Tradicionalna bosanska hrana

Tradicionalna bosanska hrana dijeli sličnosti s turskom i mediteranskom kuhinjom, što predstavlja nasljeđe 400 godina osmanske vladavine. Tipična jela uključuju meso, obično janjetinu ili govedinu kako bi se udovoljilo halal zahtjevima, sporo kuhano u temeljcu sa začinima Obroci su obično lagani s obilnim porcijama povrća. Evo deset ukusnih jela koja možete isprobati prvom prilikom.

1. Ćevapi

Ćevapi su mali kebabi duguljastog oblika od govedine koji se poslužuju u somunu (bosanski pita hljeb) sa lukom. Lokalno stanovništvo ovo jede za ručak, večeru ili kao međuobrok. Kuhari meso peku na roštilju i poslužuju između pet do deset pojedinačnih ćevapa na tanjiru sa umakom od kisele pavlake. Svaki restoran na drugačiji način pravi ćevape, čineći svaku porciju malo drugačijom. Također možete pronaći regionalne varijante koje koriste ovčetinu ili janjetinu.

2. Burek

Burek dolazi iz Turske, a na Balkan su ih donijele Osmanlije. Burek imaju pahuljasto tijesto s nadjevom od mesa. Gotovo svaka pekara u zemlji prodaje ovu masnu grickalicu koja se ponekad prodaje pojedinačno ili po težini. Bosanci i turisti sa ovim jelom imaju odnos ljubavi i mržnje. S jedne strane, ukusna i zasitna grickalica, s druge strane su vrlo kalorični i puni masti.

3. Begova Čorba

Begova čorba bila je osmanski favorit. Polako kuhana piletina i povrće poput mrkve, krompira i celera, skuhajte u gustom, kremastom varivu praveći toplo predjelo. Supa se često servira sa pavlakom ili umakom u glinenoj zdjeli, a lokalno stanovništvo ovu supu kuha i jede posebno tokom praznika.


4. Klepe (bosanske knedle od mljevenog mesa)

Balkan je sjajan u pravljenju knedli, a klepe su bosanska verzija. Zamislite tijesto punjeno sirom ili mesom (janjetinom ili govedinom) prije nego što se kuha na pari kako bi se stvorila mekana tekstura slična raviolima. Klepe dolazi s umakom od jogurta ili bijelog luka i gotovo se tope u ustima.

5. Dolma

Dolma je još jedno jelo koje se može naći na Balkanu i Mediteranu, a BiH joj dodaje svoj vlastiti ukusni šmek. Povrće, poput patlidžana, paprike i tikvica, punjeno je mesom ili rižom i začinima. Bosanci mesnu dolmu poslužuju toplu, često sa sosom na bazi limuna i sosom od bijelog luka na bazi jogurta. U Mostaru je regionalna specijalnost sogan dolma koja koristi luk kao povrće.

6. Bosanska juha od graha

Zamislite toplu juhu s mekanim grahom u glinenoj zdjeli na prohladan zimski dan. Ova tradicionalna bosanska juha od graha koja koristi peruanski grah kao glavni sastojak, a služi se pored paprike, luka i mrkve. Često se juhi dodaje kuhana govedina, stvarajući zdrav topli obrok i za najhladnije dane.

7. Bosanski Lonac

Kaže se da je bosanski lonac jedno od nacionalnih jela. Varivo je jedinstveno za Bosnu i Hercegovinu i koristi poseban način pripreme jela. Kuhari stavljaju velike komade mesa i povrća u naizmjenične slojeve dok se lonac ne napuni. Nakon dugog pirjanja i kuhanja, ukusno varivo dolazi kao obilan obrok.

8. Tufahija

Osmanlije su voljele slatke poslastice i zato su dovele tufahiju u BiH. Jabuka skuhana u šećeru i punjena orasima servira se sa sirupom i šlagom u velikoj čaši. Super slatka tufahija nadopunjuje jak, gorak ukus bosanske kafe, a domaći stanovnici imaju tendenciju da u oboje uživaju istovremeno.

9. Uštipci

Svaki uštipci su drugačiji. Ubjedljivo najukusnija poslastica u Bosni su uštipci ili male kuglice prženog tijesta sa slatkim ili slanim punjenjem. Recepti se prenose sa generacije na generaciju, čineći svaku verziju malo drugačijom od prošle. Oni slatki koriste džem ili med, dok slani koriste sir ili meso. Dok jedete malu, prhku i pomalo masnu grickalicu, primijetit ćete mekanu teksturu prilikom žvakanja i eksploziju okusa dok vam se sadržaj topi u ustima.

10. Baklava

Baklava, koja se je popularna širom Balkana i Kavkaza, desertna je poslastica napravljena od listova peciva. Bosanska baklava izgleda pomalo poput male torte sa slojevima orašastih plodova, sirupa i meda. Kako su Osmanlije proširivali svoje carstvo, donijeli su ovaj omiljeni slatkiš, koji je sada evoluirao u bosanski. Visok sadržaj šećera i slatki okus čine ovo savršenim dodatkom uz vašu kafu.

×
×

Cart