Svježe vs smrznuto voće i povrće

Šta je bolje, svježe ili smrznuto voće i povrće? Možda ste čuli razne informacije o smrznutim proizvodima. Mnogi se odlučuju da jedu samo svježe voće i povrće. Ipak, poenta je u tome da se zadovolje potrebe svakog pojedinca uz održavanje pravilnog unosa vitamina i minerala u prehrani.

Bilo da jedete samo svježe ili mješavinu svježih i smrznutih proizvoda, svaka opcija ima svoje prednosti i nedostatke. U ovom članku možete saznati sve o razlikama i prednostima obje vrste proizvoda.

Svježe voće i povrće

Prednosti

  • Ovisno o vašoj lokaciji, na tržištu postoji širi izbor svježih proizvoda. Budući da svježi proizvodi ne trebaju daljnju preradu, postoji više opcija s obzirom na vrste proizvoda koje su na raspolaganju, kao i mogućnost branja sezonskog voća i povrća.
  • Kad se beru u sezoni, svježi proizvodi imat će savršenu teksturu i ukus. Zamislite tu sočnost prvog zalogaja svježeg voća.

Mane

  • Lako gube vodu. Nažalost, svježi proizvodi izgube vodu satima ili danima nakon berbe što može utjecati i na okus i na teksturu.
  • Svježe voće i povrće također se može pokvariti za nekoliko dana ako se ne skladišti pravilno ili se ne koristi dovoljno brzo zbog nedostatka konzervansa.
  • Osim promjene ukusa i teksture, voće i povrće također mogu izgubiti dio svoje hranjive vrijednosti nakon 2 dana.
  • Skladištenje i transport mogu uzrokovati i gubitak hranjivih sastojaka. Ako je mjesto žetve daleko od tržišta, to može predstavljati problem. Kad je moguće, sezonsko voće i povrće biste trebali kupiti što bliže vama.
  • Obično se bere pre nego što se postigne vrhunac nivoa hranjivih sastojaka. Poljoprivrednici uzimaju u obzir vrijeme putovanja i skladištenje, pa voće i povrće često beru malo ranije.
  • I na kraju, svježi proizvodi imaju tendenciju da budu skuplji, posebno ako su sezonski proizvodi poput tikve ili avokada.

Smrznuto voće i proizvodi

Prednosti

  • Izvrsni su za pravljenje smoothieja i drugih smrznutih poslastica poput zdravih slatkiša i sladoleda. Tokom prerade vlaga koja se nalazi u proizvodu smrznuta je, čineći napitke kremastijim i bogatijim. Smoothieji napravljeni od svježih proizvoda obično su vodenastiji kad se blendaju i možda će vam trebati dodatni sastojci poput zobi kako bi bili gušći.
  • Smrznuta hrana može se duže čuvati ako se drži u odgovarajućoj posudi i temperaturi.
  • Smrznuti proizvodi omogućavaju zadržavanje vode i očuvanje hranjivih sastojaka. Za razliku od svježih proizvoda, hranjiva vrijednost smrznutog voća i povrća ne smanjuje se skladištenjem i putovanjem.
  • Većina smrznutog voća i povrća obično je jeftinija u odnosu na svježe proizvode.
  • Upotreba smrznutih proizvoda također vam omogućava da imate manje smeća, jer možete iskoristiti ono što vam treba, a ostatak spremiti za kasnije.

Mane

Imajući sve to na umu, kupnja smrznutog proizvoda ima i niz nedostataka.

  • Manje je mogućnosti kada je u pitanju kupovina smrznutog voća i povrća. Nije svako voće i povrće dobrog ukusa kada se smrzne, a mnoge kompanije se fokusiraju na nekoliko vrsta proizvoda.
  • Proces brzog smrzavanja ponekad teksturu škrobnijeg voća može učiniti brašnastom. To možda neće predstavljati problem, ovisno o tome za što koristite smrznuto voće, jer razlika nije primjetna kada se blenda.
  • Prije hladnog zamrzavanja, voće i povrće često se prvo blanširaju. Tokom procesa blanširanja, hranjive tvari osjetljive na toplinu poput vitamina B i C mogu se smanjiti.
  • Zamrzavanje također može smanjiti sadržaj antioksidansa u voću.
  • Smrznuto voće i povrće takođe često sadrže konzervanse kako bi imali duži vijek trajanja. Kad možete, kupujte organsko svježe voće i povrće!

Zapamtite da godišnje doba igra ulogu u ukusu i hranjivim sastojcima proizvoda dostupnih na tržištu. Ako nije sezona voća ili povrća koje tražite i mora se uvesti, smrznuti proizvodi mogu biti bolja opcija, tako da i dalje možete dobiti hranjivu vrijednost koja vam je potrebna. Da biste dobili svježu hranu, kupite lokalne proizvode na obližnjoj pijaci.

×
×

Cart