Mitovi i činjenice o bakšišu

Mit: Vaš bakšiš ide direktno konobaru

Činjenica: Iza svakog izvrsnog konobara stoji pomoćno osoblje (osobe koje donose hranu i čiste stolove), a restorani usvajaju različite sisteme napojnica kako bi nagradili sve. Neki objekti imaju zajedničku posudu za bakšiš, gdje se kombinira sav bakšiš i novac dijeli među svim konobarima. Drugi dopuštaju konobarima da zadrže svoj bakšiš i dijele ga sa drugima kako im odgovara. Konobari dobijaju najveći dio iznosa bakšiša,  ali vaših 20 posto koje im ostavite pomaže i drugima.


Mit: Trebali biste isključiti alkoholna pića prilikom davanja bakšiša.

Činjenica: Mnogi restorani – posebno oni sa koktelima ili finim vinima – omogućavaju osoblju bara i sommelierima da sudjeluju u bakšišu.

Mit: Kuhari dobijaju dio bakšiša.

Činjenica: Kuhinjsko osoblje rijetko vidi novac iz vašeg džepa, jer kuhari uglavnom dobijaju veću platu po satu od konobara. To je često manje od onoga što konobari nose kući, pa kako možete zahvaliti kuhinji na izvrsnom obroku? Uvijek se cijeni runda pića, čak se ponekad i preporučuje na jelovniku.

Mit: Bakšiš uvijek mora biti novčani.

Činjenica: Niko se opire velikodušnom bakšišu, ali postoje i drugi načini da izrazite zahvalnost, pogotovo ako ste redovan gost. Kupite piće barmenu, poslužite sommeliera čašom skupog vina koje ste naručili ili donesite menadžeru onaj divni domaći paradajz o kojem uvijek govorite. Mali gestovi rijetko kada ostanu nezapaženi.

Mit: Uvijek dajte napojnicu po rundi pića.

Činjenica: Ako barmen samo skine čep sa vašeg piva, onda je prihvatljiv i bakšiš od 1 KM. Ako se on ili ona potrude oko vaše narudžbe, ili planirate par rundi pića, nekoliko dodatnih maraka ne može naštetiti. Ali ako osoblje bara rezbari led, ukrašava piće i treba im više od tri minute da pripreme piće, onda im ostavite bakšiš u iznosu od 20% od vašeg računa.

Mit: U redu je ne davati bakšiš dostavljačima.

Činjenica: Svakako, dostava hrane ili pića ne uključuje posebnu uslugu. Ipak, neko je preuzeo narudžbu, prenio je u kuhinju, spakovao torbu i obradio vaš račun. (Ova je osoba vjerovatno barmen.) Smatramo da je zahvalnost od iznosu od 10% od računa pristojna i sljedeći put će vam pružiti dobru uslugu.

×
×

Cart