Kada posao postane strast

Strast i volja su dvije najvažnije stvari za posao barmena.

Vukan Ilić rođen je 16. aprila 1994.godine u Beogradu. Završio je Ugostiteljsko-Turističku školu u Beogradu. Obavljao je praksu u prestižnom hotelu Square Nine u Beogradu. Radio je kao barmen u koktel baru „Kultura Bar“ u Beogradu. U restoranu „Sakura“ u Beogradu radio je  kao bar supervizor. Iskustvo je stekao u Hrvatskoj i u Sloveniji u „Luft Bar360“.Trenutno radi u baru „Dbar“ u Beogradu.

Danas, struka barmena privlači pažnju mnogih mladih ljudi, jer vam omogućava da zaradite na najzanimljivijim mjestima na planeti – noćnim klubovima i barovima. Naime, vjeruju da će na taj način uspješno kombinovati rad i zabavu. Za časopis HUBiH razgovarali smo sa Vukanom Ilićem, mladim barmenom iz Beograda o ljubavi prema poslu barmena, te koji koktel možemo napraviti kod kuće.

HuBiH: Za naše čitatelje za početak da ispričate kako ste se počeli baviti ovim poslom, da li je to nešto što ste oduvijek željeli raditi?

Vukan:Uhh, to je jako teško ali lijepo pitanje. Pa ako ćemo tako, onda se vraćamo u 2009. godinu kada sam imao 16.godina. To su moji počeci. Zahvaljujući Ugostiteljskoj školi, počeo sam da se bavim ovim poslom. Sjećam se prakse u hotelu Palas, tu sam bio u baru, to me privlačilo oduvijek.

HuBiH: Šta podrazumijeva pravljenje koktela, koja je razlika između toga i običnog bartendinga?

Vukan: Do pravljenja koktela treba preći ozbiljan put. Nije lako. Generalno, posvetiti se samom poslu traži dosta odricanja. Učenjem od starijih kolega, svakodnevnim skupljanjem informacija i konstantnim vježbanjem dolazimo do nekih svojih ideja i do kreiranja koktela a samim tim i izgrađujemo svoj stil.

HuBiH: Koje su ključne stvari na koje dobar barmen mora obratiti pažnju kada radi?

Vukan: Smatram da barmen treba da bude fokusiran na svaki segment u objektu gdje radi. Fokusirati se samo na bar, ne ide baš. Zamisliti da je vaš lokal gdje radite, na nekih 20 minuta, itekako može pomoći da gledate stvari u baru drugačije. To je neki moj savjet svim kolegama.

HuBiH: U kojim gradovima i državama imate najviše iskustva?

Vukan: Što se tiče tog pitanja, mogu vam reći da sam najviše napredovano radeći u Sloveniji. Zašto baš tamo, pa opet nisam gledao samo bar gdje sam radio, već cjelokupnu situaciju oko mene, dosta sam napredovao i privatno, ali i poslovno. Tako da definitivno izdvajam Maribor i bar Luft 360.

HuBiH: Da morate izbrisati neki koktel iz memorije, koji bi koktel to bio?

Vukan: Mislim da je to Devils Iced Tea. To je jedini koktel koji stvarno ne volim da pravim, ali sam jednom izašao u susret gošći i spakovao ga baš lijepo. Oduševila se!

HuBiH: Šta je za Vas definicija dobrog bara?

Vukan: Dobar bar čini osoblje i to je ključ svega.

HuBiH: Šta najviše volite u ovom poslu, a šta Vam najteže pada?

Vukan: Volim sve što je vezano za bartending. A šta mi najteže pada je teško pitanje za mene. Za nekih desetak godina ću vam to možda odgovoriti. Za sad je sve kako treba, mlad sam i pun energije. Strast i volja su dvije najvažnije stvari za ovaj posao.

HuBiH:Otkrijte nam par trikova, kako napraviti dobar koktel u kućnoj radinosti?

Vukan: Kod kuće je najbolje i najljepše piti koktele. Ne obraćate ni na šta drugo. Ne treba vam puno stvari, recimo dobar gin, malo soka od limuna, malo sirupa od meda. Sastavite sve to i dobijete jedno sjajno piće po imeni Bees Knees.

HuBiH: Postoji li neki koktel po kojem ste poznati i možete li nam dati recept?

Vukan: Definitivno jedan koktel se ističe i zauzima prvo mjesto kod mene. Riječ je o koktelu pod nazivom „Mr.Henry“, koktel koji sam posvetio svom ocu.

Sastojci:

Woodford Reserve Bourbon 5 cl

Timut Pepper syrup 1,5 cl

Homemade coffee bitter 3 dashes

Sa strane kao garniš džem od šljiva, domaća bajadera, ružice.

HuBiH:Koji savjet biste dali nekom ko želi postati koktel majstor ili profesionalni barmen?

Vukan: Savjet za nekoga ko želi da radi ovaj posao jeste da mora biti spreman da se odrekne mnogih stvari i posveti se ovom poslu, inače neće biti u prvom planu. Surovo je, ali tako je. Mora dati maksimum i konstantno učiti i raditi. Uspjeh će doći kad tad, možda ne danas, sutra ali jednom će sigurno doći.

×
×

Cart