Biftek – meso koje ima svoju priču

Pročitajte nekoliko sočnih činjenica o vašim omiljenim komadima odreska i upoznajte male trikove za kuhanje!

1) U prevodu, riječ odrezak znači „meso na štapiću“. Sigurni smo da to nikada ne biste pogodili! Riječ dolazi od Saksonaca koji su se bavili krađom stoke. Izvorni izraz koji se koristio bio je „steik“.

2) Za najbolje rezultate i bolji ukus uvijek morate peći svoj odrezak na roštilju. Ne samo da omogućava začinima da daju punu aromu, već i mesu daje bolju strukturu koja je poželjnija za jelo.

3) Tajna kuhanja dobrog odreska je u dobrom rukovanju sa odabranim komadom mesa. Savjetuje se da za odrezak koristite hvataljku, a ne viljušku, jer na taj način možete spriječiti curenje sokova i tako izbjeći nepotrebno razdvajanje mesa na manje komade. Ove informacije su posebno korisne ako planirate roštilj zabavu.

4) Svako ima drugačije želje kada je biftek u pitanju. Neki preferiraju slabije pečen biftek, dok ga drugi ljudi jedu isključivo jače pečenog, a kako bi se sve te varijacije dobile od istog mesa, koriste se različite temperature.

Slabo pečen: 50 ° C

Slabije do srednje pečen: 55 ° C

Srednje pečen: 60 ° C

Srednje do jače pečen: 65 ° C

Jako pečen: 70 ° C

Kada sljedeći put budete pekli biftek, podesite temperature u skladu sa gorenavedenim uputama kako biste postigli pravu teksturu koju tražite.

5) Ramstek je također dobra opcija! Ljudi često zanemaruju ovaj odrezak koji je ponekad ukusniji od file minjona. Osim toga, jako je pristupačan jer možete dobiti trostruku količinu mesa po istoj cijeni. Dakle, ako planirate kupovinu uz ograničen budžet, možda biste se trebali odlučiti za ramstek.

6) Biftek ima puno dobrih hranjivih sastojaka potrebnih vašem tijelu ako se konzumira kao dio zdrave prehrane. Pun je proteina i željeza koji su izvrsni za trudnice ili sve one koji žele povećati svoju mišićnu masu. Također ima puno hranjivih sastojaka koji pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i održavaju vaš metabolizam.

7) Prepečen odrezak štetan je za vaše zdravlje, jer ne samo da meso čini prilično tvrdim, zbog čega ga je teško rezati i žvakati, već i povećava rizik od raka prostate kod muškaraca. Stoga je uvijek poželjno da se klonite odrezaka koji su premalo ili previse pečeni.

×
×

Cart