Nermin Hodžić, vrhunski bh.kuhar u svojoj karijeri pripremao je jela za brojne poznate ličnosti

Iako je kuhao za američkog i portugalskog predsjednika, poznate glumce i fudbalere, ipak mu je najveće zadovoljstvo bilo pripremanje jela za reprezentaciju BiH u Brazilu 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u fudbalu. 

Nermin Hodžić, sarajevski kuhar, rođen je u Sarajevu gdje je završio Ugostiteljsku školu. Radio je kao barmen i konobar u sarjaevskim ugostiteljskim objektima. Prvi obiljniji angažman bilo je zaposenje u restoranu „Michelle“ u Sarajevu, te Inat kući, te je angažman u ugostiteljskim objektima etablirao njegov put u bosanskoj tradicionalnoj kuhinji. U bogatoj karijeri koja traje više od dvije decenije radio je širom svijeta. Radio je u veleposlanstvu Portugala u Sarajevu, Bosni i Hercegovini i Sao Paolu u Brazilu. Nermin je kuhao i za brojne poznate ličnosti poput Angeline Jolie, Brada Pitta, Kevina Spaceyja, Joa Bidena i druge. Trenutno radi u Sarajevu na poziciji predsjednika Udruženja Kuhara u Bosni i Hercegovini.

Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja Kuhara u Bosni i Hercegovini

Za Nermina kulinarstvo nije samo puko pripremanje hrane. To je umjetnost i stil života. Nermin Hodžić, već godinama važi za jednog od najboljeg kuhara u našoj zemlji, pa nam je upravo to bila i vodilja da razgovaramo za časopis HuBiH. U nastavku razgovaramo o ljubavi prema kulinarstvu, te o školi kuhanja „Academia cooking by Nermin Hodžić“, koja je pokrenuta prije šest mjeseci. Između ostalog, razgovarali smo i o tome kako se rodila ljubav prema kulinarstvu, a Nermin nam je otkrio i ko bolje kuha, muškarci ili žene.

HuBiH: Poštovani Nermine, prije svega, možete li nam više reći o tome kako se rodila ljubav prema kulinarstvu?

Nermin: U početku moje karijere ne može se govoriti o velikoj ljubavi iz razloga sto nisam dovoljno poznavao profesijui i sve što ona sa sobom nosi.Vremenom upoznavajući se sa svim ljepotama i mogućnostima koje ova profesija ima rasla je i moja ljubav prema kulinarstvu.

HuBiH: Poznato je da imate preko 25 godina iskustva u svom poslu, kuhali ste za reprezentativce BiH kuhali ste za Angelinu Jolie i Brad Pitt, Christiana Ronalda, kakav je osjećaj bio? Možete li nam ispričati nešto više o o tome.

Nermin: Kroz svoje dugogodišnje iskustvo imao sam priliku kuhati pored nabrojanih i za druge poznate svjetske ličnosti, američkog predsjednika Josefa Bidena, predsjednika Portugala Cavaco Silva, te Jorgea Sampaia. Impresionirala me jednostavnost svih ovih nabrojanih ličnosti. Najveće zadovoljstvo mi je ipak bilo kuhati za reprezentaciju BiH u Brazilu 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u fudbalu. 

HuBiH: Da li ste ikad osjetili tremu u svom poslu?

Nermin: Naravno, kao i u svakom poslu imaš trenutaka u kojima nosiš veliku odgovornost. Tako i u ovom poslu sam imao tremu koju bih više nazvao adrenalinskim uzbuđenjem koje me je tjeralo da završim neke projekte na najbolji mogući način i dam sve od sebe. Nema pravila za takve trenutke. Nekad je to bilo kuhanje za dvoje ljudi, a nekada je bilo u pitanju i kuhanje za hiljade ljudi u datom trenutku.

HuBiH: Da li je trenutna situacija sa pandemijom utjecala na Vaš rad, i kakve planove imate u budućnosti?

Nermin: Nema čovjeka na kojeg pandemija nije utjecala. Sve profesije pa tako i moja su osjetile turbulencije u ovom vremenu koje još uvijek traje. Planovi za budućnost su nastaviti sa projektom Academia.

HuBiH: Koju svjetsku tradicionalnu kuhinju biste istakli kao najzahtjevniju?

