Dizajn restorana – savjeti

Iako su dobra hrana i izvrsna usluga presudni za ugostiteljski posao, važan je i ambijent restorana. Želite da se gosti osjećaju ugodno i uživaju u svojim obrocima. Dizajn restorana predstavlja pozornicu za cjelokupno iskustvo gosta. Glasna muzika, neudobne stolice i plastične čaše predstavljaju potpuno drugačije raspoloženje od jazza, lanenih stolnjaka i finog porculana.

Uravnotežite sjedeće kapacitete

Dizajn restorana trebao bi biti ravnoteža između ugodnog ambijenta i maksimalnog kapaciteta za sjedenje. Drugim riječima, želite smjestiti dovoljno kupaca kako biste bili zauzeti i ostvarivali zaradu, a istovremeno želite da se gosti osjećaju ugodno. Neke vrste restorana fokusiraju se na kapacitet sjedećih mjesta, a ne na dizajn interijera. Na primjer, zalogajnice imaju veći kapacitet sjedećih mjesta, dok se fine dining restorani uglavnom fokusiraju na ambijent.

Dizajn problematičnih područja

U savršenom restoranu ne bi postojalo nešto poput lošeg stola.  Međutim, malo koji restoran može pobjeći od činjenice da u svom objektu ima barem jedno problematično područje. Uobičajena problematična područja restorana – mjesta na kojima kupci obično ne žele sjediti – uključuju stolove u blizini ulaza u kuhinju, toaleta i prednjeg ulaza. Stolovi koji se nalaze nasred objekta nisu uvijek popularni ni među vlasnicima restorana.

Da biste prikrili problematična područja, možete pokušati postaviti pregrade, poput drvenih pregrada, visokih biljaka ili zaslona između stolova. Jedan od načina da uočite problematična područja prije dana otvaranja je sjedenje na svakoj stolici u vašem lokalu. Proučite pogled sa svake stolice. Možda ćete otkriti da jedna ima direktan pogled na autobusku stanicu, dok se druga nalazi na udaru vjetra zbog blizine ulaznih vrata.

Muzika

U većini restorana tišina definitivno nije poželjna. Muzika će u restoranu dati dodatni šarm, jednako kao i stil menija ili umjetnine na zidovima. Izbjegavajte CD-ove koji se ponavljaju zbog vašeg osoblja koje ga mora slušati iznova i iznova.

Radio je jeftina opcija za casual restorane, ali poželjniji su nekomercijalni kanali/radiostanice. Muzika uživo, koja može biti skupa, daje određeni osjećaj ambijentu. Dobar muzičar ili grupa može privući mnoštvo ljudi bolje od bilo kojeg posebnog menija. Mnogi restorani nude muziku uživo vikendom ili određenim noćima tokom sedmice.

Grijanje i ventilacija

Važna (i skupa) karakteristika bilo kojeg restorana, bilo novog ili postojećeg, je grijanje i hlađenje. Kuhinje restorana ispuštaju puno toplote, mirisa i dima. Pazite da vaš objekat ima odgovarajuću ventilaciju, s odgovarajućim napama i ventilatorima. Odgovarajući klima uređaj je također bitan za svaki dizajn restorana. Ništa neće odbiti goste brže od neklimatizirane prostorije usred ljetnih vrućina. Možda je primamljivo štedjeti na ovom segmentu, ali na kraju, loša ventilacija i klimatizacija mogu vas koštati puno više.

Toaleti

Dizajn i ambijent prenose se u toalete restorana. Toalete treba provjeriti najmanje jednom na početku svake smjene (po mogućnosti češće ako je gužva u restoranu). Čistači mogu dobiti zadatak dopunjavanja proizvoda poput papira i sapuna, i iznošenja smeća.

×
×

Cart