Najpoznatiji čajevi svijeta

Čaj, dio industrije vrijedne 10 milijardi dolara, drugo je najpopularnije piće na svijetu nakon vode. Sav čaj dolazi od vrste Camellia sinensis. I dok su sastojci poput mente, kamilice i rooibosa često grupisani pod “čaj” na meniju, te biljke nemaju nikakve veze s Camellia sinensis, pa samim tim nisu pravi čajevi.

Camellia sinensis podijeljena je na dvije sorte: Camellia sinensis var. sinensis i Camellia sinensis var. assamica. Prvi je iz Kine s manjim listovima koji se mogu prilagoditi nižim temperaturama, a drugi raste u Indiji s većim lišćem, što više odgovara toplijim temperaturama.

Čaj se uzgaja po cijelom svijetu, a glavne zemlje proizvođači čaja koje neprestano proizvode najkvalitetniji čaj su Kina, Indija, Šri Lanka, Japan i Tajvan. Kina je prepoznata kao rodno mjesto čaja, ali upravo su Britanci izvorno osnovali plantaže čaja u Indiji i na Šri Lanki.

Što se tiče vrsta čaja, pet glavnih skupina su bijeli, zeleni, oolong, crni i pu’erh. I dok se sav čaj pravi od iste biljke kao što je prethodno spomenuto, ono što je različito u čajnim skupinama je dužina vremena oksidacije lišća (tamnjenje listova čaja zbog izlaganja kisiku) i način obrade koji može uključivati ​​metode poput pečenja, kuhanja na pari i pečenja u tavi.

Bijeli čaj

Ovi čajevi su suptilnog okusa, vrlo su nježni i elegantni. Bijeli čajevi prolaze kroz najmanje obrade. Listovi se beru i suše kada dođe do oksidacije. Gotovi listovi čaja su nježno sive boje, sastoje se samo od pupa i dva gornja lista s izdanka biljke (ili ponekad samo od pupa za bijele čajeve najvišeg reda). Popularni bijeli čajevi uključuju Silver Needle i Bai Mudan. Općenito se smatra da najbolji bijeli čaj dolazi iz kineske provincije Fujian, ali može se proizvoditi u raznim područjima, uključujući Nepal, pa čak i u Yunnanu, regiji najpoznatijoj po pu’erh čajevima.

Zeleni čaj

Zeleni čajevi zahtijevaju više koraka za obradu od bijelih, ali dolazi do manje oksidacije, zbog čega sam list ostaje zelen. Dvije glavne metode daju zeleni čaj: kuhanje na pari i pečenje u tavi. Japanski zeleni čajevi koji se kuhaju na pari imaju tendenciju da imaju svjetlije i živahnije boje u odnosu na čajeve pečene na tavi. To ne znači da je parenje bolja metoda, već se proizvodi drugačija vrsta zelenog čaja. Popularni japanski čajevi uključuju Sencha i Genmaicha sorte. Neki japanski grmovi čaja ostaju u sjeni nekoliko sedmica što dovodi do berbe kako bi se povećala proizvodnja hlorofila, dajući lišće svijetlije boje. Od ovog lišća proizvode se čajevi poput Gyukuro i Matcha. Dok se japanski zeleni čajevi kuhaju na pari, kineski zeleni čaj se peče u tavi, a lišće ima boju od blijede do tamno zelene. Poznati kineski zeleni čajevi uključuju Longjing i barut. Okusi zelenog čaja pokrivaju širok spektar, od travnatog do dimljenog, pa čak i do slanog.

Oolong čaj

Oolong je poluoksidirani čaj i najsloženija vrsta čaja za proizvodnju. Najbolji oolong čajevi dolaze i sa Tajvana i iz Kine, iako neki insistiraju da su tajvanski oolong čajevi superiorniji. Ovi čajevi zahtijevaju brojne korake, s mnogo varijacija u svakom koraku. Iako je oolong poluoksidiran, nivoi oksidacije mogu biti i do 10 posto (blizu zelenog čaja) i čak 85 posto (blizu crnog čaja). Listovi su obično zamotani. Veliki oolong može se natopiti osam puta, svaki put ispuštajući novu dimenziju okusa. Općepoznato je da što je viša razina oksidacije čaja, to je više koraka uključeno u proces. Poznati oolongi uključuju Baozhong, Da Hong Pao, Jin Xuan (koji se često prodaje kao “mliječni oolong” zbog svojih prirodnih slatkih i kremastih okusa), Dong Ding i Tieguanyin. Okus pojedinih čajeva oolong uvelike se razlikuje, ali obično se može očekivati ​​složen okus nadopunjen notama u rasponu od slatkog i medastog okusa do mliječnog kremastog i smjelih prženih okusa.

Crni čaj

Crni čajevi su možda najčešći na tržištu. Darjeeling, Assam, Ceylon i Keemun su neki od najpoznatijih. Ovi čajevi su jako oksidirani i imaju jak, odvažan okus. Za razliku od bijelog, zelenog ili oolonga, prerađeni listovi crnog čaja odvojeni su u sistem ocjenjivanja. Na primjer, Orange Pekoe (OP) znači čaj od punih listova, a BOP označava crni čaj od slomljenih listova. Općenito, što je list više zgnječen / slomljen, okus je jače. Crni čajevi služe kao osnova popularnih mirisnih čajeva, uključujući Earl Grey. U Kini se crni čaj naziva crvenim čajem zbog boje koju daje nakon pripreme.  

Pu’erh čaj

Pu’erh je fermentirani stil čaja iz kineske provincije Yunnan koji se dijeli na dva stila: sheng / sirovi i shou / kuhani. (Ovo posljednje uključuje proces koji potiče bržu fermentaciju.) Nakon što listovi oksidiraju, mala količina vlage ostaje, a listovi tada odleže mjesecima ili godinama. Većina pu’erha prodaje se u obliku presovanog „kolača“ s oznakom godine čaja na pakovanju. Vrlo stari pu’erh kolači mogu doseći cijene od desetak hiljada na aukcijama. Kada je riječ o aromi i boji, neki su svijetli, dok drugi mogu biti tamni i intenzivno zemljanog okusa.

×
×

Cart