Kako kombinovati čokoladu i vino?

Ljudi često misle da vino i čokolada idu zajedno. Oboje su bogatog, složenog ukusa i luksuzni. Oboje je također povezani sa romantičnim ili posebnim trenucima. Ali, intenzivni okusi i vina i čokolade mogu se sukobiti na vašem nepcu ako pažljivo ne prilagodite odabir. Nakon što odaberete čokoladu, odaberite pravu vrstu vina koja će vam pristajati. Zatim, odvojite vrijeme da uživate u ovom ukusnom paru.

  1. Odabir čokolade
    Izaberite tamnu čokoladu za intenzivniji ukus. Tamna čokolada sastoji se od 35-70 +% čokolade, a procenat kakaa u čokoladi obično je naveden na etiketi. Intenzitet tamne čokolade može biti neodoljiv u kombinaciji s vinom, posebno ako je vino suho ili gorko. Ako vas zanimaju zdravstveni benefiti čokolade, tamna čokolada je pravi izbor jer sadrži najviše koncentracije antioksidansa flavanola.
    Izaberite mliječnu čokoladu za slađi okus i kremastu teksturu. Mliječna čokolada obično sadrži manji procenat kakaa od tamne čokolade. Međutim, primarna razlika je u tome što mliječna čokolada sadrži najmanje 12% čvrstih sastojaka mlijeka, kojih nema u tamnoj čokoladi. Mlijeko u prahu daje mliječnoj čokoladi klasični kremasti okus i teksturu, zajedno sa svjetlijom bojom. Ako žudite za gorkim okusom tamne čokolade zajedno s kremastom teksturom mliječne čokolade, razmislite o tamnoj mliječnoj čokoladi koja može sadržavati do 42% čokoladnog likera.
    Odaberite bijelu čokoladu za najslađi ukus. Bijela čokolada uopće ne sadrži čokoladni liker, što znači da tehnički nije prava čokolada. Sastoji se od kakao maslaca, mlijeka i zaslađivača. To je najslađa i najblaža od svih vrsta čokolade.
    Isprobajte čokoladu sa voćem, orasima ili drugim dodacima. Za složeniji okus i teksturu odaberite čokoladu koja sadrži orašaste plodove ili druge dodatke, poput morske soli, karamele, likera od lješnjaka ili čak crvene paprike. Voće umočeno u čokoladu također može biti dobra kombinacija s vinom.
  2. Odabir vina
    • Odaberite slatko vino. Ako je čokolada slađa od vina koje ste odabrali, vino će imati opor ili gorak okus. Vino bi trebalo biti najmanje slatko poput čokolade s kojom ga planirate upariti. Potražite vino koje je voćno i slatko, a ne gorko i suho. Naprimjer, ako jedete slatku čokoladu, radije se odlučite za desertno vino poput Porta, Madeire ili slatkog šerija, a ne za crni pinot. Neka bijela desertna vina se dobro kombinuju i sa slatkim čokoladama, pa su Moscato i ledeno vino dobar izbor.
    • Uskladite težinu i teksturu vina s čokoladom. Pored slatkoće čokolade, uzmite u obzir i koliko je bogata, i kremasta. Odaberite vino koje odgovara težini i intenzitetu deserta.
    • Na primjer, jednostavna čokoladica može se slagati s laganim, pjenušavim, voćnim vinom, poput Brachetto d’Acquija. Bogat i kremast kolača od čokolade dobro će se uklopiti s težim, sirupastijim vinom, poput Banyulsa ili Mauryja.
    • Isprobajte voćno crno vino s tamnom čokoladom. Ako jedete gorku tamnu čokoladu, možete isprobati manje slatko vino. Vino koje odaberete mora biti voćno, s malo tanina i nikako suho ili kiselo. Dobre opcije uključuju Cabernet Sauvignon, Merlot ili Petit Syrah. Ukoliko želite slađe vino, probajte Porto.
    • Slatko ili desertno vino kombinujte s mliječnom čokoladom. Mliječna čokolada slađa je od tamne, pa će se najbolje slagati sa slađim vinom. Isprobajte slatko ili poluslatko vino, poput Moscatela, PX Sherryja, Porta, Zinfandela ili Vino Santoa
    • Spojite bijelu čokoladu s desertnim vinom. Budući da je bijela čokolada izuzetno slatka, najbolje je konzumirati u kombinaciji s vrlo slatkim vinom. Ledeno vino, koje se proizvodi dopuštajući da se grožđe zamrzne na vinovoj lozi prije fermentacije, najbolja je kombinacija sa bijelom čokoladom.
    • Uparite vino s drugim sastojcima vaše čokolade. Ako jedete čokoladu s voćem, orasima, karamelom ili drugim okusima, uzmite u obzir dodatne okuse prilikom odabira vina. Ovo će vam pomoći u otkrivanju ostalih okusa.
    • Čokolada s kikirikijem dobro se slaže s Banyulsom, sirupastim desertnim vinom začinskog okusa jagode. Banyuls se također dobro slaže s desertima koji uključuju bobičasto voće.
    • Čokolada s karamelom i morskom soli dobro se slaže s crnim vinima koja imaju note čokolade, začina ili bobičastog voća. Pokušajte kombinovati tamnu čokoladu s karamelom i solju s mješavinom Cabernet Sauvignona i Malbeca.
×
×

Cart