Najskuplji začini na svijetu

Stoljećima se začinima trguje širom svijeta, a cijene rastu i padaju na osnovu ponude i potražnje. Poput mnogih drugih luksuznih stvari, nekih začina nema dovoljno, pa cijene rastu. Određene sorte mogu se ubrati samo tokom kratkog perioda, rijetke su ili ih je potrebno pažljivo brati ručno. Ovi faktori povećavaju cijene i dovode do visokih cijena u prodaji. Odlučili smo istražiti najskuplje začine na svijetu. Evo prvih deset.

1. Klinčići

Cijena: 133 dolara za 500 g

Klinčić je poznati začin, a koristi se tokom praznika za svečana jela. Njegov opor ukus dobro se slaže sa muškatnim oraščićem i cimetom kako bi stvorio ukusnu mješavinu začina za pitu od jabuka i začina od bundeve. Jabukovača i kuhano vino također imaju bolji okus zbog klinčića. Tradicionalno, šunke se mogu posipati klinčićem radi dodatnog okusa i privlačnog izgleda.

Iako se klinčići u našoj zemlji koriste sporadično, druge ga zemlje koriste kao hranu. Chai pićima i jelima od riže često se dodaju klinčići, a također su ključni dodatak garam masali. Etiopljani ih dodaju u svoju cijenjenu mješavinu začina berbere.

Klinčići svake godine daju samo ograničen broj cvjetova i beru se ručno. Da bi postupak dodatno usporio, berači moraju pažljivo pregledati veličinu svake mahune kako bi se osiguralo da je dovoljno velika za berbu.

2. Sušeni listovi limete od kafira

Cijena: 233 dolara za 500 g

Osušeni list kafira, zvani indonezijski kreč, popularni je sastojak kuhinje jugoistočne Azije. Njegov intenzivan citrusni okus daje jedinstveni okus supama i kariju. To ga čini sastojkom za kojim postoji velika potražnja. Iako se drveće lako uzgaja i ima u nekim dijelovima svijeta ga ima u izobilju, komercijalna proizvodnja je prilično ograničena zbog čega je ovaj sastojak skup.

3. Sjeme crnog kima

Cijena: 250 dolara za 500 g

Sjeme crnog kima vrlo je popularno u sjevernoafričkim, pakistanskim i iranskim jelima od mesa, karija i riže. Biryani i korma se prave uz dodatak crnog kima. Slađi je od običnog kima, intenzivnog okusa limuna. Njegov okus ima istaknut orašasti podton. Ograničena proizvodnja sjemena crnog kima otežava njegovo dobijanje. To za rezultat ima visoke cijenama na svjetskim pijacama i u supermarketima.

4. Zrna raja

Cijena: 250 dolara za 500 g

Ako uživate u kuhanju afričkih recepata, možda ste naišli na zrna raja, začin koji je rođak kurkume, đumbira i kardamoma. Sjeme u obliku piramide je aromatično i začinskog okusa. Koristan je začin za korištenje umjesto obične paprike. Poznat i kao gvinejski biber, aligatorski biber ili rimski biber, ovaj začin stječe popularnost u raznim regijama svijeta, što povećava cijenu ovog začina.

5. Kardamom

Cijena: 266 dolara za 500 g

Kardamom je popularan u sjevernoj Evropi, na Bliskom istoku, u Aziji i Indiji, daje snažnu aromu i biljni, začinski okus nalik menti. Indijski kuhari koriste zelenu sortu dodajući je mnogim mješavinama začina, varivima, karijima i chai pićima. Začin se mora brati ručno, što ga čini još jednim skupim začinom koji ćete poželjeti uvrstiti u svoj stalak sa začinima kod kuće.

6. Dugi biber

Cijena: 416 dolara za 500 g

Dugi biber, ili pippali, okusom podsjeća na crni biber, uz malo dodatnog okusa. Iako je u rimsko doba bio popularan začin, u novije ga je vrijeme zamijenio čili. Međutim, i dalje se dodaje hrani u Pakistanu, Indiji i Nepalu. Kiseli krastavci, supe, marinade, variva i kari imaju koristi od njegovog složenog, a mekog okusa.

Vjeruje se da dugi biber ima niz zdravstvenih blagodati koje održavaju potražnju za začinom. U kombinaciji s ograničenom proizvodnjom, cijena dugog bibera mnogo je veća od vašeg prosječnog začina.

7. Organski polen komorača

Cijena: 416 dolara za 500 g

Polen komorača moćan je začin koji hrani dodaje ukusnu slatkoću i citrusni okus. Iako se može posuti po pečenom povrću i mesu, svakom jelu daje nešto posebno. Skupljanje polena komorača mukotrpan je posao koji zahtijeva ručno branje divljeg komorača. Iako biljka raste brzo, nalazi se na prilično ograničenim lokacijama širom svijeta, poput Kalifornije i Italije.

8. Vanilija

Cijena: 566 dolara za 500 g

Budući da je vanilija svakodnevni sastojak, ljudi su često šokirani kad je vide na ovoj listi. Međutim, ovdje nije riječ o ekstraktu vanilije, budući da su mahune vanilije skupa opcija. U prodavnici izgledaju neukusno u svojim uvelim smeđim mahunama. Ali nakon otvaranja, sitna sjemena iznutra mogu se strugati u deserte kako bi im dali nevjerovatnu dubina okusa koju nijedna esencija ne može pružiti. Mahune vanilije su vrlo izazovne za uzgojiti. Da bi sazrela, potrebno je i do četiri godine, a cvjetaju samo jedan dan u godini. Da bi se dobile mahune, cvijeće se tog dana mora oprašiti. Mahune se zatim moraju stvrdnuti, što traje nekoliko mjeseci. Cijene mahune vanilije varirat će zavisno od porijekla. Na primjer, sorta Tahitian koštat će puno više od one koja dolazi s Madagaskara.

9. Mahlab

Cijena: 716 USD za 500 g

Mahlab potječe iz južne Evrope, Bliskog istoka i Mediterana, a potječe iz sjemena trešnje. Ima jedinstvenu kombinaciju okusa trešnje, badema i ruže koja je ukusna u kiflicama, pecivima, čokoladi i sladoledu. Iako proizvodnja mahlaba nije tako teška kao proizvodnja drugih začina poput šafrana ili vanilije, proizvodnja košpica trešnje ograničena je. Kako se potražnja povećava, zahvaljujući rastućem interesu za bliskoistočnu kuhinju, cijene rastu.

10. Šafran

Cijena: 2366 dolara za 500 g

Šafran je živopisni crveni prah koji dodaje nevjerovatnu žućkastu boju i oštar okus paelli, rižotu i bujolu. Nijedan drugi sastojak ne može ponoviti ovaj okus, a to ga čini traženim sastojkom. U vrijeme pisanja ovog teksta, ovo je bio najskuplji začin na svijetu i skuplji od zlata na osnovu cijene po težini. Berba šafrana ograničena je na samo tri sedmice u godini. Uključuje ručni, dugotrajan postupak branja cvijeća rano ujutro radi dobijanja najboljeg okusa. Tada se tučci moraju iščupati sa plavih cvjetova prije nego što se osuše.

×
×

Cart