Zdravstvene blagodati azijske kuhinje

Pri posjeti Aziji, morate probati azijske specijalitete, iako je mnogim ljudima kineska hrana sinonim za azijsku kuhinju. Kineska hrana toliko je popularna širom svijeta, ali trebate znati da to nije jedina hrana koja postoji u azijskoj kuhinji, jer u Aziji postoji puno zemalja sa jelima s vlastitim potpisom koje biste trebali probati.

Ako imate priliku posjetiti neke zemlje u Aziji, susrest ćete se sa više vrsta hrane nego što možete zamisliti. Ako ste navikli na evropsku kuhinju, iznenadit ćete se koliko je azijska kuhinja različita, a ovo su neke preporuke koje biste trebali probati:

  • Vijetnamska Pho supa
  • Tom Yum sa Tajlanda
  • Rendang iz Indonezije
  • Malezija je poznata po svom Nasi Lemaku
  • Indijska poznata curry supa
  • Korejska govedina Bulgogi
  • Japanski Shabu-shabu

Lista bi mogla biti zaista dugačka, ali to su neki primjeri originalnih jela koja predstavljaju azijsku kuhinju. Azijska kuhinja je kombinacija govedine, morskih plodova, ribe i povrća, ali najznačajnija od svih njih je hrana bogata začinskim biljem i začinima.

Azijci vole začinjenu hranu i vole da se njihovim jelima dodaje dugačka lista bilja i začina. Dok Kinezi više vole bijeli luk, Indonezija i Malezija vole čili ili kajenski biber. Tajland i Vijetnam su slični, dok je Indija vrlo poznata po jelima od karija. Ako se pitate o zdravstvenim blagodatima azijskih kuhinja, ovo su neke od njih za koje biste trebali znati.

Azijska hrana bogata je povrćem

Azijska kuhinja bogata je povrćem, a hranjivost voća, povrća i mahunarki ne može se nadomjestiti samo jedenjem mesa. Navikli su jesti nekoliko jela istovremeno, a povrće se konzumira svakodnevno. Korejci uvijek jedu hranu s kimchijem, fermentiranim povrćem, dok Indonezija i Malezija uz glavno jelo uvijek imaju ‘sayur’. Tempe i tofu su vrlo popularni u Aziji.

Azijci više vole morsku hranu i ribu nego meso

Postoje neka istraživanja koja navode da su morski plodovi ili riba bolji od govedine. Kada se govori o zdravstvenim prednostima riblje prehrane, popis je vjerovatno duži od zdravstvenih prednosti crvenog mesa. Iako postoji puno hrane koja se pravi od mesa, ona se obično služi u posebnim prilikama. Japanci, Korejci i Kinezi vole jesti govedinu ili svinjski roštilj, ali to rade samo s prijateljima kada nešto slave.

Azijske kuhinje bogate su začinima

Jedinstvena stvar azijskih kuhinja je duga lista začina korištenih u jednom receptu. Ponekad u jednom receptu možete pronaći začine poput bijelog luka, crvenog luka, kajenskog bibera, bijelog bibera, kardamoma, korijandera, kurkume, đumbira, karanfilića, limunske trave i tamarinda pomiješanih u jedno ukusno jelo.

Većina Azijaca radije kuha svježe proizvode

Iako većina Amerikanaca i Evropljana ovisi o konzerviranim proizvodima ili smrznutoj hrani, većina Azijata radije odlazi na pijacu rano ujutro kako bi mogli kupiti svježe proizvode. Zbog toga bi posjeta njihovim tradicionalnim pijacama mogla biti zanimljivo iskustvo, jer tamo možete pronaći lokalne proizvode, svježe zapakovane i po povoljnoj cijeni.

Ovise o mesaru

Ne samo zbog izbora povrća, plodova mora ili ribe, Azijci radije ovise o lokalnom mesaru koji će ih svakodnevno opskrbljivati ​​svježim mesom. Nisu navikli da kupuju smrznuto meso koje se obično prodaje u supermarketima. Dakle, meso koje konzumiraju je uglavnom svježe i sigurno, jer tačno znaju odakle meso dolazi.

Neki proizvodi su domaći

Domaći proizvod je uvijek najbolja opcija jer znate šta jedete i koliko je vaša hrana čista. Korejci uvijek imaju svoje zalihe domaćeg kimchija, dok Japanci uvijek prave svoj umak.

Desert za Azijce je voće

Značenje deserta za njih je sasvim drugačije, jer dok većina Amerikanaca i Europljana više voli jesti slatkiše nakon glavnog jela, Azijci umjesto toga više vole voće. Banana i naranča najčešće su voće koje obično konzumiraju nakon ručka ili večere, posebno u Indoneziji i Maleziji.

Biljni napitci

Izbor pića je i zdraviji u odnosu na većinu Amerikanaca i Evropljana. Umjesto Coca Cole ili Pepsija, Azijci više vole napitke poput zlatnog mlijeka, zelenog čaja, kafe, biljnog čaja od limuna i meda ili cimeta i đumbira. Štaviše, cijene tih zdravih biljnih napitaka jeftinije su od Coca Cole ili Pepsija.

×
×

Cart