Top 10 tradicionalnih talijanskih jela

Prekrasna Italija privlači putnike željne istraživanja njenog zadivljujućeg krajolika, jedinstvene kulture i gastronomskih užitaka. Sa svojom bogatom kuhinjom, ova prekrasna mediteranska zemlja nudi bezbroj poznatih i tradicionalnih namirnica koje morate probati.

Mnoštvo popularnih italijanskih delicija i jela, slatkih i slanih, očekuje vas tokom boravka u Italiji. Ova tradicionalna talijanska jela duboko su ukorijenjena u talijanskoj kulturi, a recepti se često prenose između generacija i njeguju se zbog svog autentičnog porijekla.

  1. Pasta i pizza

Ne biste trebali propustiti pastu i pizzu, dva kultna tradicionalna talijanska jela.

Vrste tjestenine značajno se razlikuju ovisno o tome gdje idete u Italiju. Obavezno probajte regionalne specijalitete u gradovima koje posjećujete. Ako istražujete prelijepi Rim, naručite porciju tjestenine alla carbonara, pripremljenu sa sastojcima poput jaja, sira Pecorino, guanciale (vrsta talijanskog suhomesnatog proizvoda od svinjskih obraza) i crnog bibera.

Kad je riječ o pizzi, prva vrsta koja nam pada na pamet je margherita. Porijeklom iz Napulja, pizza margherita je jednostavno, ali ukusno jelo. Naručite ovaj popularni proizvod iz lokalne pizzerije, a možete očekivati da dobijete hrskavu pizzu tankih kora prelivenu maslinovim uljem, sa bijelim lukom, bosiljkom, paradajzom, mocarelom i parmezanom.

  • Arancini

Hrskavi i zlatnosmeđi, arancini se odnosi na jelo od punjenih kuglica od riže. Kuglice od riže pržene su nakon što se premažu prahom hrskavih mrvica.

Ove kuglice od riže obično se pune raguom, umakom od paradajza, mocarelom i graškom. Slično jelima od tjestenine i pizze u Italiji, postoji raznolikost regionalnih varijacija arancina. Regionalni specijaliteti rade se s različitim punjenjima i oblicima, ovisno o mjestu na kojem se jelo priprema.

Neki primjeri uključuju arancini con ragù (koji sadrži umak od paradajza, rižu i mocarelu), arancini con burro (napravljen od kremastog bešamel umaka), arancini con funghi i arancini con melanzane.

  • Lazanje

Smatra se da potječe iz grada Napulja, a ovo klasično talijansko jelo pravi se u listovima tjestenine od lazanja sa sirom, mljevenim mesom, povrćem i različitim sortama umaka, poput ragù, bešamela ili paradajz sosa. Ovo jelo definitivno ne smijete propustiti ako želite probati pravu talijansku kuhinju.

  • Osso buco alla Milanese

Ljubitelji mesa obradovat se pomisli da probaju osso buco alla Milanese!

Nježne teleće koljenice, lagano pirjane u bijelom vinu, poslužuju se s povrćem. Za kraj, jelu se dodaje porcija aromatične gremolate, začina od limunove korice, bijelog luka i peršuna.

  • Pršut

Italijanski pršut odnosi se na suhu šunku, posluženu nekuhanu i rezanu na tanke šnite. Najfiniji i najskuplji pršut potječe iz središnjih i sjevernih regija Italije.

Lagano, slano i prozračno, sušeno meso obično se služi s tjesteninom ili umotano oko kriški sira ili slatke dinje.

  • Ribolitta

Tradicionalno se smatra cucinom poverom ili hranom siromaha, ribolitu su izmislile sluge koje su od svojih gospodara sakupljale nepojedenu hranu, poput hljeba i povrća, prije nego što su te predmete kuhali u vodi da naprave obrok. Porijeklo ovog jela daje mu ime, što u prevodu znači “ponovno kuhano” na bosanskom.

Bogata i izdašna, ribollita se smatra jednim od najvažnijih jela u Toskani.

  • Saltimbocca

Jelo sadrži tanke kriške teletine prekrivene slanim pršutom i lišćem bilja. Ovi sastojci, spojeni čačkalicom, pirjaju se na tavi dok meso ne bude spremno. Za pripremu ovog jela koriste se i različite vrste mesa, poput piletine i ovčetine.

Dobro napravljena porcija saltimbocce obećava da će biti ukusno jelo koje se topi u ustima. Izuzetno popularan među lokalnim stanovništvom i putnicima u Italiji, ovaj slani užitak sigurno se ne smije propustiti.

  • Gelato

Posjeta Italiji nije potpuna bez barem porcije glatkog, kremastog sladoleda.

  • Torrone

Kremast i ljepljiv, Torrone je napravljen od sastojaka poput meda, bjelanjaka, preprženih orašastih plodova i korice citrusa. Debele pločice ovog slatkiša obično se nalaze u kafićima i slastičarnama širom Italije.

Preporučujemo da isprobate originalnu verziju, jer je teško nadmašiti. Oni koji preferiraju dekadentne poslastice, možda će htjeti isprobati novu sortu – torrone umočen u bogatu čokoladu!

  1. Tiramisu

Lagan i kremast, tiramisu je dobro poznata slastica koju traže i domaći stanovnici i turisti. Sastojci poput piškota, kafe, jaja, šećera, kakaa i mascarpone sira potrebni za pripremu ove slatke poslastice.

×
×

Cart