“Majkina kuhinja je bila presudna da strastveno zavolim kulinarstvo”

Prije svega je bitno da budete dobar čovjek, pa tek onda da se razvijate u kuhara

Džanan Hamza je visoko obrazovan kuhar – chef. Iskustvo je stekao na mnogo mjesta u Evropi, radeći kao kuhar po brodovima, a također i na našim prostorima. Za sebe kaže „Mi kuhari ne volimo puno pričati o nama javno, jedino kada smo pozvani na intervju za posao“.

Aktivni je član svjetskih kuharskih organizacija o kojima ne voli javno previše pričati, a radije takva iskustva prenosi u krugu radnih kolega.

Za časopis HuBiH u nastavku sa Dženanom razgovaramo o ljubavi prema kulinarstvu, te o bogatom iskustvu na međunarodnoj sceni.

  1. HUBIH: Kako se rodila ljubav prema kulinarstvu?

Džanan: Ljubav prema kulinarstvu se rodila od malih nogu. Potičem iz porodice ugostitelja, 3-4 koljena unazad,  a majkina kuhinja je bila presudna da strastveno zavolim kulinarstvo.

  • HUBIH: Koje iskustvo sa kruzera kao posebno iz ugla jednog kuhara?
    Džanan: Do skora su muškarci išli u vojsku gdje su postajali ljudi.  Smatram da je rad na kruzeru vrlo sličan tome, što se tiče reda, discipline i organizacije. Prije svega je bitno da budete dobar čovjek, pa tek onda da se razvijate u kuhara, gdje rad sa ljudima raznih nacionalnosti može samo povećati vaše iskustvo.
  • HUBIH: Da li je pandemija utjecala na Vaš rad i kakve planove imate u budućnosti?
    Džanan: Nažalost, pandemija je utjecala na svačiji rad, a pogotovo na ugostitelje i na kompletnu turističko-ugostiteljsku organizaciju. Plan je konstantno ići naprijed i napredovati u svakom smislu.
  • HUBIH: Koju svjetsku tradicionalnu kuhinju bi itaknuli kao najzahtjevniju?

Džanan: Svaka kuhinja je zahtjevna na svoj način. Obzirom da imam iskustva pričati o nekoliko svjetskih kuhinja, smatram da se ne može izdvojiti jedna posebna, jer sve zavisi od Vas kao kuhara kakvu ćete energiju uložiti u tu kuhinju. Meni lično su sve kuhinje dobre, isto kao i ljudi sa kojima sam radio.

  • HUBIH: Na šta se posebni ponosni, prilikom prezentacije bosanske kuhinje?
    Džanan: Bosanska kuhinja… Eh… O tome bih mogao danima govoriti sa toliko ljubavi. Smatram da smo, nažalost, zapostavili našu zaostavštinu. Ja lično NE, i apsolutno sam ponosan na svaku moguću tehniku, namirnicu, jelo, običaje, aščinice, jemeke i zijafete. Jednom riječju, na sve, što je vezano za našu bosansku kuhinju.
  • HUBIH: Kako ste pronalazili kompromis  sa ino kuharima?
    Džanan: U kuhinjama, obično, kompromis se pronađe samo kad nešto fali, dok, što se tiče ukusa i prezentacije, ne bi ga trebalo biti.
  • HUBIH: Slatko ili slano, šta radije spremate?

Džanan: Kao profesionalni kuhar, smatram da trebate biti dobri u svakom polju. Ja lično, rado spremam i jedno i drugo.

  • HUBIH: Da li imate u cilju educirati i mlađe kolege u ovoj branši?
    Džanan: Znate kako? Svako ko traži znanje, naći će ga. Nekad je to duži i teži put, nekad kraći i lakši. Najbitnije je nikad ne odustati. Naravno, ono što znam prenosim mlađim kolegama sa zadovoljstvom.
  • HUBIH: Da li imate poruku za naše čitaoce?

Džanan: Ako nisi ekstreman u poslu kojeg radiš, ljudi će tražiti kratice zato što te se ne boje. Uspjeh se rađa iz arogancije, ali veličina iz poniznosti.

×
×

Cart