5 savjeta za čišćenje kuhinjske opreme

Čistoća je presudna za poslovanje jer ne želite da gostima servirate kontaminiranu hranu. Uspjeh ugostiteljskog objekta ovisi o kvaliteti hrane koju nudite. Kuhinja je središte poslovanja sa hranom, pa pazite da bude temeljito čista.

Čišćenje kuhinje lagan je zadatak jer je puna opreme i u njoj se odvija puno aktivnosti. Ako niste pažljivi, nečistoća i prljavština mogu se lako nakupiti u kuhinji što utječe na kvalitetu hrane i efikasnost opreme. Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći u održavanju kuhinje čistom.

Čišćenje radnih površina i pribora:

To su stvari u kuhinji koje treba svakodnevno čistiti. Pribor i radne površine su stvari koje zahtijevaju stalno čišćenje. Pribor biste trebali prati nakon svake upotrebe, tako da nema šanse za kontaminaciju jer ga ponovo koristite za pripremu hrane. Radne površine također se koriste za pripremu hrane, pa ih treba čistiti nakon svake upotrebe. Ipak, imajte na umu da ove površine ne biste trebali čistiti jakim ili štetnim hemikalijama jer mogu kontaminirati hranu.

Održavanje sudopera čistim:

Sudoper se koristi tokom pripreme hrane, zato je važno da ga održavate čistim. Kuhinjski sudoper može brzo postati pun mikroba ako niste pažljivi jer je redovito izložen kuhinjskom otpadu i prljavštini. Da biste održavali sudoper čistim, trebali biste koristiti dvostruko sredstvo za čišćenje zajedno s dezinficijensom, čime ćete ukloniti bakterije. Ulje, komadići hrane i mast mogu blokirati sudoper, pa će svakodnevno čišćenje osigurati da se ne začepi.

Mašina za suđe:

Da biste bili sigurni da je posuđe koje koristite čisto, morate osigurati da je mašina za suđe koju koristite pravilno očišćena. Ako je voda koju koristite tvrda, tada možete povećati efikasnost perilice posuđa dodavanjem soli za omekšavanje vode. Koristite višenamjensko sredstvo za čišćenje tako da dobro očistite kompletnu mašinu. Mašinu treba čistiti neabrazivnom spužvom i obrisati vlažnom krpom. Nakon svakog ciklusa pranja, vrata biste trebali ostaviti otvorena desetak do petnaest minuta kako bi se smanjio nivo vlage, a unutrašnjost bila čista. Ako imate bar, tada biste trebali koristiti uređaje za pranje staklenog posuđa kako biste bili sigurni da su i čaše čiste.

Čišćenje rerni:

Rerne treba očistiti kako bi mogle efikasno funkcionisati. Prvo se pobrinite za odgovarajuću ventilaciju. Tokom čišćenja rerne, ispod biste trebali staviti papirne ubruse jer ako hemikalije za čišćenje kapnu na pod, stvorit će još nereda. Police rerne treba čistiti odvojeno.

Frižideri:

Frižiderima je također potrebno redovno održavanje kako bi efikasno funkcionisali i održavali hranu sigurnom. Čistite unutrašnjost barem jednom sedmično, tako da se možete riješiti otpadaka i mrlja koje su se nakupili u frižideru. Također biste trebali očistiti filtere i zavojnice kondenzatora jednom mjesečno.

×
×

Cart