Dalgona kafa

Učinite svoju jutarnju kafu posebnom uz šlag kafu Dalgona. Bilo da je vruće ili hladno, žudjet ćete za njom svako jutro!

Sasvim je moguće da ste ovu kafu vidjeli na internetu u posljednje vrijeme. Ipak, šlag kafa je već godinama poznata u cijelom svijetu. Dalgona je korejski termin, a koristi se i Frappe u Grčkoj, Tučena kafa u Indiji, Batido u Južnoj Americi itd.

Kako napraviti Dalgona kafu?

Opće pravilo je odnos kafe, šećera i vruće vode u omjeru 1: 1: 1. Obično koristimo 1 kašiku instant kafe, 1 kašiku šećera i 1 kašiku kipuće vode po osobi. Istucite sastojke u posudi otpornoj na toplinu kako biste u kafu donijeli što više zraka, pjenjačom, viljuškom ili ručnim mikserom.

Tucite dok se ne podignu vrhovi od šlaga prilikom miješanja uz pomoć gorenavedenih pomagala, jer što su vrhovi deblji, to će kafa imati manje gorak okus. Zapamtite, kafa će se razrijediti kada se promiješa sa vašim mlijekom. Možete dodati dodatnu kašiku šećera u svoju smjesu za slađu kafu, a da to uopće ne utječe na rezultat!

Kako napraviti šlag

Nalijte svoje omiljeno mlijeko (toplo ili hladno) u čašu, kašikom tucite kafu, a zatim je promiješajte s mlijekom da se sjedini.

  • Za jaku kafu koristite malu čašu i manje mlijeka.
  • Za slabiju kafu koristite veću čašu i dodajte još mlijeka.

Poslužite s hladnim mlijekom za osvježavajuće piće, samo ga dobro promiješajte ili poslužite uz vruće mlijeko kako biste dobili pjenasti, kremasti vrh kafe poput lattea.

Ako volite ledenu kafu, dodajte u čašu šaku zdrobljenog leda ili kockice leda, dolijte mlijeko, a zatim kašikom prelijte kafu.

Koju vrstu kafe koristiti

Instant kafa je najbolji izbor, samo pripazite da nije tamno pečena jer vam dalgona može biti previše gorka u tom slučaju. Ako nemate instant kafu, možete koristiti instant espresso u prahu. Neki su ljudi utvrdili da je espresso kafa također ukusna u ovoj kombinaciji (2 kašike espressa na 1 kašiku bijelog šećera, nije potrebna kipuća voda, po osobi).

Nemojte koristiti svježe mljevene zrna kafe.

Mogu li pripremiti ovu kafu bez šećera?

Da i ne. Kafa će sama pjeniti (iako ne tako prozračnu ili pahuljasto), ali pjena ne traje dugo jer najbolji rezultati dolaze s bijelim granuliranim šećerom. Sirovi šećer također dobro djeluje, ali se ne otapa poput bijelog šećera. Također možete koristiti i med i agavu za sjajne rezultate.

Da biste pripremili ovu kafu bez šećera, pripremite je i miješajte s mlijekom neposredno prije posluživanja.

×
×

Cart