo osposobljavanje, dok barmeni prate svjetske trendove i trude se da ih uvedu u svoj rad.

6. Može li svako postati barmen, postoje li neke predispozicije?

Svi koji žele mogu postati barmeni. Predispozicije ne moraju biti, ali je poželjno da je osoba pokretljiva, snalažljiva i prije svega komunikativna, jer mi radimo sa gostima. Uz zalaganje i trud u brzom vremenskom periodu se mogu savladati osnovne stvari i krenuti u nova istraživanja i učenja.

6. Recite nam nešto više o Svjetskoj udruzi barmena (IBA).

Svjetska udruga barmena (IBA) je osnovana 1951. godine u Engleskoj. To je međunarodna organizacija koja predstavlja najbolje barmene na svijetu i zlatni standard miksologije. Svake godine održavaju najveći i nabolji kongres za barmene, razna takmičenja te edukacije i seminare.

7. Da li je BiH član ovog udruženja?

Bosna i Hrecegovina je jedina država u regionu koja nije članica IBA-e.

8. Ako nije, da li postoji šansa da ona to postane u skorije vrijeme?

U samoj organizaciji IBA-e postoje stroga pravila pri samom pristupanju. Mi smo prije nekoliko godina kontaktirali Svjetsku udrugu barmena i tražili da nam se dostave dokumenti i uslovi koje moramo ispunjavati da bi pristupili članstvu. Između ostalog, zahtjev je da moramo napraviti organizaciju na nivou cijele BiH, što je teško izvodljivo zbog političke situacije, a prije svega mislim na entitete.  Pored toga, moramo imati određeni broj aktivnih članova kao i određen broj takmičenja na nivou države. Samo pristupanje traje minimalno 3 godine što iziskuje velike finansijske troškove. Država nema velikog sluha kada je ugostiteljstvo u pitanju, tako da danas imamo školski program po kojem rade ugostiteljske škole koji je star preko 40 godina.

9. Šta za Vas predstavlja dobar koktel?

Po mom mišljenju da bi jedan koktel bio dobar mora ispunjavati više kriterija. Prije svega mora lijepo izgledati. Kao što mnogi kažu, prvo se jede i pije očima, tako da koktel mora izgledati vrhunski, čaša u koju se poslužuje mora biti elegantna i lijepa kao i sama dekoracija na koktelu. Zatim mora imati dobar miris. Kada koktel prinesemo nosu on mora imati blag i lijepi miris. Lično ne volim jake koktele. A zadnje i najvažnije je sam ukus koktela. Ukus mora biti dobro izbalansiran. Gorko, slatko, kiselo mora biti izbalansirano do te mjere da sam gost ne može prepoznati sve sastojke u koktelu.

10. Član vašeg udurženja, Filip, učestvovao je na svjetskom takmičenju. Možete li nam reći nešto više o kakvom je takmičenju riječ?

Da, sa ponosom možemo reći da je naš član Filip Slavnić učestvovao na prestižnom takmičenju u Parizu u Francuskoj. To je takmičenje barmena koje organizira firma koja se bavi proizvodnjom likera, sirupa i ostalih napitaka za koktele, MONIN. Takmičenje se održava svake dvije godine u Parizu. Svaka od država učesnica (njih oko 50) ima svoj kup. Tako je i Filip sa još 3 naša člana učestvovao na državnom kupu koji se održao u Banja Luci. Sudije su bili visokoobrazovani barmeni iz Hrvatske i Srbije. Filipov koktel je odnio sve simpatije i pobijedio je. Zaista, na ovom takmičenju se ima jako puno vidjeti i naučiti.

11. Da li radite neke edukacije? Na koji način?

Edukacije organizujemo u skladu sa potrebama i interesima partnera, što može podrazumijevati osnovnu obuku za rad u baru ili naprednije aspekte, kao na primjer modernu miksologiju ili upravljanje barom.

Ponosni smo prvenstveno na sve učenike koji su prošli naše edukacije i predstavljaju nas u dobrom svjetlu svojim kolegama i gostima. Posljednjih godina je veliki interes za rad na kruzerima i sa ponosom možemo reći da je certifikat Škole barmena omogućio nekolicini naših članova da se zaposle i na taj način proputuju svijetom. Svi koji su zainteresirani za obuku kao i vlasnici objekata koji žele da poboljšaju svoju uslugu mogu nas kontaktirati putem facebooka ili direktno na broj telefona (Edis Duvnjak Predsjednik udruženja 061404018).

