Sve o meksičkoj kuhinji

Živahna, šarena i tajanstvena – ove riječi definiraju meksičku kuhinju. Kombinacija autohtonih biljaka i bogata historija daju joj jedinstvenu kulinarsku kulturu. Meksička kuhinja blagoslovljena je brojnim utjecajima, počevši od rane civilizacije Asteka i Maja do moderne Evrope.

Prvobitna meksička kuhinja započela je s jednostavnim izvornim elementima poput kikirikija, vanilije, graha, kokosa, paradajza i ljute papričice. Vremenom su joj Evropljani dodavali meso poput govedine, svinjetine i piletine. Mnogi ljudi na meksičku hranu gledaju kao na previše začinjenu zbog česte upotrebe čilija. Svaka vrsta čilija varira po ukusu i obliku. Neki od najčešće korištenih čilija su Serrano, Ancho i Jalapeno. Chipotle biber, koji je ključni sastojak umaka Tabasco, sušena je verzija sočnih Jalapenosa. Bilje i začini prave su zvijezde kuhinje. Često su sos i začini sastojci koji definiraju jelo, poput Mole Poblano, koje je ime dobilo po sjajnom tamnom sosu koji se dodaje puretini ili piletini.

Uprkos alternativama poput riže i pšenice, kukuruz ima posebno mjesto među meksičkim osnovnim proizvodima. Najpopularnija meksička jela uključuju upotrebu kora ili hljeba. Masa, tijesto od kukuruznog brašna koristi se za izradu tortilja, quessadilja i enchilada. Grah se često pojavljuje u tradicionalnim receptima poput prženog graha ili Chili con Carnea.

Zbog geografske raznolikosti Meksika, kulinarski se ukus razlikuje širom zemlje. Sjeverni Meksiko poznat je po dominaciji mesa na meniju, dok jela s juga nude povrće i piletinu uz istaknut karipski utjecaj. Uz more koje ga okružuje s obje strane, Meksiko je prošaran rijekama, što dovodi do lake dostupnosti slatkovodne ribe koja se koristi u ukusnim meksičkim jelima. Red Snapper Veracruz jedno je od najsvestranijih jela koje je svoje obožavatelje oduševilo na globalnom nivou. Svježina začinskog bilja i rustični okus začina, daje dodatnu punoću okusa.

Meksička kuhinja je također puna jednostavnih deserta, a najjednostavniji je Flan. Flan je puter krema sa slojem karamele na vrhu. Još jedna meksička poslastica je Empanada. Empanada su presavijeni komadi tijesta, punjeni kremom, bundevom ili voćem, koji se peku ili prže dok ne postanu hrskavi. Dulce je još jedan primjer jednostavnog, ali sjajnog deserta, koji se odnosi na puding od hljeba sa svježim voćem.

Neka od najpoznatijih jela meksičke kuhinje su:

1. Burrito sa nadjevom od mljevenog mesa

Uživajte u ukusnim tortiljama punjenim začinjenim mljevenim mesom. Idealne su za obrok u pokretu! Riječ “burrito” zapravo na španjolskom znači “mali magarac”.

2. Pileće quesadilje

Ovi wrapovi savršeni su kao međuobrok ili mini obrok. Najbolje od svega je to što imate dovoljno prostora za kreativnost kada je riječ o izboru nadjeva.

3. Gvakamole

Začinite svoj meksički meni izdašnom porcijom tradicionalnog meksičkog umaka. Napravljen je od avokada koji je nevjerovatan izvor proteina, posebno za vegetarijance.

4. Chilli Con Carne

Prepustite se toploj porciji ovog začinjenog meksičkog variva, bogatog grahom i mesom. Poslužite je uz malo svježe pečene focaccie.

5. Enchilada

Enchilada je mekana kukuruzna tortilja punjena nadjevom, prelivena umakom i savršeno pečena. Uživajte u svakom zalogaju, uz dodatak sira i piletine.

×
×

Cart