Trendovi u gastronomiji – crna pizza

Čak i ako ste već dodavali aktivni ugljen u vaš smoothe ili probali masku za lice s ovim sastojkom, zapravo ste ogrebali samo površinu upotrebe aktivnog ugljena. Čudesna stvar kod ovog visokoporoznog praha je što nema specifičan okus, iako svemu daje crnu boju. To su dobre vijesti za one koji žele osjetiti blagodati detoksikacije aktivnim ugljenom, ali bez da zbog toga moraju ugroziti visoke standarde okusa. Zbog toga isprobajte crnu pizzu obogaćenu aktivnim ugljenom. Tačno, vaša sljedeća domaća pizza može imati isti okus kao i uvijek, samo će vam njena kora donijeti više blagodati nego obično!

Aktivni ugljen izrađen je od ugljika uz pomoć parenja na visokoj temperaturi, a često se dobija iz ljuske kokosa, bambusa ili hrasta. Navodno je aktivni ugljen pun blagodati, što je objašnjeno sposobnošću supstance da privlači i apsorbira neželjene toksine. Njegova izuzetno porozna površina čini ga efikasnim u detoksikaciji tijela. Međutim, aktivni se ugljen ne može razlikovati od dobrih i loših stvari, pa također može izlučiti minerale iz tijela ako se prečesto konzumira. Međutim, povremeno je aktivni ugljen izuzetno koristan. Dodajte ga u pizzu kako biste dobili vaše savršenstvo na tanjiru.

Ovaj recept za pizzu s aktivnim ugljenom užitak je za oči, i nećete dobiti zagoreni ukus. Kora će vam biti mekana i lagano hrskava. Na vrh pizze stavite bilo koji dodatak koji vam je pri ruci – što su živopisnije i kontrastnije boje na pizzi, to bolje! Uživajte!

150 min POTREBNO VRIJEME
135 min VRIJEME PRIPREME
15 min VRIJEME PEČENJA

Sastojci

  • 1/2 šolje tople vode
  • 2 kašičice kvasca
  • Prstohvat bijelog šećera
  • 1 šolja integralnog brašna
  • 1/2 šolje bijelog brašna
  • 2 grama aktivnog ugljena u prahu od bambusa ili ljuske kokosa, 4 kapsule
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Dodaci: šta god želite!

Priprema

  • U maloj posudi pomiješajte kvasac, šećer i toplu vodu. Pokrijte i ostavite da odstoji oko 10 minuta.
  • U velikoj posudi pomiješajte brašno, aktivni ugljen u prahu i so. Umiješajte kvasac.
  • Rukama mijesite tijesto na pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte ga u kuglu od tijesta.
  • Stavite kuglu sa tijestom u veliku posudu. Pokrijte posudu vlažnim peškirom i pustite da odstoji na toplom mjestu. Nakon jednog sata udarite spljoštite površinu tijesta i posudu ponovo prekrijte vlažnim peškirom. Ostavite da se tijesto ponovo diže još 45 minuta.
  • Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzija. Obložite pleh papirom za pečenje i stavite tijesto na sredinu lima.
  • Čistim rukama izravnajte tijesto, formirajući oblik kore od pice.
  • Lagano zalijte koru maslinovim uljem i dodajte omiljene dodatke za pizzu.
  • Pecite 15 minuta ili dok se vaši dodaci ne skuhaju ili rastope i kora pizze skuha i postane lagano hrskava.
×
×

Cart