Bijelo vino i hrana

Lunch on the beach of Seychelles

Bijela vina su elegantna, jednostavna i lagana. Treba ih služiti ohlađena, neka hladnija od drugih. Smatraju se mnogo osjetljivijima od crvenih vina. Imajući to u vidu, bijela vina imaju tendenciju dobrog slaganja s laganijim okusima kako ne bi narušila ravnotežu nepca.

Ako niste sigurni kada biste trebali naručiti bijelo vino u restoranu ili ga servirati gostima u svom domu, evo 5 najboljih namirnica koje biste trebali upariti s bijelim vinom.

Perad

Jedan od najlakših izbora za uparivanje s bijelim vinima je posluživanje bijelog vina uz perad. Većina ljudi misli na piletinu, ali ne zaboravite na to da i pečenu puretinu treba poslužiti s bijelim vinom. Chardonnay, sauvignon blanc i rizling prava su bijela vina koja prate bilo koju perad od piletine do puretine.

Škampi, rakovi i jastozi

Ovdje bijelo vino može postati malo nezgodno. Prilično je poznato da se bijela vina dobro slažu s morskim plodovima, ali određena hrana iz mora bogatija je i sitija i s njom se mora postupati na poseban način. Za sveto trojstvo škampa, rakova i jastoga, najbolje je sipati suhi bijeli rizling ili sauvignon kako biste uravnotežili lijepe okuse.

Predjelo i salate

Kako bijelo vino odgovara lakšim jelima, predjela i salate idealni su pratioci vaše čaše bijelog vina. Skoro svako bijelo vino učinit će da se uskladi s ovim laganim okusima, posebno Chardonnayom.

Sirevi

Iako se crno vino savršeno podudara s jačim sirevima, blaži sirevi mogu se poslužiti sa bijelim vinom. Sva bijela vina, osim Chardonnaya, valja poslužiti uz tanjir sa kremastim sirom, gauda i muenster sirevi.

Riba

Bilo da se peče na žaru, peče ili pirja, riba je lagana i zato joj treba bijelo vino. Chardonnay je očigledan spoj, ali da biste proširili svoje vidike, potražite suhi rizling ili sauvignon blanc kako biste istinski uživali u sparivanju.

Po pravilu, što je hrana lakša, to je vino lakše. Dakle, ako planirate prirediti večeru, pobrinite se da vaša bijela vina budu rashlađena i spremna za posluživanje s predjelima i salatama. A ako je vaše glavno jelo teža, pripremite boce crvenog vina. Neki ljudi radije konzumiraju bijelo vino tijekom obroka, unatoč promjeni okusa hrane od lagane do teške, no ako je to ono što vam je ugodno na nepcu, samo nastavite sa tim!

×
×

Cart