Čokoladna torta s narančom i ganacheom

Kada vam je potreban desert za društvo koji možete pripremiti unaprijed, ova kombinacija čokolade i naranče odličan je izbor.

Torta

Sastojci

  • 125g omekšanog putera
  • 3⁄4 šolje šećera
  • 1⁄2 šolje šećera za preljev
  • 1 1⁄4 šolje brašna
  • 1⁄2 šolje kakao praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 1 šolja mlijeka
  • 1 1⁄2 kašike narančine korice
  • 1 kašičica esencije vanilije

Čokoladni ganache s narančom

  • 300g zgusnute kreme
  • 1 1⁄2 naranče, korica
  • 350 g tamne čokolade (54%), rastopljene

Priprema

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Okrugli pleh prečnika 22 cm obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane.

2. Za kolač od čokoladnog ganachea stavite maslac i šećer u mikser i miješajte na srednjoj do visokoj brzini dok ne postane pahuljast.

3. Dodajte jedno po jedno jaje i tucite dok se dobro ne uklopi.

4. U posebnoj posudi kombinujte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i sol. Prosijte i postepeno dodajte smjesu vrhnja, naizmjenično s mlijekom.

5. Miješajte na maloj brzini i povećavajte brzinu 1 minutu.

6. Dodajte koricu naranče i vaniliju.

7. Ostružite stranice i dno posude i još jednom promiješajte.

8. Smjesu izlijte u obloženi lim i pecite 40-50 minuta.

9. Ostavite da se potpuno ohladi.

10. Da napravite ganache, stavite kremu i koricu naranče u lonac na umjerenu do laganu vatru.

11. Lagano kuhajte i maknite s vatre. Ostaviti da se poklopljeno ohladi 10 minuta.

12. Vratite smjesu da proključa i procijedite. Postepeno ulijte smjesu vruće pavlake u otopljenu čokoladu, miješajući nakon svakog dodavanja dok se potpuno ne uklopi.

13. Ostavite da se malo ohladi dok se ne postigne mazivost.

14. Za spajanje stavite ohlađenu tortu na postolje za torte ili tanjir za serviranje. Preko torte rasporedite obilnu količinu čokoladnog ganachea s narančom i ukrasite po želji.

×
×

Cart