Najbolje i najgore paste koje možete naručiti u restoranima

Malo je stvari koje su bolje jelo od tanjira prepunog tjestenine – alli neke paste su bolje od drugih. Pročitajte koje su najbolje i najgore paste koje možete naručiti u restoranu, prema riječima profesionalnih kuhara.

Svježi ravioli nezaobilazna su poslastica s tjesteninom.

Kad su dostupni, odlučite se za raviole sa sezonskim filom. Uvijek tražite sezonske nadjeve poput bundeve, tikvice, svježeg špinata ili ricotte.

Bucatini amatriciana je autentično slatko i slano jelo.

Bucatini amatriciana tradicionalno je talijansko jelo napravljeno od sušenih svinjskih obraza ili pancete, sira pecorino, umaka od paradajza i luka. Panceta daje aromu zadimljenosti, pirjani luk daje dašak slatkoće, a umak od paradajza povezuje sve okuse. Osim toga, oblik bucatinija (izgledaju poput cjevčica) omogućava sosu da se prilijepi za svaki komad paste, posebno kada se tjestenina kuha al dente.

Tjestenina s školjkama klasično je predjelo puno morskih plodova.

Prije svega, provjerite kakve školjke restoran koristi. Ako ste raspoloženi za nešto s mora, špageti ili lingvini sa školjkama svjež je i jednostavan način uživanja u tjestenini.

Ovo jelo je izuzetno jednostavno. Sve što vam treba je puno bijelog luka, dobro maslinovo ulje, kalabrijski čili i svježi peršun. Također, pobrinite se da restoran koristi tvrde školjke.

Osim toga, savjetuje se da se ovom jelu ne dodaje parmezan jer se u njemu tradicionalno uživa bez sira.

 Pasta primavera je sjajan način da dobijete porciju povrća.

Tjestenina primavera često se puni svježim sezonskim povrćem. Pasta primavera je jednostavno jelo napravljeno od laganog umaka od bijelog luka ili sira i svježih sezonskih proizvoda, koji često uključuju papriku, vrhove šparoga, paradajz i brokulu.

Naručivanje paste primavera sjajan je način da dodate puno povrća svom obroku, a kuhar obično čini svaki tanjir svježim po narudžbi.

 Njoki mogu biti zvijezda zdravijeg jela s tjesteninom.

Njoki su mekane knedle koje se obično prave od krompira, brašna, jaja i prezle. Mogu biti teški za pripremiti kod kuće, pa je naručivanje u restoranu lakši način za uživanje u ovom talijanskom klasiku.

Kada se pravilno kuhaju, njoki bi se trebali topiti u ustima i omogućiti da se okusi jela sjedine na vašem nepcu. Tajna dobrih njoka je da se ne koristi previše brašna.

S druge strane, u nekim restoranima lazanje su pripremljene i smrznute.

Ako naručite lazanje, možda neće biti svježe koliko biste se nadali. Može vam trebati puno vremena da lazanje napravite sami, pa je primamljivo naručiti porciju prilikom večere.

Međutim, mnogi restorani obično sakupljaju i zamrzavaju svoje lazanje puno prije svake narudžbe.

Lazanje se često prave prije vremena i podgrijavaju se za svaku osobu, pa biste trebali provjeriti kod restorana hoće li svaki dan biti svježe.

Tjestenina s Alfredo sosom nije dobar izbor.

Alfredo sos prilično je jeftin za napraviti. Alfredo sos, koji se često poslužuje preko fettuccina, obično se pravi miješanjem parmezana sa puno pavlake i maslaca. Ovo jelo je jeftino i jednostavno za napraviti, pa ćete možda poželjeti nešto uzbudljivije u restoranu. Također, svako može pripremiti ovo jelo kod kuće, i vjerovatno će imati bolji okus od onog koji biste dobili u restoranu.

Špageti i polpete nisu uvijek napravljeni od svježih sastojaka.

Iako su špageti i polpete jedno od najpoznatijih jela od tjestenine, mnogi restorani ne ulažu puno truda u to. Polpete se obično prave prije vremena, a ponekad nisu baš svježe. Umak također stoji u kantama koje se griju tijekom dana, gdje se ulje podiže do vrha i dodaje vašem obroku.

Osim toga, špageti i polpete zapravo nisu autentično talijansko jelo, te se često smatraju potpuno precijenjenim.

Tjestenina „anđeoska kosa“ je sklona da bude kašasta

Anđeoska kosa, koja se naziva i capellini, izuzetno je tanka vrsta tjestenine čiji je dijametar manji od milimetra.

Nažalost, nježni oblik anđeoske kose znači da je ova tjestenina često loše pripremljena.

Ova pasta je skoro uvijek prekuhana zbog svoje tanke konzistencije. Da biste smanjili šanse da vam serviraju tanjir s kašom, možete pokušati zamoliti kuhare da zamijene ovu tjesteninu sa debljom, raznolikom tjesteninom, poput lingvina ili tankih špageta.

Punjena tjestenina može biti obilno i ukusno jelo ako se dobro pripremi, ali neki restorani mogu koristiti ovo jelo za odlaganje neiskorištenih sastojaka.

Punjena tjestenina ponekad su posebno izdvojeni na meniju, jer će restorani koristiti ostatke sastojaka za punjenje. Mogu koristiti i već napunjenu pastu, koja može biti i manje aromatična.

Da biste izbjegli da večerate ostatke, pitajte konobara je li punjena tjestenina svježe pripremljena svaki dan.

×
×

Cart