Kako otvoriti restoran uz ograničen budžet?

Postoje načini da otvorite restoran kada nemate puno novca ili ako otplaćujete kredit. Ako imate fantastičnu ideju za restoran, ali nemate sredstava da svoj koncept sprovedete u djelo, nemojte se uzrujavati. Čak i ako je vaš kreditni rejting nizak, to ne znači da biste se trebali odreći svog sna.

Banke možda nisu voljne financirati vaš san, ali drugi se mogu složiti s vašom novom idejom i biti zainteresovani za ulaganje. U nedostatku pronalaska netradicionalnog investitora, spremnost da preispitate svoju ideju o restoranu i pretvorite ga u drugačiji koncept može vam pomoći i da započnete. Počevši od malog kamiona za hranu ili kompanije za samoposluživanje, bankama, investitorima cijelom svijetu možete pokazati da se ozbiljno bavite hranom i da postižete uspjeh.

Troškovi otvaranja novog restorana

Otvaranje novog restorana može puno. Ako nemate dovoljno novca da odmah započnete posao, pogledajte sve opcije finansiranja koje su vam dostupne.

Finansiranje na osnovu vaše porezne strukture

Prvo i najvažnije je kako ćete biti strukturirani kao oporezivo lice: samostalni vlasnik, društvo s ograničenom odgovornošću ili korporacija. Jednom kada se ovo utvrdi, možete odrediti pristup finansiranju.

Samostalni preduzetnik usredotočio bi se na zaduživanje, dok korporacija može posuditi ili izdati kapital/vlasništvo. Na primjer, možda ćete moći posuditi koristeći vašu imovinu kao zalog ili se možete prijaviti za nesigurno zaduživanje. Ako ne navedete uvjerljiv poslovni razlog, tradicionalne banke vjerovatno neće finansirati vaš san o restoranu ako imate lošu kreditnu sposobnost. Međutim, drugi mogu gledati dalje od vaše kreditne ocjene i ponuditi vam finansiranje po znatno višim kreditnim stopama.

Neke kompanije nude zajmove onima koji imaju lošu kreditnu sposobnost. Zajmovi bez provjere kredita, kao što su kratkoročni gotovinski zajmovi dolaze s visokim kamatnim stopama, jer zajmodavac preuzima veći rizik da ne bude plaćen. Mnogi stručnjaci preporučuju da izbjegavate ove vrste zajmova ili barem pažljivo pročitate ugovor o zajmu, jer zajmovi mogu biti predatorske prirode i mogu vas odvesti u velike dugove.

Krediti za lične rate, koji se isporučuju sa kreditnim čekovima, najjednostavnija su vrsta financsiranja koja se mogu otplatiti, jer omogućavaju mjesečna plaćanja tokom dužih perioda pod povoljnijim uvjetima za budžet. I na kraju, možete potražiti revolving kreditnu liniju, koja je otvorena kreditna linija koju zajmodavac daje na raspolaganje zajmoprimcu. Ova vrsta zajma slična je kreditnoj kartici, gdje zajmodavac može povećati iznos zajma ako zajmoprimac vrši redovna i pravovremena plaćanja.

Anđeoski investitor

Izraz “anđeoski investitor” odnosi se na osobu ili kompaniju koja pomaže u financiranju ideje ili poslovnog plana. Tradicionalno, anđeoski investitor daje vam određeni iznos novca za vaš poslovni poduhvat u zamjenu za vlasnički kapital. Uprkos anđeoskom imenu, ove vrste investitora ne daju novac „na lijepe oči“. Ovi investitori vide vrijednost vaše poslovne ideje i misle da će dobiti nešto zauzvrat za svoju investiciju. Budući da su anđeoski investitori upleteni u puno poslova, oni ne daju uvijek novac. Na primjer, anđeoski investitor može vam pomoći da nadoknadite troškove pokretanja vašeg biznisa tako što ćete iznajmiti prostor u zgradi u njihovom vlasništvu. Zauzvrat, potpisujete dugoročni najam s investitorom, osiguravajući da u zgradi imaju dugoročnog stanara koji bi mogao privući druge.

Pripremite poslovni plan

Ako postoji poznati biznismen iz vašeg područja koji ulaže u nekretnine ili druge poduhvate, razmislite o tome kako da ga osvojite. Samo provjerite jeste li spremni za to prije nego što uspostavite kontakt. Pripremite dobro osmišljeni pisani poslovni plan koji iznosi vaš koncept, ciljanu publiku, početne troškove i predviđenu prodaju. To bi trebalo uključivati ​​vrstu restorana koji želite otvoriti, vašu identificiranu ciljnu publiku i detaljan budžet. Također, uključite svoje kvalifikacije kao vlasnika preduzeća. Ako nemate nikakvog iskustva u ugostiteljstvu, razmislite o tome koje druge vrste iskustva, uključujući bilo koji pro bono posao.

S druge strane, možda ste sezonski menadžer, izvrsni ste sa brojevima i imate iskustva u vođenju knjiga, fenomenalan ste kuhar ili domaćin. Zapamtite, ne prodajete samo ideju o svom restoranu. Također prodajete vaše sposobnosti i morate pokazati vještinu i znanje s nizom vještina koje možete ponuditi.


Razmislite o kamionu sa hranom

Nešto manje zastrašujuće od otvaranja novog restorana je vlastiti kamion s hranom. Kamioni za hranu zahtijevaju manje početno ulaganje. Ljepota kamiona za hranu je u tome što praktično nema troškova. Ne trebate plaćati kiriju ili struju. Ne trebate imati potpuno opskrbljen frižider niti zaposliti gomilu kuhara i konobara. Marketing se može vršiti isključivo na društvenim mrežama, bez potrebe za web stranicama i drugim tradicionalnim reklamnim materijalom. Kamioni za hranu još uvijek puno rade i zahtijevaju jednaku pažnju kao i bilo koja mala kompanija, ali početni troškovi daleko su manji od tradicionalnih restorana.

Počnite sa cateringom

Otvaranje novog restorana zahtijeva puno planiranja, a da ne spominjemo priliv novca. Lak način za testiranje posjedovanja restorana je obavljanje nekih poslova samostalne pripreme hrane. Ugostiteljski događaji, čak i male kućne zabave, zahtijevaju sve elemente vođenja restorana, uključujući planiranje i cijene menija, marketing, pripremu budžeta, pripremu hrane, korisničku uslugu, osiguranje i knjigovodstvo. Nakon nekoliko catering poslova, ako se i dalje osjećate uzbuđeno i posvećeno otvaranju svog restorana, odvažite se na vlastiti biznis.

×
×

Cart