Najpopularniji začini u turskoj kuhinji

Mnogo je razloga zašto je tradicionalna turska kuhinja toliko cijenjena u cijelom svijetu. Pojedinosti poput kombinacija sastojaka koji se koriste u kuhanju, tehnika kuhanja i nezamjenjivih umaka za kuhanje čine turska jela uvijek popularnim. Međutim, najčarobniji dijelovi turske kuhinje su skriveni začini. Razlog zašto je turska kuhinja voljena širom svijeta je tajno bilje i začini koji čine neodoljive okuse. Ne samo da dobijamo divnu aromu, ovi začini su vrlo korisni za naše zdravlje. Evo najpopularnijih biljaka i začina koje možete kušati u turskoj kuhinji.

Crvena paprika

Jedan od najpopularnijih začina koji dodaje ukusnu aromu blagog gorkastog okusa su pahuljice crvene paprike. Izrađuju se sušenjem ljute i slatke svježe paprike na suncu prije nego što se zdrobi. Različite od regije do regije, neke čili pahuljice se ne prže prije drobljenja. Koristi se u svim vrstama kuhanja, od supa do sočnih jela i jela u tepsijama. Smatra se i da je prirodno sredstvo protiv bolova, jer pahuljice crvene paprike jačaju vaš imunološki sistem jer su obogaćene vitaminom C.

Timijan

Timijan, biljka koja raste gotovo svugdje u Anadoliji, obično se bere u planinama. Široko se koristi u turskoj kuhinji, sušen ili izmrvljen. Timijan, koji ima oštru aromu, posebno je poželjan u mesnim jelima. U stvari, farmeri koji stoku hrane majčinom dušicom u Anadoliji nude najukusnije meso. Timijan u turskoj kuhinji nije ograničen na hranu. Svježi timijan skuhan u vrućoj vodi često se konzumira kao čaj. Također ima antiseptička svojstva i pruža širok spektar prednosti od smanjenja visokog krvnog pritiska, zaštite od srčanih bolesti do probavnih problema.

Menta

Menta je svojom intenzivnom esencijom i osvježavajućim okusima omiljena biljka koja se koristi u salatama, predjelima, hladnim sokovima, punjenom povrću (dolma) i jelima od jogurta. Menta je također korisna kod želučanih bolesti i pomaže kod respiratornog trakta.

Kumin

Intenzivni aromatični okus kumina nezaobilazan je začin turske kuhinje i koristi se puno u popularnim jelima od köftea (mesnim okruglicama) i mesnim jelima. Tursko stanovništvo preferira kumin u obliku praha i jedva da se ikada koristi u obliku sjemena. Intenzivna aroma ovog začina uzgajanog u Anadoliji koristi se posebno za suzbijanje mirisa mesa. Od njega se prave i začinjene kobasice poznate i kao sućuk. Među mnogim zdravstvenim blagodatima vrlo je dobar za astmu, povećava imunitet, olakšava probavu, odgađa starenje ćelija i odličan je za anemiju. Dojilje ga koriste za uklanjanje plinova iz dojenčadi.

Sumac

Sumac je začin za koji se zna da je opor poput limuna, a često se koristi u turskoj kuhinji. Uzgajan na jugoistoku Turske, sumac se sakuplja sa patuljastih stabala. Listovi se osuše i melju u prah. Ne koristi se samo u najpoznatijim turskim jelima od ćevapa, već i na salatama od luka, sirovim polpetama (turska verzija tartar bifteka), ribi i turskim raviolima. Ovaj začin je također dobar za olakšavanje probave i uravnoteženje nivoa šećera u tijelu.

Lovorov list

Lovorov list prati mnoge ukusne okuse turske kuhinje. Sakupljaju se i suše sa stabla. Lovorov list koji svojom ugodnom aromom mijenja okus cijelog jela nije jestiva biljka. To je začin koji se koristi samo kao miris. Općenito se koristi u jelima s umakom od paradajza i mesnim jelima od ribe, govedine, peradi i divljači. Još jedno područje upotrebe turske kuhinje je proizvodnja konzervirane i kisele robe. Kako je antiseptik, preventivno djeluje protiv bolesti.

×
×

Cart