Jedan od značajnih projekata koji smo radili direktno za Coca Colu BH je taj da smo u 2 godine obišli preko 800 ugostiteljskih objekata na cijeloj teritorji BiH, te održali kratke edukacije za osoblje i podijelili jedan mali dio opreme. Nadam se da će ovakvih projekata biti više, a samim tim možemo očekivati i bolju uslugu u našim ugostiteljskim objektima.

12. Posjedujete pokretni autobus. U koje svrhe ga koristite, na koji način? Recite nam nešto više o tome.

Ice Truck kombi bar je jedini i jedinstven u Bosni I Hercegovini. Vođeni svjetskim turističkim mjestima i velikom ponudom turističkih i ugostiteljskih usluga došli smo na ideju da napravimo naš sopstveni i unikatni kombi bar.

Izabrali smo staru tipu kombija, te smo ga tokom godinu dana detaljno i planski restaurirali i pripremili za tržište. Ovo je trenutno jedini registrovan pokretni bar u Federaciji BiH i jedinstveni projekat koji bi mogao unaprijediti našu turističko-ugostiteljsku ponudu. Planiramo da napravimo niz prezentacija na našim planinama kao i drugim atraktivnim turističkim mjestima u Federaciji BiH.

Vođeni svjetskim turističkim atrakcijama, koje u ponudi uglavnom već odavno primjenjuju pokretne barove i tzv. “food trucks”, želimo da napravimo pomak u turističkoj ponudi Federacije BiH. Mislimo da je ovo jedinstvena prilika da našim turistima kao i domaćem stanovništvu ponudimo nešto novo na našem tržištu. U svjetlu trenutne situacije sa globalnom pandemijom virusa COVID-19, važno je naglasiti i da kombi predstavlja idealan način pružanja ugostiteljskih usluga jer se ograničava kontakt s gostima radom preko otvora na kombiju koji omogućava fizičku distancu. Gosti kupljene proizvode zatim konzumiraju na otvorenom.

Osim toga, radimo isključivo s plastičnom i papirnom ambalažom kao i bio razgradivim slamkama i drugim rekvizitima. Polažemo veliku pažnju prema okolišu i zagađenju.

13. Vaša preporuka za dobar koktel, gdje se može popiti, na području BiH?

Zaista ima jako dobrih barmena kod nas. Kako kažu, malo nas je al’ smo dobro raspoređeni. Tako kada dođete u Sarajevo imate niz objekata gdje su kokteli dobri. Samo neke od njih ću izdvojiti: Sky Bar Marriott, La Calva, Opera, Barometar, Deco Bar te naravno naš trening centar ICE gdje se mogu degustirati kokteli od četvrtka do subote. U Banjoj Luci isto tako imate dobrih barmena. Recimo, kada sam u Banja Luci ja najčešće pijem koktele u Smuggler Baru ili Archive Coffee & Baru. Kada sam u Mostaru, najčešće pijem koktele u ICE baru, Black Pearl te Hemingwayu. Ovo je moje lično mišljenje, a mislim da ima još puno objekata gdje su dobri kokteli.

14. Imate li neku poruku za naše čitaoce?

Svim čitaocima prije svega želim puno zdravlja i sreće, a potom puno ispijenih koktela. Preporučio bih svima da uživaju u koktelima i da što više probavaju nove kreacije barmena. Nekada se isplati probati nešto novo.

IZDVOJENO:

Vođeni svjetskim turističkim atrakcijama, koje u ponudi uglavnom već odavno primjenjuju pokretne barove i tzv. “food trucks”, želimo da napravimo pomak u turističkoj ponudi Federacije BiH. Mislimo da je ovo jedinstvena prilika da našim turistima kao i domaćem stanovništvu ponudimo nešto novo na našem tržištu.

Vođeni svjetskim turističkim mjestima i velikom ponudom turističkih i ugostiteljskih usluga došli smo na ideju da napravimo naš sopstveni i unikatni kombi bar. Izabrali smo staru tipu kombija, te smo ga tokom godinu dana detaljno i planski restaurirali i pripremili za tržište. Ovo je trenutno jedini registrovan pokretni bar u Federaciji BiH i jedinstveni projekat koji bi mogao unaprijediti našu turističko-ugostiteljsku ponudu.

Sa ponosom možemo reći da je naš član Filip Slavnić učestvovao na prestižnom takmičenju u Parizu u Francuskoj. To je takmičenje barmena koje organizira firma koja se bavi proizvodnjom likera, sirupa i ostalih napitaka za koktele, MONIN.

×
×

Cart