Šta gosti očekuju od hotelskog doručka?

Hotelski doručak jedna je od najvažnijih usluga koju hotel nudi. Kako je obično uključena u cijenu sobe, lako može postati referentna tačka zadovoljstva ili nezadovoljstva za sve goste hotela. Čak i ako bogati doručak nije dio vaše svakodnevne ponude, kad god se gosti nađu u hotelu – bilo zbog posla ili zbog užitka – vrijeme doručka je jedan od najzanimljivijih trenutaka u danu, koji daje potrebnu energiju i poziva goste da probaju bogatstvo ukusa koji će im zaista uljepšati dan.

Ipak, bitno je znati koje su ključne stvari na koje biste trebali obratiti pažnju, a koje doručak mogu učiniti prednošću vašeg hotela, povećavajući ocjenu hotela kao i zadovoljstvo gostiju.

1. Obavezno koristite oznake

Vrlo česta pogreška hotelskog doručka je nedostatak oznaka. Čak i ako hotelijeri ili menadžeri misle da su napravili savršen meni za doručak, često ne uspijevaju adekvatno informirati goste o tome šta je na njihovom tanjiru, što može dovesti do pogrešnog izbora hrane kod gostiju. Ovakva je situacija loša i za hotel (jer trošite veće količine namirnica) i za goste jer na kraju ne uživaju u doručku koji su odabrali. Da biste to izbjegli, pobrinite se da koristite dovoljno oznaka za sve namirnice na vašem švedskom stolu, uključujući opis jela i njegove sastojke.

2. Navedite goste na pravi izbor

Mnogi hotelijeri zaista su ponosni na veliku raznolikost koju nude u jelovniku. Ali, ovo može biti pravi problem za goste koji imaju poteškoća pri odabiru jela, te postoji mogućnost da će se na kraju odlučiti za lošu kombinaciju okusa. Ako nudite vrhunski i bogat doručak, od vitalne je važnosti puno raditi na cjelokupnoj strukturi vašeg švedskog stola, pomažući gostima da odaberu prave stvari zbog kojih će uživati u doručku na najbolji mogući način. Ne zaboravite da je mnogo vjerovatnije da će se nakon dobrog doručka zadovoljan gost kasnije vratiti kako bi probao druge hotelske specijalitete!

3. Predstavite domaću kuhinju kroz tradicionalni doručak

Prilikom posjete novoj destinaciji jedno je sigurno: putnici će je željeti doživjeti, bez obzira putuju li poslovno ili privatno. Čak i ako je standardni doručak najlakši i najsigurniji odabir jer pokriva većinu želja gostiju, tradicionalni lokalni recepti uvijek su dobro prihvaćeni i mnogo puta postaju najpopularniji izbor za doručak. Gosti postaju uzbuđeni kad imaju priliku isprobati nove ukuse i čak neko vrijeme živjeti poput lokalnog stanovništva, upijajući kulturu i navike odabrane destinacije. Korištenje lokalnih proizvoda također daje osjećaj luksuza, jer nagovještava visoku kvalitetu, dok istovremeno ukazuje na to da se jednako brinete za iskustvo svojih gostiju i podršku lokalnoj zajednici.

4. Ponudite niskokalorične opcije

Duži ostanak u hotelu gostima može donijeti suvišne kilograme, pogotovo ako je ono što nudite za doručak veoma ukusno i bogato. No, visokokvalitetno ne mora nužno značiti i da je to hrana koja će vaše goste udebljati. Uložite vrijeme u stvaranje menija koji nudi niskokalorične opcije, omogućujući onima koji se žele odmoriti od svakodnevnog izbora na pametan način. Obavezno se potrudite oko kreativne prezentacije svojih niskokaloričnih jela, pazeći na to da potaknete uzbuđenje gostiju i ne dovodite ih u dilemu da li trebaju izabrati zdrave ili ukusne obroke!

5. Stvorite odgovarajući ambijent

Uobičajena praksa je ponuditi doručak u istoj prostoriji tj.restoranu u koji će vaši gosti kasnije doći uživati u ručku ili večeri. Pogotovo iz tog razloga, presudno je ujutro stvoriti poseban ambijent za doručak koji će gostima pomoći da dan započnu na najbolji mogući način. Odaberite najbolju jutarnju muziku, upotrijebite posebne tanjire ili escajg i istaknite veselo, šareno i radosno raspoloženje za doručak. Pokušajte sve predstaviti drugačije, čak i jela koja se poslužuju tokom doručka i večere. Zamolite svog arhitekta ili dizajnera interijera da smisle poseban dizajn prostorije za vrijeme predviđeno za doručak, što će vam pomoći da lako stvorite atmosferu koju želite i ponudite svojim gostima jedinstveno iskustvo, različito od ručka ili večere na istom mjestu.

×
×

Cart