Tim HUBIH razgovarao je s timom uspješne kompanije Fina Vina, koji su ujedno i organizatori Sarajevo Wine Weekenda, a u nastavku nam otkrivaju o sebi i šta to znači biti sommelier.
Amir Beširević, somelijer, osnivač kompanije Fina Vina i Sarajevo Wine Weekend Festivala.
Za početak nam recite šta je to tačno sommelier, postoje li načini da se u našoj državi postane sommelier?
Nekoliko je načina da postanete sommelier. Radi se o edukaciji neformalnog karaktera, pa je za sommelierstvo od presudne važnosti koliko je neko spreman ulagati u svoje obrazovanje da bi postao vrstan stručnjak u ovom poslu. Kolege iz Udruge Sommeliera BiH razvijaju programe koji pružaju ovu vrstu edukacije, a Fina Vina i organizacijski tim Sarajevo Wine Weekenda također vrlo često organiziraju master-class edukacije koje su informalne, ali neosporno strahovito kvalitetne. Na geografskoj čestici našeg regiona postoji nekoliko formalnih tečajeva na ovu temu koji su relativno skupi, ali nedvojbeno dugoročno isplativi jer je ova vještina izuzetno tražena i, najčešće, plaćena iznad prosjeka.
S obzirom na to da ste stručnjak u tom području, možete li nam reći postoji li razlika između sommeliera i enologa?
Sommelier i enolog su dva potpuno različita zanimanja. Riječ sommelier je francuskog korijena i označava osobu koja služi vino. Suštinski, sommelier je odlično obrazovana osoba i vrhunski poznavalac vinske kulture koji daje preporuke i poslužuje odgovarajuća vina uz određenu hranu. Dakle, mora poznavati i kuhinju i vina do u tančine. Sommelieri su neprekidno u procesu učenja. Enolog je vinski stručnjak, osoba koja posjeduje diplomu studija s područja vinarstva odnosno enologije. Enologija je znanost o kultiviranju vinove loze, proizvodnji i, naposljetku, čuvanju vina. Ova nauka prati put vina – od trenutka sadnje grožđa do arhiviranja vina. Enolog je uključen u sve procese koji se događaju kod vina, što znači da mora imati znanja i s područja hemije, biologije i srodnih nauka.
Možete li nam reći nešto više o kompaniji Fina Vina?
Iza brenda Fina Vina stoji veliki trud i rad i nastojanje da se u jedno relativno novo tržiste (govorim općenito o BiH tržištu) po pitanju vinske kulture unese upravo nota elegancije i profinjenosti koju nosi konzumacija vrhunskih vina. Prošle godine smo slavili 12 godina od osnivanja kompanije i sada mogu slobodno reći da sam sretan, uspijevamo u svojim namjerama, ali isto tako sam svjestan da je pred nama dug put u edukaciji i radu. Pri svim zadacima koji su bili i koji će biti pred nama, sigurno da nam olakšavaju naši dragi partneri i prijatelji koji zajedno čine brend Fina Vina, jer vinarije koje mi zastupamo u zadnjih nekoliko godina su doživjele ekspanziju u svijetu, a vinari su u međuvremenu postali prave vinske zvijezde, a to je naše tržiste prepoznalo i podržalo.
Kako je izgledao početak vinskog Festivala i kako se rodila ideja?
Festival u Sarajevu je u jednom trenutku, postao neminovnost prije nego ideja. Bosna i Hercegovina u to vrijeme nije imala ozbiljan vinski festival, a bio je neophodan jer se i naša domaća vinarska scena u tom trenutku budila i osvještavala u smislu promocije i probijanja na tržištu, a vina su polako i sigurno ulazila u modu. Počeli smo relativno stidljivo, ali smo imali sreću da su se oko ovog projekta okupili sjajni ljudi i sve je došlo postepeno, ali onako kako treba. Posljednjih pet festivala, od ukupno 15 koje smo do danas organizirali, su pokazali, a potom i potvrdili, da smo postali jedan od najznačajnijih regionalnih događanja ove vrste. Ove godine, nakon dvije godine pauze, ponovo otvaramo svoja vrata i slavimo sweet 16. od osnivanja festivala.
Podaci: FINA VINA D.O.O. Sarajevo ujedno i organizatori festivala vina SARAJEVO WINE WEEKEND
Direktor: AMIR BEŠIREVIĆ
Autor teksta: Fina Vina team
Izvor fotografija: Fina Vina doo