Sve što niste znali o espresso kafi

Iako dolazi iz Italije, danas je espresso piće u kojem se uživa širom svijeta, bilo kao samostalno piće ili kao osnova za specijalnu kafu. Ako ste ljubitelj kafe, evo nekoliko zabavnih činjenica o espressu koje možda niste znali do sad!

 1. Espresso je naziv koji se daje i piću i procesu pravljenja kafe
  Espresso je i piće i naziv koji se pripisuje procesu kuhanja iz kojeg je piće stvoreno. Voda pod visokim pritiskom, koja ključa, probija se kroz fino mljevena zrna kafe kako bi svoj okus proizvela u šoljicu za kafu.
 2. Espresso je nastao u Italiji prije više od 100 godina
  Početkom 20.stoljeća u Italiji je započeo razvoj mašina koje su koristile metode ekstrakcije pod visokim pritiskom za kuhanje kafe. Angelo Moriondo zaslužan je za najraniji poznati primjer takve mašine koja je nastala 1884. godine, dok je Luigi Bezzera osmislio i patentirao mašinu sa nekoliko poboljšanja 1901. godine. 1903. godine patent je kupio Desiderio Pavoni, koji je osnovao kompaniju La Pavoni i počeo sa industrijskom proizvodnjom mašina u maloj radionici u ulici Via Parini u Milanu.
  3) Popularnost espressa se razvila na više načina
  U Italiji je porast potrošnje espressa povezan s urbanizacijom, a espresso barovi pružali su mjesto za druženje. Nadalje, cijene kafe kontrolirale su lokalne vlasti, pod uvjetom da se kafa konzumira stojeći, potičući kulturu “stajanja za šankom”. U engleskom govornom području espresso je postao popularan, posebno u obliku cappuccina, zahvaljujući tradiciji pijenja kafe s mlijekom i privlačnosti pjene; u Sjedinjenim Američkim Državama to je češće bilo u obliku lattea, sa ili bez aromatiziranih sirupa.
  4) Espresso se koristi kao osnova za različite vrste kafe
  Espresso se može pomiješati s mlijekom kako bi se stvorila posebna kafa na bazi mlijeka, kao što je bijela kafa, latte, cappuccino itd. Cappuccino se, naprimjer, stvara dodavanjem pjenastog mlijeka na jedan ili dupli espresso.
  5) “Krema” je pokazatelj svježine zrna kafe
  Krema je kremasto smeđa, prozračna tekućina koja se ekstrahira s espressom i nalazi se na vrhu pića kao fini sloj. U “svježem” espressu, krema će trajati 3-5 minuta prije nego što nestane.
  6) Za jedan espresso potrebna su približno 42 zrna kafe.
  Iako je u igri nesumnjivo nekoliko različitih čimbenika, može se smatrati da je tipična šoljica espressa dobijena iz približno 42 zrna kave

7) Sadržaj masti u espressu veći je od filtrirane kave

Espresso šut sadrži približno 2,5% masti, dok u filtriranoj kavi ima samo 0,6% masti. Dobiva se iz prirodnih ulja sadržanih u zrnu kave.

×
×

Cart