Nermin: Sve kuhinje svijeta su zahtjevne ako kuhar profesionalac želi da je predstavi na najbolji mogući način. Sve puno jednostavno izgleda kada se samo posmatra, a još bolje kada se degustira. Za profesionalce koji teže stalnom usavršavanju u svakoj svjetskoj kuhinji i jelima uvijek ima izazova koji oni sami postavljaju ispred sebe. Kuhinja se u mnogo čemu promijenila u zadnjoj deceniji i postala je više od same profesije. Prateći svjetsku kuharsku scenu, možete vidjeti koliko su se granice pomjerile pa nekad što vidite graniči sa zdravim razumom.

HuBiH: Po Vašem mišljenu ko su bolji kuhari, muškarci ili žene?

Nermin: Nažalost malo je žena profesionalaca u kuharstvu da bih mogao napraviti tu paralelu ko je bolji. Žene su zastupljenije u kuhinji u svojim domovima pa sa te strane moram priznati da su puno više angažirane i na taj način daju svoj veliki doprinos. Jer kuhinja i pripremanje hrane je život i opstanak svakog od nas. 

HuBiH: U Sarajevu u sklopu sajma turizma 2018.godine oboren je Guinnessov rekord u pravljenju palačinki. Kako ste došli na ideju za takvo nešto?

Nermin: Udruženje kuhara u BiH je realizovalo mnoge projekte. Između ostalog pripremali smo i Begovu čorbu 2015. za Guinessa 4216 lit. koju smo organizirali u sklopu Evropske konferencije kuharskih asocijacija i Global chef challenga (takmicenje pod pokroviteljstvom WACS-a). Tako se izrodila i ideja da idemo na drugo obaranje rekorda pa smo došli na ideju palačinaka jer smo željeli vratiti stari sjaj sajmu turizma.

HuBiH: Postoji li tajna za pripremu najbolje smjese za palačinke?

Nermin: U kuharstvu ljudi pričaju o tajnama. Zapravo vjerujem da tajne ne postoje. To su izmišljene floskule. Ono što sam ja kroz dugogodišnje iskustvo spoznao je da je sama čovjekova energija koju unosi u pravljenje jela nešto što čini to jelo posebnim. Npr. uzmite pravljenje jednog našeg domaćeg autohtonog jela pite. Stotine žena neka je prave od itih sastojaka nikada ni jedna neće biti ista. A zašto? E upravo sam vam objasnio na početku odgovora na ovo pitanje. 

HuBiH: Možete li nam nešto više reći o školi kuhanja “Academia cooking by Nermin Hodžić”, kada ste počeli sa radom, te kakav je feedback?

Nermin: Academija je ugledala svjetlost dana prije nepunih 6 mjeseci. Malo prije pandemije, tačnije 2019. godine pokrenut je projekat Academija u Sarajevu čija je prvenstveno svrha edukacija kompetentnog kadra. Pored edukacije i doškolovavanja profesionalaca, Akademija pruža i niz drugih mogućnosti: konsalting, cetering, edukaciju amatera, dječije radionice i niz drugih aktivnosti koje su vezane za svijet gastronomije.Obzirom da je projekat pokretanja jedne ovakve Academije, koja je jedinstvena u svom postojanju na prostoru BiH, bio u završnim fazama pred sam početak pandemije nije bilo prostora za razmišljanje da li je treba zaustaviti i čekati bolja vremena. Sa radom je počela sa zakašnjenjem od pola godine, ali ne mogu se nikako požaliti, čak naprotiv, mogu se i pohvaliti da je polahko počela sa ispunjavanjem svojih ciljeva i zadaća. Trenutno je pri kraju prvi ciklus edukacije profi kuhara koja je trajala dva i pol mjeseca. Već početkom marta počinje i drugi ciklus za profi kuhare kao i za amatere. Diječije radionice održavaju se subotom kada su i roditelji u mogućnosti da prisustvuju zajedno sa djecom. Sve u svemu, trenutno nemam razloga za zabrinutost, Akademija je našla svoje mjesto i već za kratko vrijeme prepoznata kao nešto što će imati svijetlu pozitivnu budućnost.

HuBiH: Da li imate neku poruku za naše čitaoce?

Nermin: Poruka je za sve, a posebno za mlađe generacije. Postavljajte sebi ciljeve I težite da ih I ostvarite. Kada najviše mislite da treba da odustanete, tada dajite svoj maksimum snage. Ne sanjajte o nekim instant postignućima I karijeri preko noći. Treba jako puno raditi I odricati se mnogih stvari da bi se ciljevi ostvarili. Vjerujte da je sve moguće ostvariti što postavite ispred sebe kao cilj. Uz naporan rad, iskrenu dobru namjeru i Božiju pomoć sve je moguće.

×
×

Cart