Pet-friendly restorani

Jeste li čuli za pet-friendly restorane? One koji dozvoljavaju ulaz vašim ljubimcima, ili čak imaju i poseban meni za njih? Prije nego što ljubimce spremite za izlazak, moramo definisati šta je tačno pet-friendly restoran. Pokazalo se da je taj izraz pomalo oksimoron. Da, restoran prilagođen kućnim ljubimcima omogućit će nekim kućnim ljubimcima da se druže sa vlasnicima ispred restorana. Međutim, ne smiju ući unutar objekta.

U stvarnosti, restoran koji prima kućne ljubimce je restoran koji ima vanjski prostor za sjedenje, koji nije u potpunosti zatvoren. Vlasnik restorana mora navesti da su kućni ljubimci dopušteni na terasi. Ipak, ako se dvorištu ili terasi može pristupiti samo prolaskom kroz unutrašnjost restorana, ostavite ljubimce kod kuće. Ako niste voljni sjediti vani, nemojte se zamarati izvođenjem kućnog ljubimca na večeru, osim ako se nalazite u određenim dijelovima Evrope (posebno u Francuskoj) ili vam treba pomoć životinja pomagača, poput psa vodiča.

Dakle, osim ako iz zdravstvenih razloga ne trebate pomoć od životinjskih prijatelja, oboje ćete jesti vani. Šta je s vašim papagajem, zamorčićem ili mačkom? Ako nisu u potpunosti tihi, nemojte ni pomisliti pitati da li im je ulaz dozvoljen. U većini slučajeva propisi koji se odnose na kućne ljubimce u restoranu odnose se posebno na pse.

Pravila za kućne ljubimce u restoranu

Lokalni i državni zdravstveni inspektori mogu kazniti restorane zbog nepoštivanja zdravstvenih propisa. Lokalni zakoni mogu dopustiti boravak kućnih ljubimaca u restoranima na otvorenom, ali u konačnici je vlasnik objekta taj koji ima konačnu riječ o tome smiju li kućni ljubimci biti smješteni u zatvorenim prostorijama. Čak i ako određeni restoran nije pet-friendly, ponekad možete u hotelu vidjeti psa, obično u pratnji određenih gostiju.

Kako bi restorani bili zadovoljni odlukom da dopuste boravak kućnim ljubimcima, evo nekoliko pravila ponašanja kojih biste se vi i vaš ljubimac trebali pridržavati prilikom objeda:

  • Neka vam životinja uvijek bude na uzici
  • Bez laveža
  • Bez skakanja
  • Bez jedenja sa stola
  • Bez sjedenja na stolicama, stolovima ili klupama
  • Ne ulazite u unutrašnjost restorana
  • Trenutne oznake cijepljenja trebaju biti na ogrlici kućnog ljubimca
  • Ponesite svoje posude za hranu i vodu. Zdravstveni kodeksi zabranjuju kućnim ljubimcima da jedu i piju iz restoranskih posuda
  • Neka vaš ljubimac sjedne ispod stola ili što bliže podnožju stola kako biste smanjili šanse da se konobar spotakne o njega

Lokalni pravilnici također će odrediti kako restoran postupa s kućnim ljubimcima. Također, u kolikoj mjeri je objekt prilagođen kućnim ljubimcima, ovisi o vlasnicima. Neki se trude dočekati kućne ljubimce nudeći vodu i poslastice. Drugi imaju posebne događaje koji su usmjereni na vlasnike kućnih ljubimaca, pa čak nude i proslavu rođendana kućnih ljubimaca.

×
×

Cart