Vina i sirevi – kako odabrati idealnu kombinaciju

Vino sa sirom jedan je od velikih kulinarskih parova i kao i najuspješniji parovi složenije je nego što bi se na prvi pogled činilo. Jeste li ‘crno vino sa sirom’ tip? Možda će vas iznenaditi saznanje da bijela vina generalno čine boljeg partnera siru. Također, jeste li znali da sir zapravo čini nepce osjetljivijim na određene okuse u vinu?

Jedna od najpopularnijih sorti bijelog grožđa Sauvignon Blanc, posebno s Novog Zelanda i doline Loire u Francuskoj, s kozjim sirom čini izvrsnu kombinaciju. Voćni, travnati okusi i oštra kiselost vina dobar je par uz suhi, blago kiseli okus sira.

Chardonnay zapravo ide uz više vrsta sira od ostalih vina. Kremasti sirevi, posebno Camembert i Brie, dobro se slažu sa Chardonnayom, dok kiselost vina smanjuje masnoću u siru. Zašto ne probati chardonnayje iz hladnijih klima poput Victorije u Australiji ili doline Colchagua u Čileu, koji imaju prirodnu oštrinu, kao i klasični bijeli Burgundy.

Kvalitetni Cava, Prosecco i šampanjac dobra su kombinacija sa kremastim sirom.

Aromatični, blago mekani sir Tronchón iz Valencije od kozjeg ili ovčjeg mlijeka odlično se slaže s crnim vinom od Merlota ili bijelim od Merseguere.

Ako volite dimljeni sir, poput dimljene gaude, dobar izbor vina bio bi Shiraz. Okusi i struktura vina dopunit će dimljeni sir.

Također, Humberto Canales Cabernet Franca iz Patagonije u Argentini sa sušenim sirom iz Navare od ovčjeg mlijeka su sjajna kombinacija. Ovo je elegantno, dobro uravnoteženo vino s okusima zrelih crnih bobica, vanilije, kafe i dugotrajne gorčine što ga čini savršenim partnerom za ovaj sir s blago zadimljenim, orašastim okusima i kiselkastim okusom.

Koje vino najbolje pristaje uz tvrdi sir kao što je polusušeni Manchego, Cheddar iz Velike Britanije ili Pecorino iz Italije? Ne trebate tražiti dalje od Tempranila, Syraha ili Cabernet Sauvignona.

three glass of red wine, rose wine and white wine with french cheese and delicatessen in restaurant wooden table with romantic dim light and cosy atmosphere

Za mlađi tvrdi sira odaberite svijetlije vino, to može biti vino poput crnog pinota ili mladog voćnog garnacha. Lakša vina iz ovih sorti grožđa također su dobri partneri srednje čvrstim sirevima kao što je Gruyere.

Šta je sa jačim smrdljivim sirom poput Cabralesa iz Asturije, Roqueforta ili Stiltona? Berba Port ima slatkoću, grozdaste, začinske arome kako bi upotpunila jače arome i začinjenu kiselost ovog sira. Drugi izbor je Sauterne, jedno od svjetskih klasičnih slatkih vina.

Kao što uvijek kažemo, probajte različita vina kako biste pronašli one koji vam najbolje odgovaraju, također eksperimentirajte i utvrdite koje parove vina i sira preferirate.

×
×

Cart