Historija hotela i današnji hoteli

Riječ „gostoprimstvo“ dolazi od latinske riječi koja znači „domaćin“ ili „hospicij“. Prvi hotel bili su ništa drugo do privatne kuće otvorene za javnost, uz iskustvo noćenja i doručka. Nažalost, većina je imala lošu reputaciju. Pod uticajem Rimskog carstva, gostionice i hoteli počeli su da ispunjavaju želje putnika nastojeći da ohrabre posjetioce da duže ostanu.

Prvi službeni hotelski smještaj

Prvi hotel smješteno u Americi zabilježen je 1607. godine i predvodio je ostale ugostitelje. Prvi javni hotel (City Hotel) otvoren je u New Yorku 1792. godine. Prvi moderni hotel (Tremont) otvoren je u Bostonu 1809. godine, a prvi poslovni hotel (Buffalo Statler) otvoren je 1908. godine.

Odatle je nalet hotela preplavio svijet istaknutim imenima poput Radisson, Marriot i Hilton.

Prvi ‘najstariji’ hotel u Velikoj Britaniji

Titula prvog službenog hotela u Velikoj Britaniji pripada hotelu Royal Clarence u Exeteru – koji je izgorio 2016. godine – i bio je prvi objekt koji je službeno koristio francusku riječ hotel.

Hoteli (kao i ostali oblici smještaja) uglavnom su segmentirani prema vrsti hotelskih usluga i ponuđenih sadržaja. Ova dva faktora, zajedno sa lokacijom, imaju utjecaja i na cjenovni rang.

Povoljni hoteli

Povoljni hoteli nude čiste, jednostavne sobe koje pružaju mjesto za spavanje i tuširanje. Obično su povoljni hoteli dizajnirani za putnike koji žele maksimalan omjer uloženog i dobijenog.

Poslovni hoteli

Poslovni hoteli nude visok standard pružajući sobe opremljene onim što bi poslovni putnici smatrali potrebnim. U hotelskim sobama poslovne klase obično se nalaze brza internet konekcija, budilice, udobni kreveti, pegle i daske za peglanje, aparati za kafu, besplatna dostava novina i fen za kosu.

Sadržaji poslovnih hotela

Ovisno o vrsti poslovnog hotela, hotel može ponuditi vlastiti restoran, bar, teretanu i uslugu prevoza do obližnjeg aerodroma. Često je uključena pomoć recepcionara, kao i sobna usluga, pranje veša i hemijsko čišćenje te pozivi za buđenje.

Luksuzni hoteli

Luksuzni hoteli su poznati po raskošnom dekoru i izvanrednoj usluzi. Uz vrhunske pogodnosti, smještaj u luksuznim hotelima dizajniran je da temeljito razmazi i impresionira goste.

Teško je udovoljiti putnicima

Putnicima je sve teže udovoljiti, a luksuzni hoteli ne mogu si priuštiti da se daju lažnu sliku usluge i korisničkog iskustva koje pružaju. Iz tog razloga, mnogi luksuzni hoteli daleko premašuju norme pružajući životni stil jednak ili bolji od onoga na što su se gosti navikli kod kuće.

Pogodnosti i cijene luksuznih hotela

Mnogi luksuzni hoteli često nude spa usluge, restorane s pet zvjezdica u kojima rade kuhari svjetske klase, plesne dvorane, raskošne bazene, golf i usluge koje su nenadmašive u bilo kojoj drugoj klasi hotela. Pored toga, luksuzne sobe uglavnom uključuju sadržaje koji se nalaze u hotelima poslovne klase, plus sefove u sobi, prekrivače i jastuke od guščijeg perja, mramorne tuševe i kade, veće sobe, odvojeni prostor za sjedenje ili dnevni boravak.

×
×

Cart