PROJEKT RAZVOJA ODRŽIVOG TURIZMA U BOSNI I HERCEGOVINI – USAID Turizam

USAID Turizam potaknut će široko utemeljen ekonomski razvoj predvođen turizmom i promovirati društveni sklad koristeći bogato kulturno naslijeđe i jedinstvenu prirodu Bosne i Hercegovine. Projekt će podržati sektor turistizma na putu oporavka od negativnih utjecaja pandemije COVID-19 i usmjeriti ga u pravcu snažnog razvoja održive ekonomije turizma.

U 2019. godini, turizam u Bosni i Hercegovini je zabilježio svoj najveći broj dolazaka sa porastom od 12 posto  u odnosu na 2018. godinu, zapošljavao je 50.000 ljudi i ostvario procijenjeni prihod od oko 1,2 milijarde američkih dolara. Ipak, puni potencijal turizma još uvijek nije ostvaren. U 2020. godini, COVID-19 prisilno je zaustavio putovanja, što je prouzrokovalo pad od 84 u odnosu na 2019. godinu. Bosna i Hercegovina zabilježila je procijenjeni pad dolazaka od 85 posto tokom 2020. godine. Vlasti Bosne i Hercegovine izrazile su svoju predanost vođenju i podršci nastojanjima usmjerenih ka oporavku turizma kroz kooperativni pristup i partnerstvo s privatnim sektorom i dionicima.

 • USAID će podržati povoljno okruženje uz uspostavljanje usklađenih politika i propisa neophodnih za primjetan rast u turističkom sektoru.
 1. Podrška usklađenim strategijama, politikama i propisima o konkurentnosti turizma
 2. Zaštita životne sredine, očuvanje prirode i promicanje održivosti
 • USAID će osnažiti kvalitet turizma, usluga i brendiranja što će rezultirati poboljšanom turističkom industrijom u BiH.
 1. Poboljšanje kvaliteta turističkih proizvoda i usluga
 2. Povećanje kvaliteta i profesionalnosti turističkog i ugostiteljskog ljudskog kapitala
 3. Revolucija u brendiranju destinacije i osiguravanje geografskih oznaka/certifikacija
 • USAID će pomoći pružateljima turističkih usluga, poljoprivrednim i ostalim malim i srednjim preduzećima povezanim s turizmom pri sticanju poboljšanog pristupa finansijama, što će rezultirati značajnim povećanjem investicija.
 1. Povezivanje malih i srednjih preduzeća sa izvorima kapitala
 2. Pružanje tehničke pomoći u oblastima promocije investicija na lokalnom i međunarodnom nivou, uključujući dijasporu, kao i javnog-privatnog partnerstva
 • USAID će podržati sticanje olakšanog pristupa regionalnim i globalnim tržištima za turističke i autohtone poljoprivredne proizvode.
 1. Privlačenje posjetilaca za ostvarivanje većeg prihoda tokom cijele godine
 2. Marketing lokalnih poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina na domaćem i međunarodnom tržištu

Pored toga, USAID Turizam će osigurati Fondove za turističko partnerstvo, pri čemu će mali grantovi i tehnička pomoć biti pruženi partnerima i korisnicima sredstava s ciljem podsticanja investicija koje podržavaju konkurentnost turizma, uključujući razvoj proizvoda i inovacije, kooperativni marketing i jačanje turističkih udruženja. Kroz ova javno-privatna partnerstva, kompanije će imati mogućnost privlačenja većeg broja turista i poticanja veće potrošnje, što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta u ovom sektoru.

###

2021. godine, USAID i BiH obilježavaju 25 godina partnerstva. Do danas je američka vlada, prije svega putem USAID-a, pružila pomoć od dvije milijarde dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH. Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade da zaustavi ekstremno siromaštvo i promovira otporna, demokratska društva. Za više informacija o USAID-u i njegovim programima, posjetite www.usaid.gov

×
×

Cart