Zlatno mlijeko

Zlatno mlijeko tradicionalno je indijsko piće koje ljudi prave s kurkumom, koja mu daje žutu ili zlatnu nijansu. Ljudi zlatno mlijeko nazivaju i “kurkuminim mlijekom”. Da biste napravili zlatno mlijeko, morate zagrijati mlijeko uz dodatak kurkume, cimeta, đumbira i drugih začina. Mnogi od ovih začina sadrže antioksidanse ili imaju protuupalna svojstva. U ovom članku saznajte više o blagodatima zlatnog mlijeka i kako ga napraviti.

Potencijalne blagodati zlatnog mlijeka uključuju:

1. Smanjivanje upalnih procesa

Ljudi prave zlatno mlijeko sa raznim začinima, poput kurkume i cimeta. Sastojci zlatnog mlijeka, đumbir, cimet i kurkuma imaju protuupalna svojstva. Smanjenje upale može pomoći u prevenciji ili upravljanju problemima poput:

  • Bolesti srca
  • raka
  • artritisa
  • Alzheimerove bolesti
  • metaboličkog sindroma

Upalni procesi se mogu smanjiti dodavanjem zlatnog mlijeka u svoju redovnu prehranu. Na primjer, mala studija od 45 sudionika pokazala je da je konzumiranje 500 miligrama (mg) kurkumina jednako efikasno kao uzimanje 50 mg uobičajenog lijeka za artritis u smanjenju upale. Kurkumin je aktivna komponenta kurkume.

2. Sprječavanje oštećenja ćelija

Kurkumin također ima antioksidativna svojstva. Neke su studije pokazale da antioksidansi mogu pomoći čovjekovom tijelu da popravi oštećenja ćelija i smanjiti rizik od mnogih bolesti.

Na primjer, jedno istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da antioksidansi u hrani i začinima pozitivno utječu na smanjenje oštećenja ćelija.

3. Poboljšanje raspoloženja

Postoje dokazi koji ukazuju na to da kurkumin može poboljšati raspoloženje kod ljudi koji ga redovito konzumiraju.

Mala studija koja se sastojala od 60 sudionika otkrila je da uzimanje suplemenata kurkumina može pomoći u smanjenju simptoma kod ljudi koje pate od depresivnog poremećaja. Oni koji su uzimali kurkumin i antidepresive zabilježili su najveće poboljšanje.

Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdila njegova efikasnost i prave doze, jer su autori studije također rekli da rezultati nisu bili statistički značajni.

4. Podržavanje funkcije mozga i poboljšanje memorije

Neke starije studije sugerišu da kurkuma može pomoći u poboljšanju funkcije mozga, ali novija istraživanja su neophodna da bi se u potpunosti dokazala njena efikasnost.

Đumbir i cimet, sastojci zlatnog mlijeka, pokazali su određene rezultate u istraživanjima na životinjama.

Na primjer, jedno istraživanje proučavalo je efekat cimeta na očuvanje specifičnih proteina povezanih s Parkinsonovom bolešću. Ti proteini štite od njegovih simptoma, poput gubitka pamćenja i tremora.

Studija je pokazala obećavajuće rezultate, ali studije na ljudima su neophodne da bi se u potpunosti pokazalo koliko je cimet efikasan za poboljšanje funkcije mozga.

5. Sprječavanje bolesti srca

Prednosti zlatnog mlijeka uključuju poboljšanje raspoloženja i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Tri glavna sastojka zlatnog mlijeka pokazala su određene rezultate u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Jedno malo istraživanje pokazalo je da su oni koji su uzimali kurkuminoide imali nižu stopu incidencije infarkta miokarda, poput srčanog udara, nakon operacije premošćenja koronarne arterije.

Stopa je pala sa 30 posto u placebo grupi na oko 13 posto u grupi kurkuminoida. Ipak, potrebno je još istraživanja kako bi se dokazali ovi nalazi.

6. Snižavanje nivoa šećera u krvi

Neka istraživanja otkrila su da konzumiranje đumbira može pomoći u smanjenju šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Istraživanje iz 2017. godine podržalo je ove rezultate. Naučnici su podijelili 50 sudionika s dijabetesom tipa 2 u dvije grupe. Tokom 10 sedmica jedna je grupa uzimala 2.000 mg đumbira dnevno, dok je druga uzimala placebo.

Na kraju ispitivanja, istraživači su otkrili da je đumbir značajno smanjio nivo šećera u krvi učesnika.

7. Jačanje imunog sistema

Ljudi obično koriste zlatno mlijeko za borbu protiv čestih bolesti, poput prehlade. Pokazalo se da kurkumin sadrži antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva koja mogu pomoći osobi da se bolje bori protiv infekcija.

Đumbir i cimet su također uobičajeni kućni lijekovi protiv prehlade i gripe.

8. Poboljšanje zdravlja kostiju

Mnoga mlijeka (uključujući i biljna) sadrže vitamin D i kalcij, koji su vrlo korisni za zdravlje kostiju. Kalcij je neophodan hranjivi sastojak za održavanje zdravlja kostiju. Vitamin D pomaže tijelu da apsorbuje kalcij iz hrane.

Ljudi imaju tendenciju da prave zlatno mlijeko koristeći mlijeko poput kokosovog mlijeka. Iz tog razloga, ljudi bi trebali biti sigurni da će pronaći obogaćene verzije koje sadrže dodatne hranjive sastojke kako bi stekli ovu korist od konzumacije zlatnog mlijeka.

9. Pomoć probavnom traktu                                               

Đumbir prisutan u zlatnom mlijeku može pomoći probavnom traktu. Đumbir je uobičajeni kućni lijek za mučninu i povraćanje.

Istraživanja su podržala ovu tvrdnju.  Na primjer, jedno istraživanje na ljudima s mučninom izazvanom hemoterapijom pokazalo je da je đumbir efiksan i niskorizičan način smanjenja simptoma.

Kako napraviti zlatno mlijeko

Zlatno mlijeko lako možete napraviti kod kuće.

Da biste napravili zlatno mlijeko, trebat će vam

  • ½ šoljice mlijeka
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašika ribanog svježeg đumbira ili 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 1/2 kašičice mljevenog cimeta
  • 1 prstohvat mljevenog crnog bibera (po želji)
  • 1 kašičica meda

Kombinujte sve sastojke u lončiću. Pustite da se smjesa krčka oko 10 minuta ili dok ne zamiriše. Za posluživanje procijedite smjesu kroz cjediljku da biste uklonili začine. Zlatno mlijeko možete ostaviti u frižideru oko 5 dana.

×
×

Cart